Üç kubbeli hamam!

Harran'da 12'nci yüzyıldan kalma üç kubbeli hamam bulundu.

Haberler 23.12.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan Harranda, kalabalk bir ekiple çkalede süren kaz çalmalar srasnda 14 adet olduu rivayet edilen hamamlardan biri bulundu. Asur ve Emevilere bir dönem bakentlik yapt bilinen antik kentin birçok yerindeki tarihi eserleri ayaa kaldrma amacyla yürütülen arkeolojik kazlarda Zengi Atabeylii ve Eyyubiler Dönemine ait Milattan Sonra 12nci yüzyllarna ait üç kubbeli hamam kalntlar gün yüzüne çkt. Tarih boyunca okul, tapnak, cami, sur ve medreseleriyle öne çkan ören yerindeki kazlarda bu yl önemli bulgulara ulalmas planlanyor.

Üç KUBBEL HAMAM

Bu yl gerçekletirilen kazlarda tarihe k tutacak pek çok kalntya ait izleri gün yüzüne çkmaya baladn ifade eden Kaz Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal, unlar söyledi:

çkale Saray Hamam üç kubbelidir. Kubbeleri ksmen, oda duvarlar ise tamamen korunarak günümüze ulamtr. Soukluk odasnda çeme, dairevi formlu havuz ve niler, lklk odasnda çeme ve tas sekiler, iki adet scaklk odasnda halvetler, kurnalar, scak ve souk su künk hatlar yer alyor. 13. yüzylda Harran gezen bni eddad, Harranda 14 hamamdan bahseder. Bu hamamlardan iki tanesi Harranda yaptmz kaz çalmalarnda gün na çkarld, o dönemde Zengi Atabeyi Nureddin Mahmut Zenginin de Harrana geldiini söyleniyor. Bu hamam dier özellii kale saraya ait olmas dolaysyla Selahattin Eyyubi bir kn da Harranda geçiriyor. Onlarn da sarayn hamam olan hamamda ykanm olmasyla bu hamam da ayr bir deer veriyor ve bu açdan da hamam önemlidir.

Kaz çalmalarn yerinde inceleyen Vali Abdullah Erin ile Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi çalmalarndan dolay kaz ekibine teekkür etti.

Ana Sayfaya Git