UNICEF: Milyonlarca çocuk Güney Sudan’daki kriz içinde

Birleşmiş Milletler (BM) çocuk birimi UNICEF Cuma günü yayınladığı raporda Güney Sudan’daki milyonlarca çocuğun dördüncü yılına giren büyük bir kriz içinde kaldığını söyledi.

Haberler 20.12.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNICEF, çocuklarn yetersiz beslenme, hastalk, zorla çaltrma, iddet ve eitimsizlik kurban olduklarn ve iddet, korku ve açlk dünyasnda çocukluklarn kaybederek büyüdüklerini aktard.

UNICEFin Dou ve Güney Afrikadaki Bölge Müdürü Leila Pakkala, hiçbir çocuun böyle dehet ve yoksunluklarla karlamamas gerektiini söyledi ve Ancak, Güney Sudandaki çocuklar bu olanlarla iç içe büyüyorlar. Güney Sudandaki çocuklara acilen barçl ve koruyucu bir ortam gerekiyor dedi.

UNICEF Saldr Altndaki çocukluk raporunda, çocuklara ve kadnlara yaplacak önemli yardm için yeni fonlarn salanmas konusunda çar yapt.

BM çocuk birimi, açlk ve hastalktan kurtulma konusunda cankurtaran malzeme ve hizmetler sunmak için 2018de 183 milyon dolar tutarnda yeni finansmana ihtiyaç duyduunu açklad.

u anda UNICEFin yüzde 77lik bir finansal boluu var.

Raporda, güvensizlik ve karklk yllarnn çocuklar üzerinde sarsc bir etkisi var ifadesi yer ald ve tüm nesilleri tehdit edebilecei yazd.

Raporda ayrca sava güçlerinin, çocuklara yönelik yapt tüm ar ihlalleri derhal sonlandrmas ve tüm çocuklar kendi saflarndan serbest brakmalar gerektii yazyor.

UNICEFe göre, en çok ihtiyaç duyanlara yardm etmek, ülkenin birçok güvensiz bölgesinde hala çok zor. UNICEFin Güney Sudandaki temsilcisi Mahimbo Mdoe, çocuklarn uygun beslenme ve bakma ihtiyaç duyduunu ve bunun için hayatta adil bir ansa sahip olmalar gerektiini söyledi.

Mdoe, Savamaya ve hastalklara kar korunmaya ihtiyaçlar var. Örenebilecekleri ve oynayabilecekleri güvenli bir ortama ihtiyaçlar var. Eer çocuklara hayatlarnda adil bir ans tannmazsa, bu çocuklar büyüdüklerinde ülkenin hali ne olacak? dedi.

BM çocuk birimi hükümet güçlerini, silahl gruplar ve uluslararas topluluklar, bu çatmay sona erdirmek için elinden gelen her eyi yapmaya çard, böylece Güney Sudann çocuklarnn ve ülkesinin umutla bakacaklar bir gelecee sahip olabileceini söyledi.

UNICEF, çatmann tüm taraflar, ülkenin her alanna snrsz insani yardm gitmesine izin vermeli ve insani yardm elçilerine ve malzemelerine yaplan saldrlar hemen durdurmal dedi.

Güney Sudandaki insani yardm örgütleri acilen yardma muhtaç kiilere snrsz eriim gerektiren tarihli bir cumhurbakanl kararnn tam olarak uygulanmasn istiyor.

BM, Aralk 2013te balayan krizin balamasndan bu yana ülkenin dört bir yanndaki çocuklara insani yardm salyor. Buna ar yetersiz beslenme ile 600 binden fazla kiinin tedavisi, 3.3 milyondan fazla çocuun kzamk as, 3.6 milyon çocua birinci basamak tedavi hizmeti verilmesi, 1.8 milyon kiinin temiz su eriimini desteklemek dahil.

UNICEF, Bütün bunlar, dünya üzerinde yardm görevlilerinin görev yapmas açsndan en tehlikeli kabul edilen ülkelerden birinde, karlalan büyük zorluklara ramen yapld dedi.

2013te çatmalar baladndan beri, bu yl 25 olmak üzere toplam 95 insani yardm görevlisi öldürüldü.

Ana Sayfaya Git