Umutlar tükendi

Bakır madeninde göçük faciası yaşandı. Toprak altında kalan 16 işçiden 4'ünün cesedine ulaşılırken, 12 işçinin aramasına devam ediliyor.

Haberler 19.11.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 19.11.2016 - 10:03

SRTin irvan lçesine bal Maden Köyünde özel bir bakr madeninde çalma yapld srada heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte mahsur kalan 16 içiden 4ünün cesedine ulald, 12 içiyi arama ve kurtarma çalmalar devam ediyor.

Maden Köyünde bulunan ve özel bir firma tarafndan iletilen bakr madeni sahasnda ilk belirlemelere göre ar ya nedeniyle önceki gün saat 20.30 sralarnda heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 16ar kiilik ekipler halinde çalmalarn sürdürüldüü ocakta heyelanla kayalar ve binlerce ton toprak maden sahasna akt. Maden sahasnda çalan içilerle 8 kamyon ve 3 i makinesi de toprak altnda kald.

Olayn örenilmesiyle birlikte önce Siirt merkez ve irvan ilçesinden, ardndan da Diyarbakr bata olmak üzere çevre illerden ekipler sevk edilerek arama kurtarma çalmas balatld. Ar ya nedeniyle heyelann zaman aman devam ettii bölgede 5 ilden gelen ekiplerin gece boyu çalmalar güçlükle yaplabildi. Gece boyu devam eden ve 3 içinin cesedine ulalan arama kurtarma çalmalarnda, toprak altndaki 13 içiye ulaabilmek için sabahn ilk klaryla çalmalara hz verildi.

VALLK AçIKLAMA YAPTI

Siirt Valilii tarafndan yaplan yazl açklamada, özel bakr madeninde heyelan sonucu göçük meydana geldii belirtilerek, sabah saatlerine kadar 1 içinin cesedinin toprak altndan çkarld, 3 içinin cesedinin tespit edildii ve 13 içiyi arama kurtarma çalmalarnn devam ettii belirtildi.

13 çY ARAMA KURTARMA çALIMALARI SÜRÜYOR

l Valiliinin ikinci açklamasnda öyle denildi. 17.11.2016 tarihinde ilimize bal irvan lçesi Maden Köyünde bulunan özel bir bakr iletmesinde çalma yapld srada meydana gelen heyelan sonucu, 13 içinin kurtarlmas için balatlan arama-kurtarma çalmalar gün doumu ile birlikte hzlandrlmtr. Yaplan arama-kurtarma çalmalar sonucu, tespit edilen (2) içinin cenazesi çkartlmtr. Arama-kurtarma çalmalar Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakr, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Salk Bakanl UMKE ekibi, Kzlay, maden irketine ait arama-kurtarma ekibi, jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katlm ile sürdürülmektedir.

90 ARAMA KURTARMA PERSONEL, 2 HELKOPTER, 1 UçAK

lk dakikadan itibaren bölgedeki gelimeleri dakika dakika takip ettii belirtilen AFAD Bakan Mehmet Halis Bildenin dün saat 06.10da irvana ulat ve çalmalar sahada yönetmeye balad bildirildi. Göçük sonucu 3 içinin hayatn kaybettiinin tespit edildii belirtilen açklamada; halen göçük altnda olan 13 içiyi arama çalmalarnn AFAD Siirt, AFAD Diyarbakr, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batmandan toplamda 90 kiilik bir ekiple devam ettii kaydedildi. Dier illerde bulunan AFAD ekiplerinin hzla alana ulatrlmas için 2 helikopter ve 1 uçak destei alnd bildirilen açklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeinin de çalmalara katkda bulunduu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasnn ve ikinci bir heyelan riskini tamasnn ise arama kurtarma çalmalarn olumsuz etkiledii vurguland.

KARDENN KENDSN GÖRÜNTÜLÜ ARADIINI SÖYLED

Heyelann altnda kalan 12 kiinin kurtarlma çalmalar devam ederken; toprak altnda kalanlardan kamyon oförü Halil Baerin hem aabeyini, hem de arkadalarn telefonla görüntülü olarak arad ileri sürüldü.

Halil Baerin aabeyi ve arkadalar Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptklar görümeyi anlatrken, telefonda karanlk bir görüntü görüldüünü Baerin kendilerine Biz saz dediini anlatt. Bu bilgi üzerine ekipler çalmalarn younlatrrken, özellikle heyelann bulunduu bölge yerin altn dinleyebilen cihazlar devreye koyduklar örenildi.

FRMA TEMSLCS: CHAZ UYARI VERMED

Meydana gelen heyelan sonrasnda bölgede bulunan bakr madeni sorumlularndan Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman, temmuz aynda dou duvarndaki çatlan ardndan ocakta çalmalarn durdurulduunu ve bu bu süre zarf içinde bütün çatlaklar tespit etmek amacyla çözüm önerilerinin gelitirdiklerini söyledi. Narman, Her yere anlk ölçüm cihazlar yerletirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapyor. Dün akamki çökme de 6 dakikalk zaman içinde olmu. Gereken her türlü önlemi almtk. Maden temmuzdan sonra 2 ay tatil edilmiti. Sonra önlemler alnarak yeniden çalmalara balamtk. Dün yaanan olay srasnda anlk ölçüm cihazlarndan hiç bir uyar almadk dedi.

HEYELAN ALTINDA KALANLARIN 35 çOCUU BULUNUYOR

Siirt Valiliinden yaplan açklamada, heyelan nedeniyle kayan toprak altnda kalan içilerden 3ünün bekar olduunu, dierlerinin evli olup toplam 35 çocuu bulunduu belirtildi. Açklamada Murat Ant, Halil Baer ve Sedat Bulutun bekar olduu, Sava Kzlkann 1, Kerem Aratn 1, Kasm Tarinin 4, efik Tuncerin 3, Abdurrahman Sönmezsoyun 4, Reit Cann 2, Mahmut Batumakun 3, Bedrettin Caylnn 5, Nusret Beyazalmann 6, Yavuz Yldzn 2, smail Tekinin 1 ve Abdulbaki Aydnn 3 çocuu olduu, brahim Klnçn ise çocuu bulunmad belirtildi.

Ana Sayfaya Git