Türkmen soydaşları müzik buluşturuyor

Türküleri, şarkıları, hoyrat ve gazelleriyle benzerlik gösteren Şanlıurfa, Elazığ, Bakü ve Kerküklü 36 müzisyen, ortak zenginliklerini "Müziğin İzinde 4 Kardeş Şehir" konserleriyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor

Haberler 27.03.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa, Elaz, Bakü ve Kerküklü sanatçlar, köklü müzik kültürünü ayn sahnede dinleyicilerin beenisine sunuyor.

Orta Asyadan gelen ve Türk dünyasnda müzikleriyle öne çkan, türküleri, arklar, hoyrat ve gazelleriyle benzerlik gösteren anlurfa, Elaz, Bakü ve Kerküklü 36 müzisyen, ortak zenginliklerini Müziin zinde 4 Karde ehir konseriyle sanatseverlerin beenisine sunuyor.

anlurfa yöresine ait Urfalyam Ezelden, Elazn Kar m yam u Harputun bana, Irakn Kerkükün kalasyam ve Azerbaycann Ateim var külüm yok gibi mehur türküleri, farkl soydalarn sesiyle dinleyicileri büyülüyor.

Yaklak 3 saat süren konserde, 4 kentin öne çkan toplam 30 eseri seslendiriliyor. Bu kapsamda Müziin zinde 4 Karde ehir konseri organize eden ekip, u ana kadar stanbul, Ankara, Elaz ve son olarak Göbeklitepe Yl etkinlikleri çerçevesinde anlurfada sahne ald.

Mays aynda Baküde sahne almay planlayan müzisyenler, Austos aynda ise Kerkükte türkü sevenlerle bir araya gelecek. Konserlerin daha sonraki zaman diliminde de Türkiyenin farkl ehirlerinde icra edilmesi düünülüyor.

- Rivayetten gerçee dönütürdük

Konserin Genel Sanat Yönetmeni Salih Turhan, AA muhabirine yapt açklamada, musiki makamlar, okuma üsluplar ve sanata olan sayg anlamnda 4 ehir arasnda büyük benzerliklerin bulunduunu söyledi.

Söz konusu 4 kentte yaayan insanlarn gelenek ve göreneklerinin de birbiriyle örtütüünü anlatan Turhan, bunun ayn millet ve kültürden gelinmesinden kaynaklandn ifade etti.

Türkiyenin snrlar dndaki soydalaryla gönül ban çok güçlü kurduunu vurgulayan Turhan, öyle devam etti:

Türkiyede iki devlet bir millet sözü deiik boyutlaryla çokça konuulur, biz bunu bu konserle rivayetten gerçee dönütürdük. Sanatç dostlarmzla beraber güzel programlar yapyoruz. Bu kapsamda Müziin zinde 4 Karde ehir kitabn yaymladk. Bu konserlerin görüntüsü fla bellek olarak tüm kültür sanat camiasna dalacak. Katlan sanatçlar son derece baarl. Konserimizde 4 devlet korosu efi var ayn zamanda sahnede saz çalyorlar. Azerbaycandan devlet sanatçs Nuriyye Hüseynova katlyor. anlurfal deerli sanatçlar yer alyor.

Turhan, konser atmosferlerinin çok güzel geçtiini aktararak, Ülke dna çkld zaman artk konser dünyann bir parças oluyor. Mays aynda Azerbaycana gidiyoruz. nsanlar, bu birlikteliin kymetini ve deerini anlasn istiyoruz. Güzel bir i yaptmza inanyorum, mükemmelliin sonu yoktur ama biz mükemmele yakn bir program icra etmeye çalyoruz. diye konutu.

- Konserler birliimizi, beraberliimizi pekitiriyor

Azerbaycan devlet sanatçs Nuriyye Hüseynova da konserde yer almaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiyenin farkl ehirlerinde de konser verdiini ve yabanclk çekmediini vurgulayan Hüseynova, Bu konser bana hususi bir keyif veriyor. Türkiyeyi, memleketim Azerbaycan kadar seviyorum. Bu konserler bizim birliimizi beraberliimizi pekitiriyor. Ben Türk Cumhuriyetleri ile gurur duyuyorum. Medeniyetin kültürün olduu yerden gül biter, bir milletin kültürü çok önemlidir. Bir milletin kimliini belirten ana unsurlarn banda müzik kültürü gelir. Bu konserlerin olmas çok anlaml ve gereklidir. ifadelerini kulland.

Hüseynova, sahnede seyirciyle aralarnda scak bir ba olutuunu fark ettiklerini anlatarak, çok güzel karlanyoruz, seyircide büyük sevgi ve coku görüyoruz. Bu konserlerde farkl bir eyler gördüm. Sanki Azerbaycanda kendi ülkemin insanna söylüyorum. nsanlar sanki bu müzikleri hep biliyor gibi çok dikkatle dinliyor. nsanlarn bu pozitif ve samimi münasebeti, sahnede bize güç veriyor. Derdimiz ayn, sevincimiz ayn, kederimiz ayn, gerçekten bir millet iki ayr devletiz biz. dedi.

Özellikle bu konserlerde sahnede Karada sorununu dile getirdiini aktaran Hüseynova, herkesin ayn dertten yana muzdarip olduunu gördüünü, bundan dolay da ayrca gurur duyduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git