Uçurtmayi sanata dönüştürdü!

Uçurtma tutkusunu, sanata dönüştüren Mardinli Zahit, 25 yaşında dünyayı dolaştı

Haberler 13.11.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDNde, yapt uçurtmalarla gökyüzünü renklendiren uçurtma ustas 25 yandaki Zahit Mungan, festivaller sayesinde ya kadar ülkeyi gezdi. Naylon poeti ipe balayarak uçurmaya baladn belirten Mungan, Mardin simgesi haline gelen temizlikte kullanlan kadrolu eeklerin üç boyutlu uçurtmasn yapp, Mardin semalarnda uçurtmak istediini söyledi.

Hayalindeki insan uçuran uçurtma projesi için halat ip kullanarak 5 ayda 60 metrekarelik uçurtma yapan Mardinli uçurtma ustas Zahit Mungan, bu uçurtma ile 55 kilo arlndaki bir insan, 4-5 metre havalandrdn söyledi. Mungan, öyle dedi:

Bu uçurtmayla 55 kilo arlndaki bir kiiyi 4-5 metre havalandrarak uçurttum. Gerekli kabini hazrlayamadm ve yeteri derecede güvenli olmad için daha fazla yüksee uçurtamadk. Ama bunu daha da gelitirerek farkl projelere de imza atmak istiyorum. nsan uçurma hayali gerçekletirdim. imdi de Mardinin simgesi olan belediyede temizlik hizmetlerinde kullanlan eeklerin 3D formatnda uçurtmasn yaparak Mardinin semalarnda uçurtmak istiyorum.

800 PARçADAN OLUAN AHMERAN UçURTMA

Mardinin baka bir simgesi olan ve 800 parçadan oluan 3 boyutlu ahmeran uçurtmas yapan Mungan, bu uçurtmasyla Hindistandan Fasa, Fransadan Ukraynaya kadar farkl ülkelerde festivallere katld. çocukluundan itibaren uçurtma merak olduunu anlatan Mungan, öyle dedi:

Yapm olduum uçurtmalar burada uçurmaya çalyorum. Mardinde 7den 70e herkes ve 4 mevsim uçurtma uçuruyor. Uçurtma sadece bir ip ve parçadan olumuyor. Önce saatlerce hayal ediyorsun, sonra bunu çizime döküyorsun. Sonra bunu birletirip ve sonrasnda onu uçurabilmek inanlmaz bir mutluluk. Uçurtmann heyecan sadece ipini tutmak deildir. Havada dalgalanmas ve onun için saatlerce emek veriyor olman heyecan verici bir ey. Kendime özgü uçurtmalarm var. ahmeran ile 5 ay uratm, 800 parçadan oluuyor. 8 metre uzunluunda, 2 metre geniliinde, 7 ylanba var. Parasled uçurtmada uan dünyann en büyük uçurtmas.

FRIDA VE TÜRKAN ORAY UçURTMALARI

Kurduu atölyesinde bugüne kadar saysz uçurtma yaptn anlatan Mungan, bunlar arasnda en çok 2 tanesine gözü gibi baktn ifade ederek, öyle devam etti:

Bunlar; Frida ve Türkan oray uçurtmalar. Fridann hayat hikayesi ve mücadelesi beni çok etkiledi. Türkan orayn Selvi Boylum Al Yazmalm filminden de çok etkilenmitim. Zaten yüzyln en iyi filmlerinden biri seçildi. Bu çok etkilendiim iki sanatçnn görünülerinin özel basksn yapp uçurtmasn yaptm. Onlara gözüm gibi bakyorum.

UçURTMADAN çEKT FOTORAFLARLA SERG AçTI

Uçurtma üzerine birçok ilklere imza atan ve sanal ortamda kurulan Mart Uçurtma Kulübünün de üyesi olan Mungan, uçurtmaya balad fotoraf makinesi ile istedii bölgenin, tarihi mekann havadan fotoraflarn çektiini anlatt. Zahit Mungan, öyle devam etti:

Dronelar henüz yaygnlamamken uçurtmaya fotoraf makinesi balayarak Mardinin havadan fotoraflarn çektim. Bu düzenei 360 derece oynatabiliyor, hem de görüntüyü aadan izleyebiliyorum. Bu tamamen benim bulduum bir yöntem. çektiim hava fotoraflaryla da sergi açtm.

Uçurtma sayesinde artk adeta bir meteoroloji uzman da olduunu kaydeden Mungan, Aaçlarn dallarve asl bayraklarn dalgalanmasna göre saatte kaç kilometre rüzgar estiini hesaplayabiliyorum. Artk birçok arkadam ve tandm beni telefonla arayarak hava durumu hakknda bilgi soruyor. Ne zaman yamur yaar, rüzgar çkar m diye bilgi alyorlar benden. Uçurtmalar paraüt kumandan ve internet yoluyla yurt dndan alyorum. Dolarla satlyor. Metresi ortalama 8-9 dolar. Uçurtmann uzun ömürlü olmas için iyi malzemeyi kullanmak zorundaym diye konutu.

Ana Sayfaya Git