Türkiye'nin "mini askerleri" sahaya çıktı

SSB tarafından yürütülen Hafif Sınıf İnsansız Kara Araçları Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü sözleşmeleri kapsamında 4 firmaya hafif atılabilir ve hafif insansız kara aracı geliştirme görevi verildi.

Haberler 14.03.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisinde güvenlik güçlerinin talepleri dorultusunda gelitirilen hafif snf insansz kara araçlarnn ilk örnekleri ortaya çkt.

çeitli büyüklük ve donanmlarda insansz kara arac ihtiyacn dikkate alan Savunma Sanayii Bakanl (SSB), bu alandaki yerli çözümlerin artrlmasna ve çeitlendirilmesine yönelik bir dizi çalma yürütüyor.

SSB, Cumhurbakanl 100 Günlük Eylem Plan kapsamnda gelitirilmesi planlanan insansz kara araçlarn hafif, orta ve ar snfta olmak üzere 3 ana kategoride gruplandrd.

Hafif snf kategorisinde 1. Seviye Atlabilir nsansz Kara Arac olarak toprak yol, oyuk, maara, bina içi oda ve benzeri ortamlarda keif ve gözetleme yapabilen, atlabilir, 1 kilogramdan hafif, uzaktan kumandal araçlar gelitirilmesi istendi.

2. Seviye Atlabilir nsansz Kara Arac olarak toprak yol, oyuk, maara, menfez, meskun mahal/kapal alan, çok katl bina içinde operasyon öncesi keif, gözetleme, tuzak tespiti ve emniyet operasyonlar gerçekletirebilecek, atlabilir, merdiven çkabilir, 3 kilogramdan hafif, keif-gözetleme modülü gibi faydal yükler tayabilen, tam otonom, yar otonom, uzaktan kumandal olarak kullanlan ürünler talep edildi.

3. Seviye nsansz Kara Arac olarak ise toprak yol, oyuk, maara ve benzeri ortamlarda keif-gözetleme kabiliyetiyle birlikte geni arazi bölgelerinin ve meskun mahalde bulunan oda/alanlarnn operasyon öncesi karar destek salamak ve emniyet almak maksadyla haritalanmasn yapabilen, merdiven çkabilen, 6 kilogramdan hafif, keif-gözetleme, geniletilmi gözetleme, haritalama, KBRN modülleri tayabilen, yar otonom, uzaktan kumandal çözümler istendi.

- 4 firma, 16 araç

lgili seviyelere yönelik Emniyet Genel Müdürlüü Zrhl Taktik Araç-2 Projesi kapsamnda Altnay A, Elektroland Savunma A, Esetron Ltd. ti. ve HOYTEK Ltd. ti. ile Teknoloji Kazanm Yükümlülüü Sözlemeleri imzaland.

Firmalarn 2 ayda ürettikleri ön prototipler ilk görüleri almak üzere kullanclara sunuldu. Ön prototiplerin kullanc tarafndan denenmesi ve görülerinin alnmasnn ardndan kritik tasarm süreçleri balatld.

Birinci seviyeden 2 ayr firmadan 4, ikinci seviyeden 4 ayr firmadan 8, üçüncü seviyeden 2 ayr firmadan 4 olmak üzere toplam 16 araç, temmuz ayna kadar kalifiye edilerek seri üretim öncesi kullanc tarafndan harekat alannda denenecek. Bu faaliyetle birlikte seri üretime yönelik hazrlklar tamamlanacak.

- lk snav ASELSANa kar verdiler

Öte yandan, proje uygulama takvimleri dorultusunda 1. ve 2. Seviye Hafif Atlabilir nsansz Kara Araçlar için ön prototip gösterimi gerçekletirildi.

Gösterim faaliyetinin gerçekletirilmesine yönelik çözüm orta olarak ASELSAN belirlendi. Bu çerçevede, SSB koordinesiyle ASELSAN tarafndan insansz kara arac projeleri kapsamnda üretilecek tüm ürün ve prototiplerin denenmesi, test edilmesi ve kalifikasyonunun gerçekletirilmesi için gerekli özelliklere (açk/kapal alan, eimli arazi, engel, parkur, menfez ve benzeri) sahip test alan hazrland.

Testler, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanl, Kara Kuvvetleri Komutanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Emniyet Genel Müdürlüü Özel Harekat Bakanl ve SSB yetkililerinin katlmyla gerçekletirildi.

- Tasarmlar görüler dorultusunda iyiletirilecek

Gösterim aamasnda firmalar, kendilerine ayrlan sürede önce ön tasarmlarn detaylandran ve projede teknik olarak geldikleri aamay anlatan sunumlar icra etti, sonrasnda ürettikleri ön prototiplerin yeteneklerini test alannda sergiledi.

Kullanclar tarafndan performans deerlendirmeleri yaplrken, gerekli görülen özellikler için tasarmn iyiletirilmesine yönelik görüler firmalara iletildi. Firmalar nisan aynda yaplmas planlanan bir sonraki gösterime kadar gerekli iyiletirmeleri ön prototiplere yanstacak.

Araçlar sahada kullanacak güvenlik personeliyle yürütülen bu çalmalarla projelerin tasarm, üretim ve kalifikasyon süreçlerindeki muhtemel riskler minimize edilecek ve ihtiyaç duyulan insansz kara araçlar maliyet etkin ve en yetkin ekilde tedarik edilecek.

Ana Sayfaya Git