UNESCO yolundaki Van Kalesi ziyaretçilerini ağırlıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Van Kalesi'ni bu yıl yerli ve yabancı 11 bin 400 kişi ziyaret etti.

Haberler 03.12.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Urartu Kral 1. Sardur tarafndan M.Ö. 840-825 yllarnda Van Gölü kysnda ina edildikten sonra uzun yllar Urartu Krallnn bakentliini yapan Van Kalesi, hem konumu hem de görkemli yapsyla kentin en önemli turistik deerleri arasnda yer alyor.

Bin 800 metre uzunluunda ve 120 metre geniliindeki sarp kayalklar üzerine ina edilen 80 metre yüksekliindeki kale, farkl tarihlerde önemli medeniyetlere ev sahiplii yapt.

Son olarak UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine dahil edilen Van Kalesi, kente gelen yerli ve yabanc misafirlerin ilgisini çekiyor.

l Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktu, AA muhabirine yapt açklamada, Van Kalesinin kentin en önemli turizm destinasyonlarndan biri olduunu söyledi.

- Kale, dizayn edilecek

Yerli ve yabanc misafirlerin kaleye uramadan kentten ayrlmadn anlatan Aktu, unlar kaydetti:

Van Kalesi, yllarca Urartulara Tuba ad altnda bakentlik yapt. Bizler de bu mekan koruma altna almak, sahiplenmek ve gelecek nesillere ulatrmak anlamnda çalmalarmz sürdürüyoruz. Bu kapsamda hazrladmz Karlama ve çevre Düzenlemesi Projesi Dou Anadolu Projesi Bölge Kalknma daresi Bakanlnca kabul edildi. Yakn bir tarihte de projemizin ihalesini yaptk. Van Kalesinin hem çevresi hem iç ksmlar bu projeyle dizayn edilecek.

Aktu, kale giriinde turnikeler yapacaklarn ve kaleye giden bir yürüme yolu ina edeceklerini belirtti.

Yeni yaplan Urartu Müzesi balangcndan itibaren kalenin etrafn duvarla kapatacaklarn dile getiren Aktu, Kale snrlar içerisindeki kafe ve restoran bölümünü yeniden yapacaz. Köprüsünden tutun da tüm çevresini yenileyeceiz. Vana yakr bir Van Kalesi çevresi oluturacaz. diye konutu.

Aktu, Van Kalesinin Dünya Miras Geçici Listesine girmesi için daha önce müracaat ettiklerini ve kalenin yakn bir tarihte listeye dahil edildiini anmsatt.

- Kaleyi 11 bin 400 kii ziyaret etti

Turistlerin bir yere gittiklerinde önce bu listede bulunan yerleri ziyaret ettiklerini vurgulayan Aktu, Bundan sonra listeye giren mekanlar, tarihi eserler ve tarihi kalntlar arasnda Van Kalesi ve Akdamar Kilisesi de yer alacak. dedi.

Aktu, Vann turistik deerlerinin 1,5 saat mesafede bulunan ranllar kente çektiini anlatt. çeitli ziyaretler gerçekletirerek ranllar Vana davet ettiklerini dile getiren Aktu, öyle konutu:

ran hem ticaret hem de turizm anlamnda çok önemli katk salyor. Önceki yl sadece mart aynda 42 bin ranl turist Van ziyaret etmiti. Geçen yl Vana gelen turist says ise 912 bin oldu. Bu gerçekten de küçümsenmeyecek bir rakam. Van, kalesi, tarihi ve kültürel deerleriyle Türkiyenin çok önemli turizm merkezlerinden biridir. Bu yl kalemizi imdiye kadar yerli ve yabanc 11 bin 400 kii ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git