Üçgende darbe!

PKK'ya yönelik Diyarbakır'ın Lice ilçesinde "Bayrak-41 Şehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu", Bingöl'ün Genç ilçesinde ise "Şehit Binbaşı Turgay Çelik" adıyla başlatılan eş zamanlı operasyonlar sürüyor.

Haberler 10.03.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ve Bingölün Genç ilçesinde PKKya yönelik yürütülen kapsaml operasyonda örgüt üyelerine büyük darbe vuruldu.

Diyarbakrn Kulp, Lice ve Hani ilçeleri kuzeyi ile Bingöl il snr arasnda barnan, dalk ve ormanlk alanda faaliyet yürüten, aralarnda örgüt yöneticilerinin de bulunduu deerlendirilen teröristler ve i birlikçilerinin etkisiz hale getirilmesi, snak, barnak, depo alanlar ve uçaksavar mevzilerinin tahrip edilmesi ve terör örgütü PKK ile uyuturucu üretimi ve ticareti gerçekletirenler arasndaki ban somut delilleriyle ortaya konulmas, bölgede uyuturucu maddelerin ve bunlar gizleyenlerin bulunmas amacyla 5 Martta Licenin Örtülü, Tuzla, Hedik, Kralan,Yamaçl, Dernek, Saydaml, Bayrl Yalml, Akçabudak, Klçl, Ulucak, Yorulmaz, Baharlar, Yaprak, Yünlüce, Güldiken ve Üçdamlar mahallerinde sokaa çkma yasa ilan edildi.

Bu kapsamda 5 Mart günü Türk Silahl Kuvvetleri (TSK), emniyet unsurlar ve güvenlik korucularndan oluan 7 bini akn personelin katlmyla Diyarbakr Licede Bayrak-41 ehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuolu ile Bingölün Genç ilçesinde ehit Binba Turgay çelik adl e zamanl operasyon balatld.

Licedeki operasyona 1 Ekim 2015 günü Silvan ilçesinin Bahçelievler Mahallesindeki evinden otomobil ile birliine gittii srada bölücü terör örgütü mensuplarnn gerçekletirdii saldrda ehit olan Silvan lçe Jandarma Komutanlnda görevli Jandarma Astsubay Tolga Topçuolunun ismi verildi.

- 19 PKKl terörist etkisiz hale getirildi

Olumsuz hava artlarna ramen bir metreyi aan karn bulunduu dalk alanda Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan ile Bingöl 49. Komando Tugay Komutanl emir komutasnda 7 bini akn güvenlik personelinin katlmyla baaryla yürütülen hava destekli operasyonda teröristlerle zaman zaman scak temas saland.

Sikorsky, hava taarruz ve insansz hava araçlarnn havadan destek verdii operasyonda, güvenlik güçleri, karadan ise 33ü kobra olmak üzere 100ü akn araçla operasyonu gerçekletiriyor.

Operasyonda 8i Licede olmak üzere biri kadn 19 PKKl terörist etkisiz hale getirildi.

- Teröristlerden biri, aranan teröristler listesinde yeil kategoride

Teröristlerden birinin çileri Bakanlnn aranan teröristler listesinde yeil kategoride yer alan Erhan Siser kod adl Edip Yetüt olduu belirtildi.

Terörist Yetütün 8i, silahl terör örgütüne üye olma, 7si devletin birliini ve bütünlüünü bozma, 2si adam öldürme, 4ü kiiyi hürriyetinden yoksun brakma olmak üzere 22 suçtan arama kayd bulunduu, kriminal inceleme raporlarna göre Diyarbakrda 7 ayr el yapm patlayc ve mayn patlamas olaynn faili olduu tespit edildi.

- Bir asker ehit dütü

Licede devam eden operasyonda teröristlerle scak temas saland.

çkan çatmada yaralanan Jandarma Uzman çavu Ali irin, kaldrld hastanedeki müdahaleye ramen ehit dütü.

