Turkovac'a acil kullanım onayı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Covid-19 aşısı Turkovac'ın acil kullanım onayı aldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Turkovac'ın üretimiyle birlikte bu aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız" dedi.

Haberler 23.12.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, anlurfada Turkovac asnn acil kullanm izninin çk ve seri üretime balanmas törenine video konferans yöntemiyle katld. Bakan Koca, anlurfa Organize Sanayi Bölgesindeki bir laboratuvarda Cumhurbakan Erdoann online katld programda yapt konumada, beklenen müjdeyi vermekten duyduu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Koca, Yerli inaktif Covid-19 Turkovac amz bugün itibaryla acil kullanm onay alm durumda. Üretime bugün itibaryla balam olduk. Sayn Cumhurbakanm, bugün anlurfada üretim yaplan merkezlerimizden birindeyiz. 50 yl sonra Türkiye hücreden balayarak Türk bilim insanlarmz tarafndan yüzde 100 yerli olarak gelitirilen bir ay gelitirmi olduk. Ayn zamanda 24 yl aradan sonra, yerli amz üretilmi oluyor. Böylece Covid-19 as üreten bugün itibaryla 9 ülkeden biri olduk. u an dolum tesislerinin olduu alandayz. u an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayz. Dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanmas burada yaplyor, üretim balam oldu. Sayn Cumhurbakanm, iaret ettiiniz üzere yl bitmeden acil kullanm onay ve üretimi Turkovacn balam oldu. Bu baar liderliinizde bütün milletimizin baarsdr dedi.

AI VE LAç HASSL YAPAN BR ÜLKE DELZ

Cumhurbakan Erdoan ise Turkovacn seri üretime geçiinin mutluluunu yaadklarn söyleyerek, Amzn gelitirilmesinde ve üretiminde görev alan herkesi, ülkem ve milletim adna tebrik ediyorum. Dünyay 2 yldr kasp kavuran koronavirüs salgnna kar bilinen en etkili tedbir olan ann ülkemizde üretilebilir hale gelmesi fevkalade önemlidir. Üstelik bu ann tamamen kendi bilim insanlarmz ve aratrmaclarmz tarafndan gelitirilmi, patenti bize ait olan bir ürün olmas çok daha anlamldr. Uzun bir çalma ve hazrlk döneminin ardndan gereken onaylar alarak, üretim ve kullanma aamasna gelen Turkovac amz, milletimizi salgna kar en etkili ekilde koruma gayretlerimizin bir sembolüdür. Böylece vatandalarmza, Sinovac ve BioNTech alarnn ardndan 3üncü bir alternatif olarak yerli amz Turkovac da sunabileceiz. Baz vatandalarmzn a olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediini biliyorum. Bu vatandalarmz en ksa sürede randevularn alarak Turkovac asn yaptrmaya davet ediyorum. Biz bazlar gibi a ve ilaç hasislii yapan bir ülke deiliz. Salgn döneminde maske bata olmak üzere, elimizdeki tbbi malzemeleri dünyada 160 ülke ve 12 uluslararas kurulula paylatk. Dier yerlerden aldmz alardan bir ksmn da acil ihtiyaç duyan kimi dost ülkelere gönderiyoruz. Turkovacn üretimiyle birlikte bu amz da tüm insanlkla paylamaktan memnuniyet duyacaz diye konutu.

GELECEK HAFTA SONUNDAN TBAREN YAYGIN KULLANIMI BALAYACAK

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn ardndan Bakan Kocaya, Vatandalarmz hastanelerde kendi amz ne zaman olacak? diye sordu. Bakan Koca ise, Birtakm tetkikleri yaplyor olacak. Zannediyorum gelecek haftadan, yani bir hafta, 10 gün içerisinde bu tetkiklerin biteceini ümit ediyoruz. Gelecek hafta sonundan itibaren, bata ehir hastanelerimiz olmak üzere yaygn kullanma geçmi olacaz. Yl bitmeden cevabn verdi.

Bakan Koca, Cumhurbakan Erdoann Hfzsshha ile ilgili sorusuna da öyle cevap verdi:

hale sürecinin gelecek hafta tamamlanmasn planlyoruz. Hfzsshha ile ilgili 10 gün kadar önce ihale süreci balad, teklifler alnd. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacan ümit ediyoruz. Ankara Havaalanna yakn yerde 50 bin metrekare kapal alanl ve gelecek yl bitirilmek üzere ihale süreci balam oldu. Hem mRNA as hem inaktif a hem nazal a hem protein as hem de adonevirüs as olmak üzere ileri teknolojilerin bir arada olduu dünyann en büyük kapasiteli a Ar-Ge ve üretim merkezi olacak. nsanln kullanmna verilmek üzere güçlü bir a Ar-Ge ve üretim merkezi olacak.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ate Kara da Cumhurbakan Erdoann sorusu üzerine ann etkinlii hakknda bilgi verdi. Prof. Dr. Kara, PCR pozitif olan, ikayeti olanlarla deerlendirildii zaman Turkovac kolunda sadece 20 kii kar kolda 40 kii vard. Bizim amzn daha etkili olduunu gösterdi. Hastaneye yatan, youn bakma ihtiyaç duyan hiç hastamz olmad dedi.

Ana Sayfaya Git