UNESCO'dan Sur çağrısı: Bize tarih verin

UNESCO, Bakü'de 43'ncü Dünya Miras Komitesi toplantısı düzenledi. Toplantı öncesi UNESCO tarafından yayınlanan raporda Sur'la ilgili değerlendirmelere yer verdi. UNESCO, Sur'da gözlem yapmadıklarını, bölgede OHAL'in kaldırıldığını söyleyerek, "Bölgeye gelmek için bize tarih verin" dedi.

Haberler 06.07.2019 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafndan Azerbaycann bakenti Baküde 43ncü Dünya Miras Komitesi toplants düzenlendi. Toplant öncesi UNESCO bir rapor yaymlad. Raporda, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanyla ilgili koruma çalmalarna ilikin deerlendirmeler yapld.

2015te balayan çatmal süreçte Suriçinde birçok binann ar hasar gördüüne dikkat çekilen raporda Dünya Miras Merkezinin görülerine yer verildi. Raporda, Türkiyenin Sur ve çevresinde yaplacak restorasyon çalmalarna ilikin UNESCOya raporlar sunulmu olsa da, çalmalara kurumun Reaktif zleme Misyonunun inceleme yapmadan balanm olmasnn üzücü olduu eletirisi yer ald.

UNESCO, Türkiyenin sunduu raporda kentsel dönüüme ilikin detaylarn yer almadna da dikkat çekti. Raporda, Dicle Nehri Islah Projesine ilikin olarak da yürütülen çalmalarn UNESCO heyetinin yapaca gözleme kadar devam edilmemesi tavsiyesi yer ald.

UNESCO raporunda, Diyarbakr Surlar ve çevresinin Üstün Evrensel Deerine zarar verme potansiyeli var olduuna dikkat çekilerek Reaktif zleme Misyonu inceleme yaparak, sonuçlar ortaya çkarana kadar çalmalarn durdurulmas tavsiyesi yer ald. Ayrca raporda bölgede Olaanüstü Halin bittii hatrlatlarak, UNESCO Komitesinin kente gelerek inceleme yapmas için Türkiyeden bir an önce tarih verilmesi istendi.

NE OLMUTU?

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde, 2 Aralk 2015-10 Mart 2016 tarihleri arasnda yaanan çatmalar Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava mahallelerinde gerçeklemiti. çatmalar nedeniyle 20 binden fazla kii ilçeden göç etmek zorunda kalm, Suriçindeki binlerce bina tahrip olmu, ilçeye uzun bir süre su ve elektrik verilememiti.

2015TE LSTEYE GRD

Almanyann Bonn kentinde 2015te düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantsnda Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alannn UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesine karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git