Üremede aksama olacak

DİCLE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kuraklık ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık nedeniyle hayvanların kış uykusuna yatmadığını belirtti. Prof. Dr. Kılıç, "Son dönemde kışlar sert geçmediği için bazı hayvanlar kış uykusuna yatamıyor. Yatmaları için neden kalmıyor fakat burada bir sıkıntı var. Bu hayvanlar normal yaşamlarını idame ettiremeyince üremelerinde aksama meydana gelecek. Hastalıklarla güçsüzlükle karşılaşabilirler" dedi.

Haberler 21.01.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, kuraklk ve mevsim normallerinin üzerindeki scakln yaban hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olduunu söyledi. Normal artlarda k uykusuna yatmas gereken hayvanlarn klarn sert geçmemesiyle bu olay gerçekletiremediklerini belirten Prof. Dr. Klç, bu durumun da onlarn dengesini bozacan, hastalklarla karlaabileceklerini ve üremelerinde aksama olacan belirtti.

SONRAK YILLARDA ÜREME SAYILARINDA CDD DÜÜLER OLUR

Prof. Dr. Ahmet Klç, k dinlenmesi olarak da tabir edilen k uykusu sorununun sonraki yllarda hayvanlarn üreme saylarnda ciddi düülere neden olacan ifade ederek, Son dönemlerde klar sert geçmedii için bazlar k uykusuna yatamyorlar. Yatmalar için neden kalmyor. Bu hayvanlar, normal yaamlarn idame ettiremeyince üremelerinde aksama meydana gelecek. Hastalklarla, güçsüzlükle karlaabilirler. Önceki yllarda unu gördük; aralk aynda bile kurbaalar dolayordu. Bu kurbaalar için büyük tehlikedir. çünkü onlarn k uykusuna, daha dorusu k dinlenmesine geçmeleri lazm. Bölgemizde memeli hayvanlardan kular buray ya terk ettiler ya da k burada geçiriyorlarsa k uykusu yok. Kokarcagiller ve kaya sansar k uykusuna yatabilirler. Bölgemizde yok ama krsalda aylar var. Scak devam ettii zaman bunlar k uykusuna yatamyorlar. Doal ve biyolojik süreçleri aksyor diye konutu.

AAçLANDIRMAYA ÖNEM VERMEMZ LAZIM

Bütün bunlarn nedeninin küresel snma, küresel snmann sebebinin de insan olduunu vurgulayan Prof. Dr. Klç, unlar söyledi:

nsan bunun üstesinden gelir. Biz 200 ylda bu hale getirdik. Umarm ksa sürede eski hale getiririz. Eer fosil yaktlardan vazgeçersek, güne ve rüzgar enerjisine dönersek küresel snmann olumsuz etkilerini azaltrz. Bir de aaçlandrmaya önem vermemiz lazm. Belediyeler, sivil toplum kurulular, valilikler, özel ya da kamu kurulular aaçlandrma seferberliine katlmal. Bunu insan bozdu, insan yapabilir de.

Ana Sayfaya Git