Uzmanlardan "phishing" uyarısı

Sosyal medyada sıklıkla kullanılan etiketleri tercih eden kişileri takip eden sanal dolandırıcıların, bu kişileri sahte sitelere yönlendirdikleri, Phishing yöntemiyle hesaplarındaki paraları aktardıkları kaydedildi.

Haberler 28.10.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ali Murat Krk Bar Pnar Harekat srasnda kullanlan hashtagleri (etiketleri) tercih eden kullanclar takip eden sanal dolandrclar, manevi hassasiyetleri de kullanarak vatandalar madur etmeye çalyor. Kendilerini baka ülke ordu mensubu ya da polisi olarak tantan hesaplar ilk olarak kullancy takibe almaya balyor. Aralarnda güven ortamn oluturan sanal dolandrc, kullancy ülkelerine davet ederek yüksek maa verileceini vaat ediyor. Bu ilemler için belli ücretin ödenmesi gerektiini belirten dolandrc kredi kart ve banka bilgilerini ele geçiriyor dedi.

Adli biliim uzman sa Altun Vatandalar, Amerikadan aranm gibi gösteren yazlmlar marifetiyle sahte alan kodu oluturuyorlar. Ele geçirdikleri kredi kartlarnn bilgilerini dark web ortamnda satyorlar. zlerini belli etmemek için de sanal para kullanyorlar

Sosyal medyadaki popüler etiketleri kullanan kiileri takip eden sanal dolandrclarn vatandalar virüslü linklerle sahte sitelere yönlendirdikleri, hesaplarndaki paralar Phishing (oltalama) yöntemiyle kendilerine aktardklar bildirildi.

Özellikle Bar Pnar Harekat döneminde kullanlan hashtagleri (etiketleri) tarayan bilgisayar korsanlarnn gözüne kestirdikleri kiilere kendilerini baka ülke ordu mensubu olarak tanttklarn, güven saladktan sonra yüksek maa vaadiyle ülkelerinden çalma teklifi sunduklarn kaydeden uzmanlar, baz ilemler için para talep eden dolandrclarn kurbanlarnn kredi kart ve banka bilgilerini ele geçirmeye çaltklarn kaydetti.

Dijital letiim Aratrmacs Doç. Dr. Ali Murat Krk, son dönemlerde sanal dolandrclk faaliyetlerinin yaygnlamaya baladn, kötü niyetli kiilerin vatandalarla direkt mesajla (DM) ulatn belirtti.

Özellikle Bar Pnar Harekatn frsat bilen dolandrclarn yeni teknikler gelitirdiine dikkati çeken Krk, unlar kaydetti:

Bar Pnar Harekat srasnda esnasnda kullanlan hashtagleri (etiketleri) tercih eden kullanclar takip eden sanal dolandrclar, baz manevi hassasiyetleri de kullanarak vatandalar madur etmeye çalyor. Kendilerini baka ülke ordu mensubu ya da polisi olarak tantan hesaplar ilk olarak kullancy takibe almaya balyor. Daha sonraki süreçte dorudan mesaj yoluyla iletiime geçerek kendisini tantyor. lk sorduu sorulardan biri kullancnn hangi ülke vatanda olduu. Özellikle Türkiyeyi hedef alan sanal dolandrclar öncelikle Türkiyedeki hesaplar takibe alarak kar tarafta güven oluturmaya çalyor. Ortak takipçilerin varln gören kullanclar madur etmek ve etkilemek bu sayede daha da kolaylayor.

- Ülkesinde yüksek maa teklifi

Krk, sanal dolandrclarn belli bir mesaj alverii sonrasnda Türkiyeye övgü dolu sözler sarf ettiini, vatanda bulunduklar ülkeleri operasyon esnasndaki tutumundan dolay knadklarn kaydederek, öyle devam etti:

Aralarnda güven ortamn oluturan sanal dolandrc, kullancy ülkelerine davet ederek yüksek maa verileceini vaat ediyor. Bu ilemler için belli ücretin ödenmesi gerektiini belirten sanal dolandrc kredi kart ve banka bilgilerini ele geçiriyor. Sahte bir banka web sitesi arayüzüne yönlendiren bir link göndererek hesaplarn boaltlmas amaçlanyor. Özellikle toplumsal olaylarn youn bir etkisinin olduu dönemlerde zaman zaman bu tarz olaylarla karlamak mümkün oluyor. Sanal dolandrclar kullanclar birçok farkl sosyal paylam an kullanarak madur etmeye çalyor. Zaten sanal ortamda çok farkl riskler bulunmaktadr. Oltalama (phishing) mesajlar bunlarn en banda yer almaktadr.

