Uygulamalı eğitimle istihdam!

Yükseköğretim Kurulunca Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan düzenlemeyle yükseköğretimde uygulamalı eğitim türleri, işletmede mesleki eğitim, staj ve uygulamalı ders olmak üzere 3 şekilde tanımlandı

Haberler 18.06.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK) üniversite mezunlarnn istihdam edilebilirliine katk salamak üzere yükseköretimde örenim gören örencilerin uygulama eitimlerine ilikin mevzuatta düzenleme yapld.

Yükseköretim Kurulunca, Yükseköretimde Uygulamal Eitimler çerçeve Yönetmelii Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymland.

YÖKten yönetmelik deiikliiyle ilgili yaplan açklamada, söz konusu mevzuat düzenlemesinin üniversite mezunlarnn istihdam edilebilirliine katk salayaca ifade edildi.

OECDnin 2019 yl verilerine göre 25-64 ya aralndaki üniversite mezunlarnn istihdam orannn OECD ortalamas yüzde 85,6 iken, Türkiye için bu orann yüzde 73,6da kald ifade edilen açklamada, söz konusu düzenlemenin bu oran artrmak amacyla yapld aktarld.

Üniversite örencilerinin kazandrlmas öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranlar gelitirmeleri, sektörü tanmalar, i hayatna uyum salamalar için hazrlanan Yükseköretimde Uygulamal Eitimler çerçeve Yönetmeliinin, yükseköretim mezunlarnn istihdam oranlarn artrmak için de hazrland anlatlan açklamada, ayrca eitim-sanayi i birliini güçlendirmesinin beklendii ifade edildi.

- Yönetmelik katlmc bir anlayla hazrland

Yönetmeliin üniversiteler bata olmak üzere ilgili birçok paydan katksyla hazrland anlatlan açklamada, üniversiteler, bakanlklar bata olmak üzere ilgili kamu kurumlar ile TESK, TOBB, TÜSAD, MÜSAD gibi özel sektör temsilcilerinin görülerinin alndna iaret edildi.

11. Kalknma Plan bata olmak üzere birçok üst politika belgesinde uygulamal eitimlerin öneminin vurguland, yükseköretimdeki uygulamal eitimlerin arlnn artrlmas için amaç, hedef, strateji veya göstergeler yaymland hatrlatlan açklamada, uygulamal eitimlerin niteliinin artrlmasyla ileri becerilere dayal yüksek teknolojili imalat sanayi ürünlerinin ihracattaki paynn yükseltilmesinin hedeflendii kaydedildi.

- Üniversiteler en ksa zamanda alt mevzuatlarn düzenleyecek

Açklamaya göre, yönetmelikle yükseköretim kurumlarndaki mühendislik, salk, eitim bilimleri, fen, sanat, spor ve sosyal bilimler alanndaki ön lisans ve lisans düzeyindeki örgün mesleki eitim programlarnda yaptrlan uygulamal eitimlere ilikin genel usul ve esaslar belirlendi. Yükseköretim kurumlar, çerçeve yönetmelii temel alarak kendi alt mevzuatlarn en ksa zamanda hazrlayacak ve dier mevzuatlarnda gerekli düzenlemeleri yapacak.

Yönetmelikle uygulamal eitim türleri tanmland ve snrlar belirlendi. Yükseköretimde uygulamal eitim türleri, iletmede mesleki eitim, staj ve uygulamal ders olmak üzere 3 ekilde tanmland.

Yeni düzenlemeyle sigorta ve ücret ödenmesi konusunda kavramsallatrmadan kaynakl sorunlar ortadan kaldrld. Bu kapsamda örencilere hak ettikleri ücretlerin ödenmesi salanacak, örenciler i kazas ve meslek hastalklarna kar sigortalanacak.

Sektör temsilcilerinin hangi uygulamal eitim kapsamnda ücret ödemeleri gerektiini açk bir ekilde görebilmeleri için de gerekli düzenleme yapld.

Uygulamal eitimler kapsamnda öretim elemanlarna yüklenecek ders yüklerinin belirlenmesiyle yükseköretim kurumlar arasndaki uygulama farkll da ortadan kaldrld.

Ana Sayfaya Git