Usulsüz ihalelerle PKK'ya para aktarmışlar

Diyarbakır'da PKK'ya finans sağladığı iddiasıyla tutuklanan inşaat firması sahipleri Fırat ve Vedat Bal kardeşler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 08.12.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 15 yla kadar hapis cezas istenen Frat ve Vedat Bal hakknda iddianame hazrland.

Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, gizli tank Polatl 2015in, Terör örgütü PKK/KCKnn krsal alannda silahl olarak sorumlu düzeyde faaliyet yürüten örgüt mensuplar, terör örgütü finansman için kurye/i birlikçiler araclyla sözde vergilendirme ad altnda düzenli kii veya irketlerden para talep etmektedir. ifadesinin ardndan soruturma balatld belirtildi.

ddianamede ifadesine yer verilen gizli tank Som ise Vedat ve Frat Bal hakknda u bilgileri verdi:

üpheli Vedat, Özbal inaatn yönetiminden sorumludur. 2012 yllarnda kart ihalelere fesat kartrma, örgüt kurma, örgüt üyelii ve örgüt yöneticiliinden hakknda kaytlar olmas nedeniyle terör örgütü PKK ile olan ilikileri perde arkasndan yürüten kararlar veren kiidir. üpheli Frat ise HDP ve DBPli belediyeler tarafndan düzenlenen ihalelerin takibi ve ihale komisyonlarnda i birlii yaplan kiilerle irtibatta olur. Bu yolla ihalelerin büyük çounluunu usulsüz biçimde Özbal inaat irketi almaktadr. Usulsüz biçimde ald her ihaleden terör örgütü PKKya belli oranda para aktararak mali destek salamaktadr.

ddianamede, Vedat Baln, PKK/KCKnn sözde anayasa olarak kabullendii KCK sözlemesindeki maddeye göre hareket ettii ve örgüte finansman destek salad kaydedildi.

- Polis memuruna silahl saldr talimat iddias

Sank Vedat Baln bir kiiyle telefonda yapt görüme içeriklerine yer verilen iddianamede, daha önce sorun yaad bir kiinin polis oluna yönelik silahl saldr tertipleme talimatn verdiinin deerlendirildii bildirildi.

Zanllar hakknda Babakanlk letiim Merkezine (BMER) ikayette de bulunulduu ifade edilen iddianamede, dilekçede Özbal inaatn, DBPli belediyelerle yapt yolsuzluklar, rüvet çark ve terör örgütüne nasl finansman salandna ilikin bilgiler paylald anlatld.

Sank Vedat Baln PKK ile balant kurduu iddia edilen dilekçede, u ifadeler kullanld:

Vedat Bal yakn zamanda Artuklu Üniversitesine yaplan yolsuzluk ve rüvet operasyonunda 4 aya yakn hapis yatt. Kardelerinden Abdullah Bal ise KCKya paray vermekle sorumludur. Ara sra Lice ve Kandile gidip paray elden teslim etmektedir. Özbal inaatn Mardin Büyükehir Belediyesinden ald 40 milyon liraya yakn iin yüzde 10luk ksmn nakit olarak elde götürüp Kandile teslim etmitir. Frat Bal ise Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ve DSK ile özel ilikiler kurar. Terör örgütüne yllk ortalama 5 milyonun üzerinde parasal destek vermektedir. Sizlere bahsettiim rakamlara kartvizit alm ile gda ve malzeme yardm dahil deildir. Mehmetçik kann aktan terör örgütlerine finansman destei salayan bu firma hakknda her türlü ilemlerin yaplmasn talep ediyorum.

ddianamenin deerlendirme ksmnda, üphelilerin terör örgütü PKK/KCKnn hiyerarik yaps içerisinde ve örgütün amac dorultusunda hareket ederek ihaleler aldklar ve bu ihalelerden elde ettikleri kazanc da terör örgütüne finansal destek amacyla aktardklar, bu suretle de, silahl terör örgütüne üye olma suçunu iledikleri anlalmtr. ifadesine yer verildi.

ddianamede ayrca tutuklu sanklarn sahibi olduu irketlere nöbetçi Diyarbakr Sulh Ceza Hakimliince kayyum atand ve Cumhuriyet Basavclnca da uzman bilirkiilerin görevlendirildii bildirildi.

Ana Sayfaya Git