UNESCO adayı Harran Sarayı'nın tarihi netleşiyor

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki 9 asırlık Harran Sarayı'ndaki kazı çalışmasında, saray ve eklentilerinin ayrıntıları ortaya çıkarılıyor.

Haberler 18.10.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan dünyann en eski yerleimlerinden anlurfann Harran ilçesindeki asrlk Harran Saraynda yürütülen kaz çalmalaryla yapnn tam tarihi netletiriliyor.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kaz Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yapt açklamada, Kültür ve Turizm Bakanlnn finansman, yerel yönetimlerin de desteiyle tarihi sarayda 6 yldr kaz çalmas yürüttüklerini söyledi.

Önal, milattan önce 6 binli yllardan bugüne kadar kesintisiz yerleim yeri olan, bir dönem Asurlular ve Emevilere bakentlik yapan tarihi ilçedeki arkeolojik kazlarn büyük önem tadn ifade etti.

Ören yerinin önemli yaplarnn Harran Saraynda yürüttükleri kazlarda önemli bulgular elde ettiklerini anlatan Önal, kazlarda daha önce hamam ve ayrntlarnn tamamen ortaya çkarldn hatrlatarak, sarayn dier bilinmeyen yönlerini de gün yüzüne çkarmak için gayret sarfettiklerini vurgulad.

Prof. Dr. Önal, kazlarn Harran Saraynn tam tarihinin tespit edilmesine katk sunacana dikkati çekerek, Harran Saraynn, Roma Garnizonu olduu, Eyyubiler döneminde saray olduu, Numeyriler döneminde de kullanld belli. Buradan çkacak baka kitabeler, veriler ve dier eserler bu kalenin tam tarihlendirilmesi açsndan oldukça önemli. Bu yl yaklak 2,5 metre olan kültür katnn içindeki buluntular ortaya çkarmak ve deerlendirmek için çalyoruz. diye konutu.

- Tarihini aydnlatacak

Kazlarn titizlikle ilerlediini anlatan Prof. Dr. Mehmet Önal, sarayn eksik parçalarna rastladklarn belirtti.

Bulgularn detayl incelemelerinin sürdüünü ifade eden Önal, öyle devam etti:

Sarayn eksik parçalar gelmeye balad. Soldaki çoban köpeklerinin üzerindeki sütun balnn tekini bulduk. Bazalt tatan yaplma ve oyulmu halde olan sarmal örgülü çift satrl bir kitabenin baln da yeni bulduk. Bunun da 11. yüzyla Numeyriler dönemine ait olduunu düünüyoruz. ncelenecek, belki daha eski tarihli de olabilir. Buradaki kazlar çkan kitabelerin dier parçalaryla birlikte bu bilinmezlii çok olan ve oldukça heybetli olan Harran Saraynn tarihlendirilmesini salayacak bu buluntular. Bu yl bulduumuz kitabe parçalar ve burada kültür katnda ele geçecek bulgularla Harran Saraynn tarihlendirilmesine k tutacak eserleri gün na çkaracamza inanyoruz. u ana kadar ele geçirilen kitabeler 1058 tarihini gösteriyor ama seyyahlar Nümeyriler döneminde 2. Mervann 10 milyon dirhem harcayarak yapt sarayn buras olduuna iaret ediyor. Kimi seyyahlar buras Sabilerin tapnayd diyor. Bu kazlar bundan dolay çok önemli. Buras tapnak m, kilise mi vard, saray m vard veya Roma Garnizonu muydu? Bunlarn tamamn kaz çalmalar ortaya çkaracak.

Ana Sayfaya Git