"Üç katlı mağara" bulundu

Kahta ilçesinde bir dağın yamacında keşfedilen ve "kaya yerleşim alanı" olduğu belirtilen mağaranın Kommagene Krallığı döneminde kült alanı olarak kullanıldığı değerlendiriliyor.

Haberler 31.07.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyamann Kahta ilçesinde, Kommagene Krall döneminde kült alan olarak kullanld deerlendirilen üç katl maara bulundu.

Adyaman Müze Müdürlüünden yaplan açklamaya göre, Kahta-Diyarbakr kara yolunun 20 kilometresindeki Temenli köyünde yaayan vatandalarn haber vermesiyle bölgeye giden ekipler, bir dan yamacnda üç katl maara bulunduunu tespit etti.

AFAD l Müdürlüü ekiplerinin lojistik ve teknik desteiyle maaraya trmanan ekip, maarann içini görüntüledi.

Açklamada deerlendirmelerine yer verilen Müze Müdürü Mehmet Alkan, maarann alt katnn zeminden 40 metre yükseklie sahip olduunu, ikinci ve üçüncü katnn ise oyma merdivenlerle birbirine balandn söyledi.

Üç KATLI MAARA

Ekiplerin maara içerisinde oluturulmu geni odalar ve yaztlarla karlatn belirten Alkan, unlar kaydetti:

Maarann kraliyet kültü (tapnma alan) olabileceini tahmin ediyoruz. Üç katl ve içten merdivenle birbirine bal bu kaya yerleiminde iki farkl yerde iki yazt tespit edildi. Bu yaztlardan birincisi Bakhiosun maaralar eklinde tercüme edilmektedir. Bakhios burada tanr Dionysos olabilecei gibi, Bakhios adnda bir kiinin ismi olma ihtimali de var. kinci yaztta ise Büyük Kral Mithradatesin olu ve torunu eklinde geçmektedir. Burann Kommagene krallarndan Kral Mithradatesin kült alan olarak düünülmektedir.

Maaraya trmanarak içeriyi görüntüleyen müze uzman Mustafa çelik de maaralarn kaya yerleim alan olduunu dile getirerek, Var olan yaztlardan burann bir kült alan olabileceini düünmekteyiz. çeride yer yer sunu çukurlar, harici su depolayabilecekleri alanlar mevcut. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git