Utanıp şikayet etmiyorlar!

Evlilik sitelerinde dolandırıcılık uyarısı; utanıp şikayet etmiyorlar

Haberler 11.09.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlilik sitelerinde, evlenme vaadiyle dolandrlanlarn says her geçen gün artyor. Sosyal medya üzerinden de yaplan dolandrclklarn pandemi döneminde art gösterdii bilidirildi. Tüketici Haklar Dernei Onursal Bakan Aydn Aaolu, Geçen yl ayda 10 ikyet geliyorsa, bu yl ayda 25-30 civarnda ikyet geliyor. Bunlar bildiklerimiz, bir de utanp ikyet edemeyenler var dedi.

Dolandrclarn inandrc olabilmek için her yolu denediini belirten Biliim ve Ceza Avukat lker Atamer de , Sosyal medya ve evlilik siteleri üzerinden öncelikle sahte profiller yaratp kurbanlar ile tanyorlar. Birtakm bilgiler verip güven saladktan sonra telefon üzerinden hatta görüntülü görüme aamasna geçebiliyorlar. Sonrasnda hiç acele etmeden, tiyatro oyunlar kullanp, maduru inandryorlar. Sahte bir pasaport görüntüsü gönderebiliyorlar. Onun dnda kendi görüntüsünü çekip paylaabiliyor. Bu durumda madur da Nasl olsa bana pasaportunu gönderdi, kendisini de gösterdi diye düünüp kar tarafla aralarnda bir gönül ilikisi olduuna inanyor diye konutu.

MADURLARIN HUKUK AçIDAN DOLANDIRICILARA ULAMALARI MÜMKÜN

lker Atamer, Bu tür suçlarda tabii sahte olmayan önemli bir husus var. O da para transferinin alcs. O sahte olamaz. çünkü banka üzerinden deil alternatif bir ödeme sistemi üzerinden de gönderilmi olsa o alcnn paray çekebilmesi için kimlik göstermek zorunda. Alcnn ülke ismi doru. Madurlarn bu ekilde dolandrclara ulamas hukuki açdan mümkün. Bu tür madurlara tavsiyem Bu kii nasl olsa yurt dnda. Ben hiçbir ey yapamam diye düünmesinler. Yurt dnda olsa bile yakalanmasn saladmz, Türkiyede yarglatp ceza almasn saladmz örnekler var dedi.

BEN BU TUZAA DÜMEM DEMEYN

Tüketici Haklar Dernei Onursal Bakan Aydn Aaolu da bu tür dolandrclklarn herkesin bana gelebileceini belirterek, Bu tür maduriyetlerde en büyük sorun madurun kendini ifade edememesi. çünkü utanç duyuyorlar. Evlilik sitesi, arkadalk sitesi gibi ilanlara aldanan pek çok erkek maalesef bunlarn kurban oluyor. Umutsuzlua kaplmayn. Bu noktada en büyük görev bize düüyor. Biz tüketiciler bu tür ilanlar gördüümüzde Ben bu tuzaa dümem deyip arkamz dönüp gitmeyeceiz. Bilinçli bir yurtta olarak derhal BTKya, Ticaret Bakanlna, Reklam Kuruluna bu yanltc ilanlarn yasaklanmas için ikyette bulunalm. Bakalar da bu tuzaa dümesinler ifadelerini kulland.

VATANDALAR BU STELER GÜVENL BULMUYOR

Sosyal medya arkadalnn günümüzde hzla yayldn söyleyen vatandalardan Mert Aydoan, ahsen sosyal medyadan tanmak mantkl olabilir ama böyle sitelerin ne kadar doru olduunu bilmiyorum yani. çünkü kar taraftaki insann kim olduunu bilmek, onu tanmak çok önemli. Piyasada çok fazla site var. Birkaç tanesi güvenli olsa bile hepsine güvenmek mümkün deilö dedi.

çOK DKKATL OLMAK GEREKYOR

Arkadalk sitelerini hiç kullanmadn belirten Türker Yenici de , Güvenli bulmuyorum bu siteleri. Ben de hiç kullanmadm. Dikkat etmek gerekiyor tabii ki. Genelde günümüzdeki gençler fotoraf paylam yapyorlar daha çok. Bakalarnn fotoraflarn paylap sahte hesap açanlar var. Dikkat etmek gerekiyor diye düünüyorum diye konutu.

ARKADAIM BU STELER LE YUVA KURDU

Bu siteleri hiç kullanmadm. Güvenli de bulmuyorum açkças diyen Hazal Demir de, Ama kullanan arkadalarm oldu. Hatta bu yöntemle evlenip yuva kurup çocuu olan arkadalarm da var. Ama bence bunlar istisna. O yüzden ben pek olumlu bulmuyorum. Ben kullanmadm. Kullanmay da düünmedim açkçasö eklinde konutu.

Bir baka kii ise, Ben çok güvenli bulmuyorum açkças. Sosyal bir mecradan birileriyle arkadalk kurulabileceini ve onun çok kalc olabileceini düünmüyorum. çünkü yüz yüze birinin gözünü görmek ya da onun mimiini görmek çok farkl bir ey. Hiç görmediin, fotorafn gördüün biriyle salkl ne kurulabilir ki? dedi.

Ana Sayfaya Git