Ülke savunması yeni teknolojilerle donatıldı

SSM tarafından geçen yıl yapılan teslimatlarla güvenlik güçlerinin kullanımına yeni silah, araç ve ekipmanlar sunuldu.

Haberler 28.05.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik güçlerinin teknolojik olanaklar, yerli savunma sanayisi ürünleri öncelikli olmak üzere artrlyor.

Modern bir savunma sanayisinin gelitirilmesi ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduu silah, araç ve gereçlerin temini için faaliyet gösteren Savunma Sanayii Müstearl (SSM), geçen yl youn bir teslimat program izledi.

Envantere dahil edilen yeni ürünlerle güvenlik güçlerinin operasyonel kabiliyetleri artrld, güncel tahditlere kar yeni donanmlar kullanma sunuldu. Türk savunma sanayisi tarafndan gelitirilen ve üretilen bir dizi ürün de güvenlik güçlerinin envanterine girmeye balad.

Kullanma sunulan yeni silah, araç ve gereçler iç güvenlik ve snr ötesi harekatlarda güvenlik güçleri tarafndan etkin biçimde kullanld.

- Havadaki vurucu güç artt

Güvenlik güçlerine geçen yl 20 adet insansz hava arac (HA) ve silahl insansz hava arac (SHA) teslim edildi. Bu araçlar hem istihbaratta hem de tehditlerin önlenmesinde önemli roller üstlendi. SHAlar, yerli olarak üretilen mini akll mühimmatlarla güvenlik güçlerine ate destei salad, tehditleri ortadan kaldrd.

Mini HA Bayraktar projesi kapsamnda 40 araç güvenlik güçlerinin kullanmna sunuldu.

Döner kanat çok rotorlu HA (multikopter HA) projesi kapsamnda 600den fazla hava arac güvenlik güçlerine teslim edildi.

Geçen yl 9 adet T129 Atak helikopteri güvenlik güçlerinin kullanmna sunuldu. T129 Atak Helikopteri, Türk Silahl Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ihtiyacnn giderilmesi amacyla milli imkan ve kabiliyetler dorultusunda gelitirildi. Teslim edilen helikopterler gece ve gündüz koullarnda yüksek manevra ve performans kabiliyetiyle Türk Silahl Kuvvetlerinin operasyonlarnda etkin ekilde görev yapyor.

- Avc kask ve ASELPOD teslimat

Atak helikopterine entegre edilmek üzere 4 adet Avc Kaska Entegre Kumanda Sistemi prototipi teslimat gerçekletirildi. Sistem, gece görü, video, semboloji gösterimi ve hassas kafa takibi özellikleri sayesinde helikopter pilotlarnn durumsal farkndaln ve görev etkinliini arttrmak amacyla gelitirildi. Avc ile platform uçu bilgileri, silah sembolojileri, hedef tespit sistemi (FLIR) ve gece görü görüntüleri, uçu kaskna entegre edilmi göze yakn vizör üzerinde pilota gösteriliyor.

ASELSAN tarafndan üretilen ve sava uçaklar için tasarlanan yeni nesil, çok alglaycl hedefleme podu ASELPODun 2 adet prototipi Hava Kuvvetleri Komutanl hizmetine verildi.

- Lojistik olanaklar artt

Jandarma Genel Komutanlnn kullanmna 5 adet Sikorsky S-70 genel maksat helikopteri sunuldu. Sikorsky helikopterleri Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan birçok amaç için kullanlabiliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlna ayrca 2 adet A400M uça teslim edildi. Uçan kale olarak nitelendirilen A400M, 140 ton maksimum kalk arlna sahip bulunuyor. 116 tam teçhizatl asker, 66 sedye ve 25 shhi eleman tayabilen uçak, azami 37 ton yükle görev yapabiliyor. A400M, uçak, kargo, askeri sevkiyat, tbb tahliye, elektronik gözetleme ve havada yakt ikmali gibi birçok zorlu görevde kullanlyor. Tank ve helikopter gibi harp araç gereçlerini rahatlkla istenilen noktalara tayabilen uçak, yüksüz 9 bin 300 kilometre, 20 ton yükle yaklak 7 bin, 30 ton yükle de 4 bin 800 kilometre menzile sahip.

Erciyes Projesi kapsamnda aviyonik modernizasyonuna tabi tutulan 2 adet C130 askeri nakliye uça Hava Kuvvetleri Komutanlnn hizmetine sunuldu.

Özel Kuvvetler UH-60 Blackhawk Helikopter Modernizasyonu Projesi kapsamnda 3 adet Saysal Harita Sisteminin entegrasyonu tamamland.

