Tütün tarlasında kırım mesaisi

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde tütün yetiştiriciliği yapan vatandaşlar, yeni hasat sezonunun başlamasıyla birlikte kırım işlemlerine başladı.

Haberler 23.09.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta çiftçinin geçim kayna olan tütün için krm sezonu balad. Balayan sezon ile birlikte merkeze bal Yelalan köyünde tütün yetitiricileri, yeni hasat sezonunun krm ilemlerine start verdi. Tütün yetitiriciliinin tek geçim kayna olduu Yelalan köyünde krmlarn yapan yetitiriciler, evlerine tadklar tütün yapraklarn iple balayarak, kurutmaya brakt.

KIRIM MESAS

Yelalan köyünde Mays aynda ekimini yapt tütünün ilk krmlarna balayan yetitiricilerden Mehmet Sevim, Biz sabah saat 5te ailece tarlaya geliyoruz. Biz burada tütün krp eve götürüyoruz. Evde çocuklar ile birlikte tütün yapraklarn ipe takyoruz. pe taktmz tütün yapraklarn sararsn diye harmana vuruyoruz. Ürünlerimiz kurusun diye evimizin çatsna asyoruz. Kuruduktan sonra tekrar çat içerisine sktracaz, k mevsiminde rengi krmzlamasn diye. Biz buradaki ilemlerimizi yapyoruz, kadnlarda fazla tarlaya gelmeyerek, evdeki ilemleri yürütüyorlar dedi.

Melike Sevim, Erkekler, tütün krmn tarlada yaptktan sonra eve getiriyorlar. Biz kadnlarda, evde tütün yapraklarn iplere takyoruz. Bununla uratmz için ev ilerimiz geride kalyor. Ev ii kadnlarn ii ama geleceimiz için mecbur bununla da uramamz lazm. Geçen yln tütünü halen içeri de, isteriz ki bir sat, bir ey olsun faydasn bulalm karlnda ekline konutu.

Geçimlerini tütün üzerinden salayan ve sadece tütün yetitiriciliiyle uraan Yelalan köyü sakinleri ise bu yl iyi bir kazanç elde etmeyi planlyor.

Ana Sayfaya Git