Tuz fırtınası incelenecek

BATMAN'da geçen hafta içinde meydana gelen toz fırtınasından sonra kentin değişik yerlerinden numune toplayan jeoloji yüksek mühendisi Ümit Işıkı, numunelerin Kanada'da inceleneceğini söyledi.

Haberler 22.05.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyeden gelen ve Batman, Diyarbakr, Mardin gibi illeri etkisi altna alan toz bulutu jeoloji yüksek mühendisi Ümit Ik, tarafndan incelemeye alnd. Toz frtnasnn etkilerini saptamak için Batmann deiik yerlerinden toz numuneleri toplayan Ik, alnan örneklerin Kanadada bir laboratuvarda inceleneceini söyledi.

TOZ FIRTINASININ NUMUNELER

Ik, Batman ve yöresinde etkili olan toz örneklerini toplayarak incelenmek üzere Kanadaya göndermeyi planlyoruz. Bilindii üzere bölgemiz Suriye ve Irak tarafndan gelen toz frtnalarndan etkilenmektedir. Dünyada her yl milyonlarca ton toz, rüzgrlarla tanmaktadr. çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst katmanlarna yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Her yl yaadmz bu sorun ne yazk ki hayat olumsuz etkiliyor. Bu hadiseyle bizleri nelerin beklediini tam olarak bilemiyoruz. Tozlarn kimyasal ve radyolojik özelliklerini belirlersek belki de salk açsndan daha ciddi tedbirler alabiliriz.

KANADADA ANALZ EDLECEK

Bu toz partiküllerinin etkilerinden maskelerle korunmann mümkün olup olmad da tam olarak bilinmemektedir. Belki bu çözüm yolu da yetersiz kalacaktr. Eer biz çöl frtnasndaki toz örneklerini analiz edersek karlaacamz tehlikeleri bilmi olup, bu olumsuz etkilere kar daha çok hazrlkl olacaz. Buradan hareketle topladm toz örneklerinin bata ar metal oranlar olmak üzere, radyoaktiflik seviyelerini Kanadada Acme laboratuvarnda belirlemeyi düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git