- 650den fazla zrhl araç teslim edildi

Kara platformlarnda ise güvenlik güçlerinin hizmetine yeni zrhl araçlar sunuldu.

Geçen yl 200den fazla Cobra II, 300den fazla Kirpi, 150den fazla Ejder Yalçn zrhl araç güvenlik güçlerine teslim edildi.

Ayrca 160 adet Kirpiye Esnek Katmanl Kafes Zrh uyguland. Böylece araçlarn RPG roketlerine kar korunmas saland.

Frat M60T Tank Modernizasyonunun dörtte biri tamamland. Proje kapsamnda, M60T tanklarna lazer uyar sistemi, uzaktan komutal silah sistemi, yakn mesafe gözetleme sistemi, koruma astar ve iklimlendirme sistemi entegrasyonu gerçekletiriliyor.

TSKnn hizmetine 16 zrhl yükleyici sunuldu.

Geçen yl 7 binden fazla MPT-76 Milli Piyade Tüfei güvenlik güçlerine teslim edildi.

Kla ve karargah fiziki güvenlik sistemi projesi kapsamnda 16 bölgenin kabulü yapld.

Helikopter Engel Tespit Sistemi Projesi kapsamnda 400 adet kayan harita tabanl tespit sistemi entegrasyonu tamamland.

- 250den fazla Bora ve K+ füzesi envanterde

Bora (Kaan) ve Güdümlü Kasrga (K+) füzelerinin test ve kabul faaliyetleri tamamlanarak, 200den fazla K+ Füzesi, 50den fazla Bora füzesi teslim edildi. Sonda roketi testi baaryla gerçekletirildi.

Kasrga füzesine, K+ Projesi ile güdüm ve pod kabiliyeti eklendi ve menzili 120 kilometreye çkarld. Yüksek isabet ve tahrip gücüne sahip sistem, kritik nokta hedeflerini youn ve etkili biçimde ate altna alabiliyor.

Uzun menzilli karadan karaya silah sistemi olan Bora füzesi ise 280 kilometre azami menzile sahip bulunuyor. Gece ve gündüz, her türlü hava ve arazi artlarnda görev yapabilen sistem, yüksek öncelikli hedefler üzerine youn ate açarak manevra birliklerine etkin ate destei salyor.

- HASAVARlar görev banda

Geçen yl araç tipi ve srt tipi kartrc sistemler ile HASAVAR Sistemi projeleri kapsamnda 500e yakn teslimat yapld. Böylelikle son dönemde önemli bir tehdit haline gelen drone/insansz hava arac tehdidine kar önlem alnm oldu.

Emniyet Genel Müdürlüü Telsiz ve Jammer Sistemi Temini Projesi kapsamnda 400den fazla muhtelif tipte telsiz ve çanta tipi jammer teslimat gerçekletirildi.

Hisar projeleri kapsamnda Aksarayda Hisar-A Güdümlü Test Füzesi ve Hisar-O Kontrol Test Füzesi atl testleri yapld. Bu atlarda ilk defa otonom sistemden ve füze frlatma sisteminden dikey at baaryla icra edildi.

Snr Güvenlik Sistemi Projesi kapsamnda Hatayda belirlenen iki yerde snr güvenliine yönelik fiberoptik sensörler, radarlar, termal kameralar, kartrclar, dronesavarlar gibi teknolojik unsurlarla pilot uygulama yapld.

Kent Güvenlii Yönetim Sistemi Projesi kapsamnda ülke çapnda 73 bölgede sabit ve hareketli, multi sensör, lazer gibi çeitli kameralarn, kayt yönetim sistemi ve plaka tanma sistemi gibi sistemlerin kurulumu tamamland. Projeyle asayi ve güvenlie katk salanmas, trafik ak ve younluunu izlenmesi, elde edilen görüntüleri deerlendirerek olabilecek olumsuzluklara kar hzl ve etkin ek tedbirler gelitirilmesi amaçlanyor.

- Donanmann yeni gemileri

Deniz sistemleri alannda geçen yl Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüü (MTA) Oruç Reis sismik aratrma gemisinin kabulü yapld, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn hizmetine sunuldu.

25 Tonluk Sahil Güvenlik Botu Projesinde 17. Bot Sahil Güvenlik Komutanlna teslim edildi.

lk milli tank çkarma gemisi TCG Bayraktar Deniz Kuvvetleri Komutanl hizmetine sunuldu.

Denizalt kurtarma gemisi TCG Alemdar Deniz Kuvvetleri Komutanlna teslim edildi.

Kurtarma ve Yedekleme Gemileri Projesinde hem TCG Inn hem de TCG Aknn kabulleri yapld.

Ana Sayfaya Git