Usta ellerin 'GastroAntep' heyecanı

Gastronomi turizminden her geçen gün daha fazla pay alan Gaziantepli ustalar, "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali" ile yemeklerini uluslararası alanda tanıtıp adlarından söz ettirmek istiyor.

Haberler 24.08.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastronomi turizminden her geçen gün daha fazla pay alan Gaziantepli ustalar, GastroAntep Uluslararas Gaziantep Gastronomi Festivali ile yemeklerini uluslararas alanda tantp adlarndan söz ettirmek istiyor.

Gaziantep Büyükehir Belediyesi ve Gaziantepi Gelitirme Vakf (GAGEV) ortaklyla 12-15 Eylülde ikincisi düzenlenecek GastroAntep Uluslararas Gaziantep Gastronomi Festivali öncesi kentteki ustalar tatl bir tela sard.

Gastronomi alannda UNESCOnun Yaratc ehirler Anda yer alan kentin baklavadan kebaba, beyrandan katmere onlarca yöresel lezzeti festivalde görücüye çkacak.

Dünyaca ünlü eflerin boy gösterecei gastronomi festivaline yerli ve yabanc binlerce ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Eer dünya bir ev olsayd mutfa Gaziantep olurdu

Beyran ustas Sakp çadr, yapt açklamada geçen yl düzenlenen festivalin karln aldklarn söyledi.

Yöresel lezzeti dünyaya tantmada festivalin çok iyi bir araç olduunu belirten çadr, bu frsat kaçrmamak için çalacaklarn ifade etti.

çok zengin bir mutfaa sahip olduklar için gururlandn anlatan çadr, Ben uluslararas gda fuarlarna gidiyorum ve orada her ülkenin bir mutfa var. talyan, çin, Alman mutfa gibi. O fuarlarda iki mutfa olan tek ülke Türkiyedir. Biri Türk mutfa, ikincisi Antep mutfadr. Bizim mutfamz bir ülkenini mutfa kadar önemlidir. Eer dünya bir ev olsayd mutfa Gaziantep olurdu. dedi.

Festivalin adeta bir okul olduunu ve bundan herkesin istifade etmesi gerektiini aktaran çadr, unlar kaydetti:

Festival kapsamnda ünlü efler buraya geliyorlar ve burada bildiklerinin üzerine daha bir eyler örenip öyle gidiyorlar. Yani öretici olarak geliyorlar ama örenip gidiyorlar. çünkü hayran kalyorlar ve bilmek istiyorlar. Gaziantep, sulu yemeiyle, baklavasyla, kebabyla adeta yemein bakenti konumundadr. Bugün Pariste bir Eyfel Kulesi var. Sadece demir yn ama ylda milyonlarca insan oray ziyaret ediyor. Bizim mutfamz oradan daha deerli ve bizim milyonlarca insan buraya çekmemiz lazm. Onun için bu festivaller çok önemlidir.

Ziyaretçi saysnn iki katna çkmasn bekliyoruz

Katmer Ustas Ahmet enel de festivali ayaklarna gelen bir frsat olarak gördüklerini söyledi.

Festivalde tüm yöresel lezzetlerin tantlacan belirten enel, Festival, kentimizin tüm yöresel lezzetlerinin dünyaya açlmas için gerçekten büyük bir frsat. Bu kapsamda festivale gelecek yerli ve yabanc misafirlere katmeri biz ikram edeceiz. Biz kendimizi bu konuda adeta elçi olarak görüyoruz. Bunun için en iyi katmeri orada misafirlere ikram edeceiz. Bu festivali verimli bir ekilde geçirirsek ümit ediyoruz ki kentimize gelen misafir says iki katna çkacak. Bunun hem kent turizmine hem de ülke turizmine ciddi katks olacaktr. diye konutu.

Baklava ustas Erdi Akba ise festivali dört gözle beklediklerini ve gelen ziyaretçilere adeta eve gelen misafir gözüyle bakacaklarn anlatt.

Festivale hazr olduklarn belirten Akba, öyle konutu:

Festivale çok iyi hazrlandk. Baklavann tüm çeitlerini orada ziyaretçilerin beenisine sunacaz. Bu festival sayesinde baklava ününe ün katacak diye düünüyoruz. Bu festivale gerçekten dünyaca tannm birçok ef gelecek. Bizler onlara baklavann tüm yapm aamasn uygulamal olarak anlatacaz. Bu sayede baklavay dünyann her yerine tantm olacaz ve artk dünyann her yerinden baklava siparii almak için gün sayacaz.

Sulu yemek ustas Meti Sar da kentin gastronomi ile anlmasnn büyük bir ayrcalk ve güzellik olduunu ifade etti.

çok güzel bir reklam frsat olacak bizim için

Kent adyla anlan dünyada baka bir mutfak olmadn vurgulayan Meti, bu ayrcaln verdii frsatlar sonuna kadar kullanmak istediklerini söyledi.

Festival sayesinde firmalarn ücretsiz tantm yapma frsat bulacaklarn dile getiren Meti, u görüleri aktard:

Bu öyle güzel bir frsat ki her yerden deiik mutfaklara hakim efler gelecek ve burada bizim yaptmz yemekleri yiyecekler. Biz onlara kendi kültürümüzde olan yemekleri tattracaz. Onlar kendi ülkelerine gittiklerinde bizim yaptmz yemekleri yapp tantacaklar. nsanlar o yemekleri yöresinde yemek için Gaziantepe gelecekler. Yani reklam için milyonlarca lira para harcamak yerine bedava ve çok güzel bir reklam frsat olacak bizim için. Bunu kentimiz için özellikle yemek sektörü ile uraanlar için çok büyük bir ans olarak görüyorum.

Ana Sayfaya Git