UNESCO adaylık süreci

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve Anadolu'nun 'Orhun Abideleri' olarak nitelendirilen Ahlat Selçuklu Mezarlığını ziyaret eden TUTAP Başkanı Fikret Yıldız, “UNESCO asıl listeye ilk olarak girmesi gereken yer Ahlat Selçuklu Mezarlığı olacaktır. Buradan da bu müjdeyi veriyorum” dedi.

Haberler 10.10.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis Eitim ve Tantma Vakf (BETAV) ile Turizm ve Tantma Platformu (TUTAP) tarafndan Bitlisin ulusal ve uluslararas alanda daha etkili ve kapsaml olarak tantlmas ve Ahlat Selçuklu Mezarlarnn UNESCO geçici listeden asl listeye alnmas süreci kapsamnda ilçede bir gezi program düzenlendi. lk olarak Ahlat Müzesini gezen heyet, daha sonra Ahlat Selçuklu Mezarlna geçti. Buradaki mezar talarn ve üzerindeki motifleri büyük bir hayranlkla inceleyen heyet, daha sonra toplu hatra fotoraf çektirdi.

BETAV Bakan Ahmet Eren, Öncelikle TUTAPa çok teekkür ediyoruz. Bitlisimizi ve özellikle de Ahlatmz tantm programnda öne almalarndan dolay kendilerine teekkür ediyorum. Bitlisimizin iftihar ettii, daha dorusu tüm slam aleminin iftihar ettii çok merkezi bir yer olan Ahlattayz dedi.

AHLATIN UNESCO ADAYLIK SÜREC

TUTAP Genel Bakan Fikret Yldz ise, UNESCO listesine girmenin büyük avantajlar olduunu vurgulayarak, Buradan u müjdeyi vermek istiyorum. Gerçekten biz Türkiyedeki dünya miras unsurlarnn tantmn yapan, proje yürüten bir platformuz. 60 ili kapsayan bir çalma yürütüyoruz. Aslnda buray görmeden karar vermitik. 2019 veya 2020 ylnda UNESCO asl listesine alnmas için buray gördükten sonra inann evkimiz ve heyecanmz daha da artt. Asl listeye girmesi için artk baka bir alternatif de Türkiyede düünmüyoruz. lk olarak girmesi gereken yer Ahlat Selçuklu Mezarl olacaktr. Buradan da bu müjdeyi veriyorum. nallah Sayn Bakanmzn da hedefi göstermesiyle bu start verilecektir. Önümüzdeki sene için bu müjdeyi vermek istedik. Sayn Bakanmz da bunu ilan etti. nallah ondan sonra ki ilk yl bilemediniz ikinci yl muhakkak gireceini düünüyorum. Tabi o asl listeye girmenin en büyük avantaj da burann artk bir dünya miras ehri olacadr. Turizm alannda da çok büyük gelimelerin olacan ve burann bir turizm merkezi olup hem ekonomiye hem de sosyal yaama büyük bir katk salayacan düünüyorum dedi.

Ahlat Belediye Bakan A. Mümtaz çoban tarafndan ilçeye gelen misafirlere, Ahlatn zengin tarihi hakknda bilgiler aktarld.

Ana Sayfaya Git