Uzman görüşü aman dikkat

Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Sütçigil, internet bağımlılığı ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Haberler 15.01.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgisayar, ileri kolaylatrp üretkenlii artrmasnn yan sra, günlük yaantnn farkl alanlarna tamamen girmi durumdadr. Hayatmzn vazgeçilmezi teknoloji, bilgi alma ve paylama gibi faydalarnn dnda birçok sorunu da yaammza dahil etmi durumdadr. nternet bamll ya da teknoloji bamll, bilgisayarn kiinin kendisine, çevresine ve ilikilerine zarar vermeye balad durumlar için kullanlan bir terimdir. Resmi bir tanmlama olmamakla birlikte uzmanlar bilgisayar bamlln uyuturucu madde bamllna benzetmilerdir. Uzun süreli bilgisayar kullananlarda uyarc ya da uyuturucu madde bamllarna benzer bir tablo olumaktadr. Bilgisayar bamllar uzun süre internete ulaamadklarnda yoksunluk denilen gerginlik hissi, sinirlilik, yerinde duramama, ne yapacan bilememe gibi davranlar sergileyebilirler. Zaman içinde hep daha uzun süre bilgisayar banda kalmak isterler, internete bakamadklar sürece akllar hep internettedir, gördükleri zarara ramen bu durumu brakamazlar. Uzun süre bilgisayar ile megul olduklarn genellikle inkar ederler.

Geçici bir rahatlama hissi verse de kalc sonuçlar olumsuz olabilir

Birçok insan günlük skntlarn unutmak, yalnzln azaltmak, kayg ve depresif duygularn biraz olsun bastrmak istei ile internete yönelmektedir. nternette gezinmeye balandnda dikkat baka bir alana çekildiinden sknt veren düünceler azalr ve bir rahatlama hissedilir. Oysa bir süre sonra rahatlamak için kullanlan dier aktiviteler unutulur. Ayrca biriken problemlerle yüzlememek için internet daha fazla kullanlmaya balanr.

Kaygl ve depresif kiilerde gelime riski daha fazla

Baz kiiler internet bamll için daha fazla risk tamaktadr. nternette gezinmenin sknt veren düüncelerden uzaklatrc etkisi anksiyete yani kayg bozukluu olan kiilerin internet bamll gelitirme riskini artrr. Depresif yaknmalar olan kiiler de kolayca internet bamls olacak gruptandr. Depresyonun verdii skntl düünceler bir süre ertelense de, internetin yaratt sosyal izolasyon, yalnzlk ve problemlerin gittikçe ertelenmesi depresyonun iddetini daha da artracaktr. laç, alkol, kumar ve cinsellik konusunda takntl ya da baml davranlar gösteren kiilerde de kolaylkla internet bamll geliebilir.

nternet bamllnn belirtileri u ekilde sralanabilir:

Düünülenden daha uzun süre internette kalmak.

lerin düzenli olarak geç saatlere ya da ertesi güne sarkmas. Yemeklerin pratik ekilde geçitirilmesi.

Yaknlarnn ikayetlerine ramen uzun süre internet kullanmn kabul etmemek.

Online görümelerin süresinin, gerçek konumalarn önüne geçmesi.

Ufak bir sknt ve yalnzlk hissinde cep telefonuna sarlmak.

Kendine süre snr koyamamak.

Öncelikle geç yatma ve sabah kalkamama gibi uyku bozukluklar, cinsel problemler, göz kuruluu, belirgin kilo art, el, bilek ve boyun srt arlarnn balamas.

nternet bamlln engellemek için öneriler:

Kiiyi internetin bana götüren neden tespit edilmelidir.

Belli ilerinin bitirdikten sonra bir ödül olarak kstl bir süre bilgisayarn bana geçilebilir.

Her akam ayn saatte bilgisayar ya da cep telefonunu elden braklmaldr.

Yalnzl ve can skntsn gidermek için internette vakit geçirmek yerine, kitap okumak gibi baka aktiviteler tercih edilmelidir.

Bilgisayar ile yaplan iletiim her zaman için duygudan yoksun olacandan, arkadalar ve aile üyeleriyle ev dnda organizasyonlar yaplmaldr.

Bilgisayar bandayken neler kaçrld düünülmelidir. Kiinin çocuuyla birlikte parkta yapaca yarm saatlik yürüyü, eiyle kahve içip sohbet etmesi çok daha deerlidir.

Bilgisayarn salon gibi ortak kullanm alanlarnda olmas salanmaldr.

Bir saatlik bilgisayar kullanmnn arasnda 10 dakikalk aralar verilmelidir.

Kii bilgisayar ya da telefonu bu kadar uzun süre kullanmaya balamadan önce nelerden keyif aldn düünebilir. Bunlar tekrar canlandrlabilir.

Zamann çok kymetli olduu ve ne kadar hzl geçtii unutulmamaldr.

Psikiyatrik bozukluklar bu tür bamlln olumasna neden olabileceinden, e zamanl olabilecek hastalklar için bir psikiyatristten yardm alnmaldr.

Ana Sayfaya Git