Ustalardan araç sahiplerine kış bakımı uyarısı

Diyarbakır’da araç bakım ustaları, kış öncesi araç sahiplerine kış bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Haberler 26.11.2019 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K mevsiminin yaklamasyla birlikte araçlarn klk bakm hayati önem tamaya balad. Bata k lastii deiimi olmak üzere çeitli ilemler için araçlarn tamircilere götüren vatandalar, hazrlklarn yapmaya balad. K bakmnn önemli olduuna dikkat çeken oto tamir ustalar ise vatandalarn can güvenlii konusunda bakmlarn hayati rol tadn söyledi. Ustalar, k aylar öncesinde araç sahiplerinin akü, k lastikleri ve basnçlar gibi araçlarda hayati öneme sahip parçalarn deitirilmesi ve elden geçirilmesi gerektiini kaydetti. Antifriz ve k lastiinin önemli unsur olduunun altn çizen TSE 1200047 hizmet yeterlilik belgesi sahibi oto bakm ustas Vedat Özkeskin, araçlarn bakmlarn yaptrmann souk iklim artlar içerisinde güvenli ulam kolaylatrdn dile getirdi.

Özelikle souk bölgelerde k bakm mutlaka yaplmal

Oto servis koordinatörü ve servis ustas Vedat Özkeskin, bir aracn her yl yaplmas gereken periyodik bakmlarnn olduunu söyledi. Bunun ylda bir defa yaplmas gerektiini vurgulayan Özkeskin, Ka denk geliyorsa bunun mutlaka ertelenmemesi gerekiyor. Ayrca kn olmazsa olmaz akünün kontrollü gerekiyor. Vantilatör kaynn kontrolü gerekiyor. K lastiklerinin taklmas gerekiyor. Antifrizin kontrol edilmesi gerekiyor. Antifriz özellikle çok önemli. Souk bölgelerde motor suyunun donmasn önlüyor. Derecesi kontrol edilip yeterli ise zaten karlmyor. Ondan sonra eksik ise tamamlyoruz veya deiimini salyoruz. Antifriz dolumu yaplmazsa eer kn eksi derecelerde motor suyu donar. Bunu farknda olmadan marna bastmz zaman blok patlatabiliyor. Yani motora hasar verebiliyor. Bu da çok büyük rakamlarla ancak çözülebiliyor. Aracn durumuna göre, aracn modeline göre deiebilir. Ama çok büyük rakamlar, bakmn en az 10, 15 kat kadar masraf gidebiliyor. Bahsettiimiz bakmlar hem yaza hem ka hazrlk yapyor. Örnein k lastiklerini normalde ka girmeden önce taklyor. Bu yamurlu havalarda, slak zeminlerde, karl zeminlerde, buzlu zeminlerde yola daha iyi tutunmay salyor. Özelikle souk bölgelerde k lastiinin mutlaka yaplmas gereken bir ey. Bakmlarn yaparsanz araç istediiniz gibi gider. stediiniz gibi durma mesafesinde durur. Balatalarn kontrol etmediiniz zaman balata anmsa fren mesafesi uzar. Dolaysyla durmanz gereken mesafede arabay durduramazsnz dedi.

K bakml bin liray bulabilir

Bakmlarla hem çevreye zararn önledii hem de trafik kazalarnn önüne geçildiini aktaran Özkeskin, K bakm dizel ve benzinli olmasna göre 500 ile bin lira arasnda deiiyor. Bize gelen araçlarda en çok lastikler dikkatimizi çekiyor. imdi bu bölge souk bir bölge genelde vatandalarmz k lastii kullanmyor. Mutlaka araçlarna k lastii kullansnlar. Antifrizi kontrol etsinler, bakmlarnn zamann geçirmesinler. Bir de her gün arabay çaltrmadan önce mutlaka lastiklerini kontrol etsinler. Sönük lastik var m, yok mu? Ondan sonra arabalarn çaltrp yola çksnlar. Birde emniyet kemerlerini taksnlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git