Tutuklu ve hükümlüler atölyelerde meslek sahibi olacak

Van'da hükümlülerin ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan İş Yurdu Atölyeleri hizmete açıldı.

Haberler 18.10.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Ceza nfaz Kurumlar Kampüsünde açlan atölyelerde farkl alanlarda eitim alarak meslek sahibi olan hükümlüler, ayn zamanda üretim yaparak bo zamanlarn deerlendirme imkan buluyor.

Van-Erci karayolundaki kampüs alannda bulunan atölyelerin açl törenine katlan Van Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Murat Zorluolu, Türkiyede son 15 yldr devam eden deiim ve dönüümden ceza infaz sisteminin de payn aldn söyledi.

- Cezaevlerinde üretilmeyen ürün kalmad

Günümüzde uluslararas standartlar tayan, insan haklar anlamnda hiçbir eksii kalmayan çok yeni ceza infaz kurumlar olduunu anlatan Zorluolu, öyle konutu:

Bugün Türkiyede birçok ceza infaz kurumunda i yurtlar ad altnda çok harika çalmalar yaplyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydrclk deil, ayn zamanda slah edici, cezaevindeki mahkumlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmann hazzn yaatan çok güzel uygulamalar var. Türkiyenin neredeyse tamamndaki i yurtlarnda üretilen çok farkl yelpazedeki ürünler düzenlenen fuarlarda hem sergileniyor hem de vatandaa sunuluyor. yurtlarnda üretilmeyen hiçbir ürün kalmam. Artk ihracat noktasna gelmi. Bugün burada frn ve unlu mamüller atölyesini, tekstil ve konfeksiyon atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açyoruz. üphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçlar karlamak. Ama ayn zamanda piyasaya ksmen arz yaplacak. Esnafmz korkutup, ürkütmeyelim.

Zorluolu, kampüs alannda ayn zamanda bir de semt polikliniinin açlacan ve l Salk Müdürlüünce iletileceini kaydederek, böylece rahatszlanan hükümlü ve tutuklulara çok daha süratli müdahale etme imkan salanacan söyledi.

- Amacmz sosyal hayata hazrlamak

Van Cumhuriyet Basavcs brahim Keskin de kentte bulunan 5 ceza infaz kurumunda, hükümlü ve tutuklularn yeniden suç ilemesini engelleyici etkenleri güçlendirmeyi, toplumu suça kar korumay, hükümlünün yeniden sosyallemesini tevik etmeyi; üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygl, sorumluluk tayan bir yaam biçimine uyumunu kolaylatrmay amaçladklarn ifade etti.

Geçen yl kasm aynda hizmete giren Van Ceza nfaz Kurumlar Kampüsünün, 365 dönüm arazi üzerine kurulduunu, 4 ayr ceza infaz kurumunda yaklak 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barndrldn anmsatan Keskin, Açk ceza infaz kurumlarnn temel ilevi, cezalarnn infaz sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazrlanmalar, ceza infaz kurumlarnda eitim programlarna dahil edilmeleri, özellikle mesleki eitim ve beceri kazanmalar, salkl ve üretken bireyler olarak üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarna imkan yaratarak toplum ile bütünlemelerini salamaktr. ifadesini kulland.

Keskin, bugün açln gerçekletirdikleri frn ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün frnclk, ekmek üretimi, unlu mamüller üretim alanlarnda mesleki eitim programlarna dahil edileceini dile getirdi.

- Günlük 12 bin ekmek üretilecek

Üretim tesisinde simit, poaça gibi unlu mamüller ile günlük 12 bin ekmek üretimi yaplarak öncelikle ceza infaz kurumlarnn ekmek ihtiyacnn karlanacan vurgulayan Keskin, unlar kaydetti:

Tekstil ve konfeksiyon atölyesinde makine, diki, depolama, pazarlama, paketleme ilerinde 30 hükümlü çalacak ve mesleki eitim alacak. Ayn zamanda nevresim takm, delil torbas, iç çamar ve salk sektörüne yönelik ameliyat önlüü, bone, maske gibi tek kullanmlk ürünlerin de üretimi yaplacak. Karton bardak üretim atölyesinde 6 hükümlüye i ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandrlmasnn yan sra saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yaplacak. Bu yl küçük çapl baladmz tarm i kolumuzda 10 hükümlü çalm ve yaz dönemi süresince sebze üretimi yaplmt. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsaml olarak seraclk faaliyetleri yaplmas planlanmaktadr.

Keskin, 3 milyon liralk yatrmla hazrlanan Eitim ve Aratrma Hastanesi Ceza nfaz Kurumlar Kampüsü semt polikliniinin de 9 branta uzman doktor ve 16 yatak kapasitesi ile tutuklu ve hükümlülere salk hizmeti vereceini aktard.

Vali Zorluolu ve protokol üyeleri, konumalarn ardndan atölyelerin açln gerçekletirerek çalmalar hakknda bilgi ald.

Açl törenine l Jandarma Alay Komutan Tugeneral Yavuz Özfidan, pekyolu Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Cemil Öztürk, Tuba Kaymakam Meral Uçar, Tuba Belediye Bakan Fevzi Özgökçe, l Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, l Müftüsü Nimetullah Arvas, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Heybet Semur ve kurum amirleri katld.

Ana Sayfaya Git