Üniversite hastaneleri batma noktasında

Asistan hekimlerin döner sermaye ve nöbet ücretlerinin ödenmediğini belirten sağlık çalışanları, üniversite hastanelerinin batma noktasına geldiğini iddia etti.

Haberler 25.02.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Hastanesindeki asistan hekimlerin 4 aydr döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmiyor. Türkiyede var olan 63 üniversite hastanesinde ise yeterli miktarda bütçe ayrlmadndan kaynakl malzemeler alnamyor. Hastane yönetimlerinin, yaanan bu eksikleri gidermek için hastalardan ücret talep ettii ve bu durumunda krizlere yol açt örenildi. Konuya ilikin konuan Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ve Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) eski ube bakan Recep Oruç, üniversite hastanelerinin en komplike hastalarn bakld, en zor tedavilerin yapld yerlerden biri olduunu ve ayn zamanda eitim yeri olduunu; ancak buna ramen Türkiyenin dört bir yannda üniversite hastanelerinin batma noktasnda olduuna dikkat çekti.

MALZEMELER HALKTAN TALEP EDLYOR

SES Diyarbakr ubesinin bir önceki Ebakan Recep Oruç, 2002den bu yana salkta dönüüm programyla birlikte, bu alann bir meta haline getirilmeye çalldn söyledi. Hastanelerde eldiven alnamamas, ameliyat malzemesinin bulunmamasna dikkat çeken Oruç, var olan eksikliklerin de halktan talep edilmesiyle ortaya krizlerin çktna iaret etti. Türkiyede 63 üniversite hastanesi var olduunu kaydeden Oruç, yürütülen salk politikalarndan kaynakl da hastanelerde var olan sorunlarn daha büyüdüünü söyledi. Oruç, genel bütçeden yeterli miktarda bütçe ayrlmadndan kaynakl da bu tür krizlerin yaandn ifade etti. Tek amaçlarnn emeklerinin karln almak olduunu kaydeden Oruç, haklarn alamadklar durumunda ise greve gideceklerini belirtti.

ÜLKENN KAYNAKLARI PEKE çEKLYOR

Sosyal devletlerde önceliin eitim ve salk olduunu belirten Dr. Halis Yerlikaya, Ancak mevcut iktidarn ülkenin kaynaklarn ehir ad altnda yanda firmalara peke çektiinden, büyük paralar güvenlikçi politikalara aktarldndan ve ülkenin içi ve emekçilerinden dorudan veya dolayl alnan vergilerle oluan bütçenin farkl alanlara kaydrldndan kaynakl salk alannda ciddi sorunlar meydana geldi dedi.

BATMA NOKTASINA GELD

Sorunun, iktidarn salk alannda yürüttüü politikalarndan kaynaklandn aktaran Yerlikaya, bu sorunun çözümü için hastane yönetimlerinin elinde çok fazla bir ey olmadn söyleyerek, Örnein, hastanelere belli bir miktar para geliyor. Personel maalarna gidiyor. te ilaçlara bile para ayrlamyor. Yani mevcut salk politikalarndan kaynakl olduunu buradaki hastane yönetimi dahi söylüyor. çünkü gelen kaynak çok az, asistanlara bu nedenle para verilmediini söylüyorlar eklinde konutu. Yerlikaya, Türkiyedeki Üniversite hastanelerinin ekonomik yönden batma noktasna geldiinin altn çizdi.

BEDEL çALIANLARA ÖDETLMEK STENYOR

Ülkede var olan ekonomik krizin hastanelere yansmas olduunu ve bu krizin bedelinin salk çalanlarna ödetilmek istendiini vurgulayan Yerlikaya, 36 saatlere varan nöbet süreleri, angarya iler, bir sürü hastanede üretilen hizmeti asistan hekimler ve salk çalanlar üretiyor. Oysaki nöbet ücretlerini, performans dediimiz döner sermayeyi dahi alamyorlar. Dolaysyla yaanan ekonomik krizin salk kaynaklarndan kaynakl olduunu bildiimiz sorunlarn bedelini salk çalanlarna ödetilmek isteniyor. Biz bunu kabul etmeyeceiz ifadesinde bulundu.

ÜRETM YAPAMAYACAK DURUMA GELD

Hastanelerde artk hizmetin üretilemez noktaya geldiine dikkat çeken Yerlikaya, bu durumu da bir örnekle açklad: Burada diyelim ki ameliyat yaplacak. Ameliyat için malzemeler gerekiyor. Ya da çok zor enfeksiyonlarla diyelim ki bir hasta antibiyotik tedavisi yaplacak. Ya da bir kanser hastasna kemoterapi uygulanacak. Yani en zor hastalar bunlar mesela bir kemoterapi ilaçlar dahil üniversite hastanelerinde bulunmuyor. Niye alnamyor? Mesela personeller üniversitelerin bünyelerine alnd. Onlarn maalar sonuçta döner sermayeden ödeniyor. Hastanenin kendi kaynandan ödeniyor. Oysaki bu maalarn genel bütçeden ödenmesi lazm. Ya da üniversiteden kaynaklanan genel bütçeden ayrlan payn arttrlmas gerekiyor. Yani artk burada salk hizmeti üretilemeyecek noktaya geldi.

SORUNLAR KATLANARAK ARTIYOR

Üçüncü basamak hastanelerde sorunlarn giderek arttna iaret eden Yerlikaya, yaanan bu olumsuzluklarn da salk çalanlarna iddet olarak döndüüne vurgu yapt. Yerlikaya, döner sermayeden ücretlerini alamayan asistan hekimlerin ciddi ekonomik sorunlara yaadn söyledi.

Ana Sayfaya Git