Üç aylar yarın başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Zeki Sayar, üç aylara ilişkin, "Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur’an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz." dedi.

Haberler 28.03.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynn da içinde bulunduu üç aylar, 29 Mart çaramba günü balyor. Recep aynn cumaya balanan ilk perembe akam olan 30 Martta da Regaip Kandili idrak edilecek.

Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Sayar, aslnda Kuran- Kerimde veya Hz. Peygamberin hadislerinde üç aylar diye bir tanm olmadn belirterek Ancak halkmzn üç aylar olarak ifade ettii recep, aban, ramazan aylar öteden beri dini hayatmzda çok önemli yer tutan zaman dilimleridir. Bu aylar gelince halkmz manevi hayatna, dini hayatna çekidüzen verir, kendisini bu aylara hazrlar. Hz. Peygamber de bu aylara özel ilgi göstermitir. dedi.

Hz. Peygamberin recep ay geldiinde Ya Rab, recep ve aban ayn bizim için bereketli kl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayna ulatr diye dua ettiini ifade eden Sayar, onun recep aynda dier aylarda olmad kadar oruç tuttuunu söyledi.

Sayar, recep aynda ayrca dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunduunu, bunlardan birinin recep aynn ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, dierinin de yine bu ayn yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili olduunu aktard.

Bir gelenek olarak öteden beri bu gecelerin ihya edildiini, gündüzleri oruç tutulduunu dile getiren Sayar, kandil gecelerinde özel bir ibadet ekli bulunmadn anlatt.

Sayar, bu gecelerde kaza namazlar klnabileceini, Kuran okunabileceini, tövbe edilebileceini vurgulayarak Kadir Gecesinin ise bu aylardan ayr olarak Kuran- Kerimde bildirildiine iaret etti. Sayar, Bir insan Kadir Gecesini hakiki manada ihya ederse sanki içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ay ihya etmi, deerlendirmi gibi umulur ki Allah katnda sevap kazanm olur. dedi.

Üç aylarn ikincisinin ise aban olduuna dikkati çeken Sayar, Hz. Peygamber, Ümmetimin ay olarak ifade etmitir. Hz. Aye validemiz Peygamberimiz aban aynda bazen o kadar oruç tutarlard ki biz Peygamber aban aynn tamamn oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlard derdi. deerlendirmesini yapt.

Hz. Peygamberin aban aynda da daha çok oruç tuttuunun görüldüünü belirten Sayar, dua ve ibadetlerin makbul olduu önemli gecelerden Berat Kandilinin de bu ayn 15inde idrak edildiini aktard. Sayar, Hz. Peygamberin bu geceyle ilgili, yaplan dualarn Allah katnda makbul olduunu, insanlarn dua ve tövbe ettikleri takdirde Allahn balayacan bildirdiini dile getirdi.

Zeki Sayar, bu 2 ay hazrlk olarak kabul edilirse Kuran- Kerimin nail olduu, slamn 5 esasndan oruç ibadetinin yerine getirildii, geceleri teravih namaz ile geçirilen, bin aydan daha kymetli Kadir Gecesinin bulunduu Ramazan- erifin üç aylarn sonuncusu olduunu ifade etti.

- Neler yaplmal?

Elimizden geldii kadar bu aylarda daha çok oruç ibadetini yerine getirmeliyiz. diyen Sayar, Hz. Peygamberin pazartesi-perembe günleri oruç tuttuunu bildirdi. Sayar, öyle devam etti:

Bu aylarda, her ayn 13, 14, 15i, ayn dolunay ekliyle olduu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasndadr. Nafile ibadet olduu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kuran- Kerimi daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukaray daha çok gözeterek yardmda bulunabilirler. Ramazan ay zaten Kuran aydr.

Sayar, Kuran- Kerimi okumann önemli olduunu ancak manasn, anlamn kavramaya çalmay da tavsiye ettiklerini vurgulayarak insanlarn Kuran meali okumalar gerektiine iaret etti.

nsann bulu çana erdikten sonra ibadetle mükellef olduuna dikkati çeken Sayar, Belli zamanlara, belli günlere, belli kandillere ibadetin tahsis edilmesi söz konusu deil. Ama özellikle Cenabhakkn, bu aylarda yaplan ibadetlere daha çok sevap vereceini Peygamberimizden öreniyoruz ve Peygamberimiz bu davranlaryla bize gösteriyor. Bu aylar gelince daha fazla oruç tutuyor mesela. dedi.

- Özel bir ibadet ekli yok

Hayatn bir müsabaka meydanna benzetilebileceini belirten Sayar, unlar söyledi:

Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamberin bize gösterdii ölçüler içinde yapmak gerekir. slam, her türlü bidat ve hurafeyi yasaklamtr. Bizim her konuda ibadetleri yerine getirirken örneimiz Peygamber Efendimizdir. Bu aylarda ite Kandil gecesinde u kadar namaz, u kadar zikir, u kadar tesbihat gibi ifadeler doru deil. Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmi. Özel bir ibadet ekli yoktur, Peygamberimiz nasl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceiz. Peygamberimiz mümkün olduu kadar oruçla, Kuran- Kerim okuyarak bu aylar ihya etmitir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.

Hz. Peygamberin hayatnda recep ayn batan sonra, aban ayn batan sona oruçla geçirdii söz konusu deil. Zaman zaman bu aylar batan sona oruçlu geçiren kardelerimizi duyuyoruz. Yani oruç tutulabilir ama Hz. Peygamberin örnekliinde recep ayn batan sona, aban ayn batan sona oruçlu geçirmek yoktur. Peygamberimiz sadece bir ayn tamamn oruçlu olarak, ramazan orucunu tutarak geçirmitir.

Ana Sayfaya Git