Umutları durakta bitti!

Ülkelerindeki yoksulluk ve iç çatışmadan dolayı "umut yolçuluğuna" çıkan Afganlıların durağı Diyarbakır olurken, vatandaşların yardımıyla kaldırımlarda yaşarken, olası tehlikelere karşı "yer tahsisi" yapılması istendi.

Haberler 06.05.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr bir süredir Afgan mülteciler ile gündemde. Sava ve yoksulluktan kaçan yüz binlerce Afgan, ran üzerinden Türkiyeye giri yaptktan sonra srasyla Van ve Diyarbakra geliyorlar. Buradan bata stanbul olmak üzere metropol kentlere dalan Afgan mülteciler, Diyarbakr durak olarak kullanyor.

KIZILAY VE HAYIRSEVER VATANDALAR YARDIM EDYOR

Vandan Diyarbakra otobüslerle gelen mültecileri otogar yaknlarna brakan insan tacirleri, daha sonra ortadan kayboluyorlar. Burada kendi balarna hayatta kalma mücadelesi veren Afgan mültecilere bata Kzlay olmak üzere dier yardm kurulular ve hayrsever vatandalar yardm etmeye çalyor.

Burada yaklak bir hafta kaldktan sonra ilemlerinin ardndan Göç daresi yetkililerince stanbula gönderilmeyi bekleyen mülteciler, salksz artlarda yaam sürüyorlar. Kzlay yetkililerinin yemek ihtiyacn karlad mülteciler, otogar karsndaki Faqiye Teyran Camisi ve çevresinde ihtiyaçlarn gideriyor.

BARINMAK çN YER STYORLAR

Diyarbakr Söz Gazetesi muhabirine kimliini yaynlamamas artyla konuan bir Afganl, 45 gündür yolda olduklarn belirterek baz arkadalarnn yolda öldüünü söyledi. Buradan stanbula gideceklerini ve orada çalacaklarn belirten Afganl genç, Diyarbakrda bekledikleri süre içerisinde barnmak için yer temin edilmesini istedi.

Vatandalar ise Afganllarn bu durumuna yetkililerin bir çare bulmasn istedi. Günlerce otogar yaknndaki Faqiye Teyran Camisi ve çevresinde bekleyilerini sürdüren Afganlara devletin sahip çkmas gerektiini belirtiler.

Faqiye Teyran Cami Yaptrma Dernei Bakan Mahfuz Ulucan, çarpc açklamalarda bulundu. Yaklak 1 yldr Afganllarn buray mesken tuttuuna deinen Ulucan, insan tacirlerinin Afganlar buraya braktktan sonra ortadan kaybolduunu ifade etti.

BURAYI ÜS OLARAK KULLANIYORLAR

Mültecilerin buray bir üs gibi kullandklarn savunan Ulucan, Afganistandan buraya sürekli göçmen akn var. Vandan gelen Afgan mültecilerin Diyarbakrdaki durak yeri buras. Otogar karsndaki camiye gelip buralarda barnmaya çalyorlar. Cami inaat olduundan dolay bazen uyaryoruz onlar. Yukardan malzeme düebilir. Geçen ramazan ayndan bu yana buralar mesken tuttular. Bir grup geliyor, bir grup gidiyor. Geçen hafta burada olan grup, gitti yerine yenileri geldi. 200-300 kiilik gruplar halinde hareket ediyorlar. Buray üs olarak kullanyorlar. Bunlar buraya bir ebeke getiriyor. Haftada bir gün akam saatlerinde bir dolmu bunlar alp götürüyor. Buras inaat alan elektrik çalmalar var. Burada bir kaza olmasndan korkuyoruz dedi.

Kzlay gönüllüsü ve 3. Sanayi Sitesi esnaflarndan Sedat Tekin ise, Afgan mültecilerin zor durumda olduklarn kaydederek, ramazan aynda Müslümanlardan yardmda bulunmalarn istedi.

SUçA BULAMAMALARI çN BURADA ÖNLEMLERDE ALIYORUZ

Kzlayn mültecilere her gün 3 öün yemek verdiini dile getiren Tekin, öyle konutu: Afgan kardelerimize yardm maksatl buradayz. Afganistandan savatan kaçp randan üzerinden Van iline geçtikten sonra Diyarbakra geliyorlar, buradan da bata stanbul olmak üzere Türkiyenin her tarafna dalyorlar. imizi gücümüzü brakmz, onlarn ihtiyaçlarn karlyoruz. Günlük 3 öün yemeklerini veriyoruz. Ayrca giyim ve ilaç yardmnda bulunuyoruz. Onlar suça bulamamalar için burada önlemlerde alyoruz. Bu insanlarn yardma ihtiyac var. Gerçekten çok zor durumdalar. 45 gündür yoldalar, çok perianlar. Yolda gelirken bazlar ölüyor, yaralanyor. Hastalkl olanlar var. Bir Müslüman olarak bunlara yardm etmeye çalyoruz. Tüm Müslümanlar buradaki Afganlara yardm etmek için çarda bulunuyoruz. Önümüz ramazan, bunlar daha çok madur olacak. Bunlarn özellikle gdaya ve giyim ihtiyaçlar var. Bizler Kzlay gönüllüleri olarak kstl imkanlarmzla yetimeye çalyoruz.

Ana Sayfaya Git