Unutulmaya yüz tutmuş "kofi" geleneğini sürdürüyor

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 68 yaşındaki Hatice Çelik, yarım asır önce babasının hediye ettiği yaklaşık 120 yıllık "kofi"yi takarak unutulmaya yüz tutmuş geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Haberler 09.12.2019 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde yllar önce kadnlarn günlük hayatta takt Anadolu motifleri ile dokunan ve yörede kofi olarak anlan fes gelenei modern hayatla unutulmaya yüz tuttu.

Evlenen kadnlarn günlük yaamda, düün, kna gecesi, nian töreni gibi özel günlerde yöresel kyafetlerin üzerinde bir çeit aksesuar olarak takt, özel balama ekli ve etrafnn altnlarla süslendii kofi, renkleri ve tasarmyla dikkati çekiyor. htiamyla öne çkan ve yöredeki kadnlarn geleneksel aksesuarlarndan biri olan kofi, hünerli ellerin youn mesaisiyle hazrlanyor.

anlurfann Suruç ilçesinde yaayan Hatice çelik, 50 yl önce gelin olduunda babasnn kendisine hediye ettii 120 yllk kofi ile unutulmaya yüz tutmu gelenei sürdürmeye çalyor. Zaman içerisinde günlük kullanmdan çkan atalarndan yadigar kalan kofiyi takmaya devam eden çelik, kofi geleneini gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ediyor.

Hatice çelik, Kofiyi atalarmz takard. Kofi olmadan kzlar gelin olamyordu, damat taraf onu yapard, kzn bana takar ve kzlar o ekilde gelin olurdu. Ben de gelin olduum zaman babamn hediye ettii kofiyi taktm. dedi.

- Aksesuarlar altn olmak zorunda

çelik, kofi yapmnn zahmetli olduuna dikkati çekerek, Altna karton koyuluyor. Üstüne ise aaç dallarna bez sarlarak orta ksmna konuluyor. Etrafna da al sarlyor. Üzerine üç sra altn taklyor. Yine yanlara da altndan zincirler taklyor. Etrafna taklan aksesuarlar altn olmak zorundayd. diye konutu.

- Kofi takmadan dar çkmak aypt

Kendi çapnda bu kültürün devamn salamak için çaba sarf ettiini belirten çelik, öyle devam etti:

Olum evlendiinde düününde taktm. Düünlere gidince takyorum. Eskiden evlendikten sonra sürekli takyorduk. Ot toplarken, inekleri saarken, yemek yaparken kofi takyorduk. Bu gelenek kalktktan sonra düünlerde takmaya baladk. Eskiden kofi takmadan dar çkmak aypt. Kzlar taç, evlenenler de kofi takard. Kadnlar evlendikten sonra da bunu takmak zorundalard. Bizim zamanda moda kofiydi. Kofisiz aypt. Kofi takmadan dar çkanlar çplak gibiydi. O gelenei sürdürdüüm için mutluyum. Canm isteyince giyiyorum aynann karsnda kendime bakyorum.

Banda kofiyi görenlerin onunla fotoraf çektirmek istediini kaydeden Hatice nine, gelenein devam etmesi için Halk Eitim Merkezinde kursiyerlere kofinin yapmn örettiini sözlerine ekledi. çelikin ei Abdullah çelik de kofi kültürünün atalarndan kalan deerli bir eser olduunu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git