Umut yolcuğu dramı!

Afganların 'umut' yolculuğu; bazıları öldü, 200'den fazlası Diyarbakır'da

Haberler 30.04.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AFGANSTANdan yola çkarak yasa d yollardan Türkiyeye geçen göçmenlerden 200den fazlas, geldikleri Diyarbakrda cami inaatnda yayor. Baz Afganlarn, ran snrndan geçerken zorlu yürüyü srasnda karda donarak öldüü belirtildi.

Ülkelerindeki yoksulluk ve iç sava nedeniyle yasa d yollarla rana, oradan da Türkiyeye geçen Afganlardan 200den fazlas, Diyarbakra geldi. Paralar olmad için bat illerine gidemeyen Afganlar, ehirleraras Otobüs Terminali yaknndaki cami inaatnda barnyor, yiyecek ihtiyaçlar Türk Kzlay Diyarbakr ubesi tarafndan karlanyor. Umut yolculuuna çkan Afganlardan bazlarnn, ran snrn geçerken karl havada donarak öldüü belirtildi. Zorlu yürüyü srasnda çekilen görüntüde, donan göçmenlerin cesetleri ve grup halinde yürüyen dier Afganlarn souk hava nedeniyle vatandalarnn cenazeleriyle ilgilenemeden ilerledikleri görülüyor.

KMNN AYAINDA AYAKKABI VE çORABI YOK

Göçmenlerin yiyecek ihtiyaçlarn karladklarn anlatan Kzlay gönüllüsü Zülküf çetin, 10 gündür göçmenlere yemek veriyoruz. Van ve bölgesinden geliyorlar. Kiminin ayanda ayakkab ve çorap da yok. Yolculukta ölenlerin cenazelerini gördüm. Göçmenlerimize sabah ve akam olmak üzere 2 öün yemek gönderiyoruz. Su yok, ykanacak durumlar yok. çounun ayakkab ve montlar yok, darda yayorlar. Genelde stanbul gibi büyük kentlere gidip çalmak istiyorlar. Neredeyse tamam kaçak geliyor. Buraya gelenlerin de hepsi kaçak. Ülkelerinde sava ve isizlik nedeniyle çalmak için geliyorlar dedi.

çOU ARKADAIMIZ YOLDA ÖLDÜ

çou arkadann zorlu yolculuk srasnda souk havada donarak hayatn kaybettiini anlatan Afgan Sah Nazar ise Türkiyeye ran snrndan kaçak geldik. Buraya gelmek için para ödedik, bizi buraya kadar getirdiler. Bize bilet vermiyorlar. çou arkadamz yolda öldü. Geçenlerde Vanda 80 kiiyi minibüse yüklemiler; 9u sa kalm, 20 kii ölmü, 51i yaralanm. Yollarda souktan ölüyorlar. Karl yollardan yürüyerek geldik. Yolda da arkadalarmz öldü. Bizim ülkemizde sava var. Sava olmasa buraya neden gelelim? Karl yoldan yürüyerek geldiimizde, ceset gördük. Büyük yerlere gidip çalmak istiyoruz. Ekmek paras kazanalm, evimize gönderelim istiyoruz. Bizde 150 kii vard, bizden kimse ölmedi. Ama dier gruplardan ölenlerin olduunu gördük diye konutu.

Ana Sayfaya Git