Turuncu adamlar karayollarında!

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde temiz ve güvenli bir yolculuk için görev yapan, elbiselerinin renginden dolayı "turuncu adamlar" olarak anılan binlerce işçi, Kovid-19 salgını sürecinde kara yollarına atılan, bilinçsiz kullanıldığında virüsün yayılımında ve çevre kirliliğinde önemli bir etken olan maskeleri toplamak için gece gündüz çalışıyor.

Haberler 17.09.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Karayollar Genel Müdürlüü (KGM) bünyesinde görev yapan, elbiselerinin renginden dolay turuncu adamlar olarak anlan binlerce içi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde kullanlan ve bilinçsizce kara yollarna atlan maskeler için de atk avcl yapyor.

Ülkedeki 67 bin 333 kilometre yol anda, kara yollarnn yan sra köprüler, viyadükler, alt ve üst geçitlerde, insanlarn temiz ve güvenli bir yolculuk yapmas, atklarn çevre dalarak ekosisteme zarar vermemesi için binlerce çevre dostu turuncu adam görev yapyor.

KGM Tesisler ve Bakm Dairesi Bakanl bünyesinde bakm ve temizlik görevlisi olarak çalan atk avclar, yolculuk srasnda ve kaza annda yola saçlan ya da atlan araç lastikleri ile pet ve cam ie, bebek bezi, sakz, poet, sigara izmariti gibi her ay binlerce metreküp çöp ve atk malzemeyi kara yollarndan topluyor.

Turuncu adamlarn topladklar atk ve çöpler, Sfr Atk projesi kapsamnda geri dönüüm için ayrtrma tesislerine gönderiliyor ve ülke ekonomisine büyük katk salanyor.

Alnan tedbirlere ramen cam parçalarndan dolay kesik, kimyasal içeriklerden dolay zehirlenme gibi risklerle kar karya kalan içileri en çok endielendiren Kovid-19 ile mücadele sürecinde kullanlan ve bilinçsizce kara yollarna atlan maskelerden virüs bulamas.

Bilinçsiz kullanldnda virüsün yaylmasnda önemli bir etken olan maskeleri toplamak için gece gündüz çalan atk avclar, olas virüs yaylmn bertaraf etmek için büyük bir emekle yollar arnlyor.

Karayollar Elaz 8. Bölge Müdürlüü 82. ube eflii bünyesinde çalan içiler de zorlu mesai saatleri arasnda verdikleri molalarda semaverde demledikleri çay yudumlayp, türkü seslendirerek yorgunluk atp yeniden ie koyuluyor.

- Maskelerini araçlardan dar atmasnlar

Atk avclarndan Umut Gül, vatandalarn huzurlu ve güvenli yolculuk yapmas için yol bakm, onarm ve temizliinden sorumlu olduklarn söyledi.

Yolculuk srasnda araçlardan birçok atk malzemenin yollara atldn ifade eden Gül, Araçlardan atlan pet ie, naylon poetler oluyor. Bunlar çok da önemli deil. Ama maskelerini kesinlikle araçlardan dar atmasnlar. Yollarda bunlarla çok karlayoruz. Salgn dönemi ve virüs bize de bulaabilir. Maskeleri çöp poetlerine koyup yol kenarlarndaki çöp konteynerlerine atmalar daha salkl olur. dedi.

Gül, yollardan maske toplamann sorun olmadn ancak virüs bulamasndan endie duyduklarn dile getirerek, ster istemez o havay teneffüs ediyoruz. Maskeleri atmamalar hem biz hem de toplum sal açsndan daha uygun olur. diye konutu.

- Yollar medeniyetin göstergesi, lütfen duyarl olalm

Atilla Balk da 7 gün 24 saat esas ile çaltklarn anlatarak, eldiven ve maske kullandklarn ancak virüsün bulama riskinin yüksek olduunu ifade etti.

Vatandalarn yolculuklar srasnda daha duyarl olmas gerektiini aktaran Balk, özellikle salgn sürecinde vatandalardan kendilerine yardmc olmalarn istediklerini kaydetti.

Balk, Yollar medeniyetin göstergesidir, lütfen duyarl olalm, yollar temiz tutalm. En az evimizdeki kadar bu ie duyarl olmalyz. ifadelerini kulland.

- Yaptmz i deil maskeleri yollara atmalar bizi yoruyor

Duran Susalan ise salgndan korunmak için kullanlan maskelerin yerlere atlmasnn doru bir davran olmadn belirtti.

Yolda temizlik çalmas yaparken bile baz vatandalar cam açp maskeyi darya atyor. Atlan kamyon lastikleri ar ama bizi bu kadar yormuyor. En azndan onun tehlikesi yok. Bu maskeler ölümcül. diyen Susalan, hastaln yaylmasndan endie duyduklarn dile getirdi.

Susalan, Hepimiz önlemini almalyz ki virüs yaylmasn. nsan evinde naslsa yolda da temiz olmas lazm. Yazk deil mi? Yollar hepimizin. Hepimiz a olmalyz ama temizlie de önem vermemiz lazm. Yaptmz i bizi yormuyor, maskeleri yollara atmalar bizi yoruyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git