- Sahte plakal 6 araç bulundu

Güvenlik güçlerince drone de kullanlan hava destekli operasyonda, bombal saldrlarda kullanlmak üzere gasbedilmi sahte plakal 6 araç bulundu. Araçlardan biri, güvenlik güçlerince yaplan müdahaleyle etkisiz hale getirildi.

Teröristlere ait 6 barnak ve 4 snan kullanlamaz hale getirildii operasyon kapsamnda, söz konusu bölgede güvenlik güçlerince gerçekletirilen uygulamalarda kimlik kontrolü yaplyor, araçlarn geçii kontrollü salanyor.

28 yol kontrol noktasnda yaplan kontrollerde 348 araç ve bin 641 kiinin yaplan sorgulamalar sonucu haklarnda suç kayd bulunan 5 kiinin gözaltna alnd ayrca yoklama kaça olduklar tespit edilen 31 kiinin yakaland ve Askerlik Kanunu gereince tebligat yaplarak serbest brakld ifade edildi.

Operasyon kapsamnda yaplan aramalarda 5 günde, 3 M-16 piyade tüfei, kanas, 5 uzun namlulu silah, tabanca, 9 kalanikof piyade tüfei, 1 dragunov keskin nianc tüfei, bixi makineli tüfek, 23 arjör, 120 fiek, 7 el bombas, 2 glock marka tabanca, 39 tabanca fiei, bo havan mühimmat, 4 uçaksavar mühimmat bo kovan, hassas tart, 2 el terazisi, 15 çift mekap ayakkab, 10 koli torpil tabir edilen patlayc madde, 27 emsiye, 27 kamuflajl tiört, 350 kilogram amonyum nitrat, 18 terörist kyafeti, 3 srt çantas, 11 stc, 1 çadr, 1 oksijen tüpü, 60 litre mazot, 23 ameliyat eldiveni, telsiz, 12 cerrahi makas, 16 çift ayakkab, çok sayda yaam malzemesi ile örgütsel doküman ele geçirildi.

- Bin 386 kilogram esrar bulundu

Terör örgütünün finans kaynaklarndan uyuturucuya yönelik narkoterörle mücadele kapsamnda 872 kilogram toz, 514 kilogram da kubar olmak üzere bin 386 kilogram esrar ele geçirildi.

Lice ilçesi Akçabudak Köyü Dergan mezrasnda terör örgütü mensuplarnca yasa d oluturulan park bölgesinde i makinesiyle yaplan kaz çalmalarnda topraa gömülü 6 bidon içerisinde yaklak 650 kilogram muhtelif yiyecek elde edildi.

- Haftalk güvenlik toplants Licede yapld

Diyarbakrda her hafta pazartesi günü, Vali Hüseyin Aksoy bakanlnda gerçekletirilen Güvenlik Koordinasyon Toplants, yürütülen operasyon nedeniyle bu hafta Lice Komando Alay Komutanl Taktik Komuta Merkezinde gerçekletirildi.

Vali Aksoyun bakanlnda düzenlenen toplantya 7. Kolordu Komutan Korgeneral Ali Sivri, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Musa çitil, 8. Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Kadircan Kotta, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Vali Yardmcs Kürat Güleryüz, l Jandarma Komutan Tugeneral Ali Demir, çileri Bakanlnca kanun hükmünde kararname kapsamnda Lice Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Sinan Baak ve l Emniyet Müdürü Tacettin Aslan katld.

Söz konusu bölgede PKKnn üslenmesine geçit verilmezken teröristlerin bahar aylarnda gerçekletirmesi muhtemel birçok saldr da önlenmi oldu. Vatandalarn huzur ve güvenliinin salanmas ve teröristle mücadele kapsamnda yürütülen çalmalar, olumsuz hava ve iklim artlarna ramen devam ediyor.

Ana Sayfaya Git