Üniversite masrafı için

Üniversite öğrencileri masraflarını çıkarmak için gece yarılarına kadar çalışıyor

Haberler 23.12.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle katlanan eitim masraflarn karlayabilmek için okul sonralar çalmak zorunda kalan üniversite örencilerinin says giderek artyor. Siirt Üniversitesinde okuyan baz örenciler de, eitim masraflarn karlamak için okul sonras kentin en ilek caddelerinden biri olan trafie kapal Güres Caddesinde gece yarlarna kadar soukta çalmak zorunda kalanlardan.

çocuk Geliimi ve Gençlik Hizmetleri Bölümü ikinci snf örencileri olan Derya Yaar, snr arkada Derya Gündüz ile birlikte cadde üzerinde midye satyor.

Eitim masraflar arttndan geçinemedikleri için çalmak zorunda kaldklarn ifade eden Yaar, Ekonomik artlarn düzeltilmesi gerekiyor ki, eitim hayatn düzgün bir ekilde ilerletelim. Ancak Türkiyede örenciler için bu koullar mevcut deil diye dedi.

çOK ZORLUK çEKYORUZ

Yüksek Örenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan (KYK) aylk 500 TL geri ödemeli kredi aldklarn söyleyen Derya Yaar, Okul bitince bu paralar nasl ödeyeceiz diye imdiden düünmeye baladk ifadelerini kulland.

Kadn olarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalmann zorluklarn da anlatan Yaar, çalrken zaman zaman erkeklerin tacizine uradklarn ifade etti. Tüm zorluklara ramen ayakta kalmaya çaltklarn söyleyen Yaar, Örenci olarak çektiimiz zorluklarn 2020 ylnda en aza indirgenmesini istiyoruz. çünkü u anda çok zorluk çekiyoruz, onun için böyle bir ie bavurduk diye konutu.

NEYE YETECEK?

Arkada Derya Gündüz de, KYKden aldklar 500 TL bursun örenciler olarak ihtiyaçlarn karlamaya yetmediini dile getirdi. Sadece kira için 300 TL ödediini söyleyen Yaar, ailesinin tüm zorluklara ramen aylk Bin TL göndermeye çaltn anlatt. Gündüz, Bu ücret neye yetecek, yiyecee mi barnmaya m yoksa eitime mi? diye sordu.

ATE YAKARAK ISINIYORLAR

Sal ve Güvenlii Bölümü örencisi Ferhat Türk de, cadde üzerinde adna Siirtboks adn verdii tezgahnda scak çikolata, sahlep ve kahve sat yaparak gelir salama çabasnda.

Mezun olmasnn ardndan isiz kalaca endiesini tadn dile getiren Türk, imdiden isizlie kendimi altrdm. sizlie teslim olmamak için de imdiden ticarete atlarak geçimimi salamaya çalyorum diye belirtti. Burs ve örenim kredilerinin yetersizliinden yaknan Türk, Geri dönüüm kredisi alyoruz. 3 sene sonra mezuniyetle birlikte isiz kaldmzda bu borcu nasl ödeyeceimizi düünüyoruz dedi.

Souk havadan etkilenmemek için ate yakarak snmaya çaltklarn söyleyen Türk, gecenin geç saatlerine kadar burada kaldklarn söyledi.

SRTTE çALIMAYAN ÖRENC YOK

Türk ile birlikte çalan snf arkada Burhan Bozdoan ise kira, fotokopi, kitap ücreti gibi masraflarn gün gün arttn belirterek, unlar söyledi: Siirtte çalmayan örenci yok. Ailemize yük olmak istemiyoruz. Herkes çalmak zorunda. Bir örenci 500 lira burs ald zaman, bununla ev kirasn m ödeyecek, yurt parasn m ödeyecek ya da yemek ve içeceini mi karlayacak? Örenciler de bunu karlayamad için çalmak zorunda kalyor.

Ana Sayfaya Git