Krk, bu tür saldrlarn kullanclarn kiisel bilgileri, parolalar, kredi kartyla banka bilgileri gibi hassas ve gizli içeriklere ulamak amacyla yapldn, sanal dolandrclarn bunu farkl yollar araclyla gerçekletirdiini vurgulad.

Karsndaki kullancy sanal ortamda analiz eden, tutum ve davranlarn ölçen dolandrclarn bir aamadan sonra eyleme geçtiini ifade eden Krk, vatandalarn kandrlmas ve maduriyet yaatlmas için yaplan saldrlarnn sadece bireyleri deil, kurumlar da etkileyebildiini belirtti.

Krk, pishing ve sanal dolandrclardan korunma yollarnn örenilmesi gerektiini aktararak, u tavsiyelerde bulundu:

Öncelikle kiisel bilgileri isteyen hiçbir kiiyle paylamda bulunmamak ve mahremiyeti korumak bize düen temel nokta olmaldr. Yine SSL güvenlik sertifikas olmayan sitelere girmemek, oralardan herhangi bir dosya indirmemek son derece önemlidir. Güvenilir antivirüs yazlmlarn kullanmak, karakter, harf ve saylardan oluan güçlü ifreler kullanmak da güvenlik adna alnmas gereken tedbirler arasnda yer almaktadr. Sanal ortamdaki Hediye vereceim, para ak salayacam eklinde ileti gönderen kullanclar mutlaka suretle spam olarak iaretlenmeli ve bu durum incelenmek üzere Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnn resmi e-posta hesab olan siber@egm.gov.tr adresine kullanc ad balants ve ekran görüntüsüyle birlikte ulatrlmaldr. Öncelikle kiisel veri güvenliimizi korumak iyi bir dijital okur-yazar olmamzla dorudan ilintilidir.

Adli biliim uzman sa Altun ise organize suç örgütlerinin teknolojiye paralel olarak sürekli bir deiim ve dönüüm içinde olduunu belirtti.

Örgütlerin yurt dndan baz hackerlar para karl tuttuunu, dolandrclk için IP deitiren baz yazlmlarn kullanldn kaydeden Altun, Vatandalar, Amerikadan aranm gibi gösteren yazlmlar marifetiyle sahte alan kodu oluturuyorlar. Ele geçirdikleri kredi kartlarnn bilgilerini dark web (derin internet) ortamnda satyorlar. zlerini belli etmemek için de sanal para kullanyorlar. deerlendirmesini yapt.

- Yabanc asker profilleri kullanlyor

Altun, baz sanal dolandrclarn son dönemlerde yabanc ülkelerin askerlerinin fotoraflarn kullandn dile getirerek, öyle devam etti:

Sosyal medyada baka askerlerin hesaplarn elde ediyor ya da bu askerlerin fotoraflarn ele geçirip sahte profil oluturuyorlar. Whatsapp üzerinden sesli mesaj brakan vurguncular güven oluturmak için sk sk askeri sahadan fotoraf paylayor. Ardndan gözlerine kestirdikleri kiilere mesaj atp, onlarla tanyorlar. Tanmann ardndan genellikle Suriyede görevli olduklarn, ksa bir süre sonra Türkiyeye gelip izin yapacaklarn, orada baz terör örgütüne kar sava verdiklerini söylüyorlar. Hatta baskn gerçekletirdikleri evlerde terör örgütlerine ait milyonlarca dolar ele geçirdiklerini, bu paray Türkiyeye yollamak istediini belirtiyorlar. Sonuç olarak, gözüne kestirdii vatandalardan, paray göndermek için havale masraf isteyen vurguncular koparabildikleri ölçüde para istiyorlar. Ardndan, havale ilemi yapldktan sonra ortadan kayboluyorlar. Bu konudaki ikayet bavurular adliyelerdeki ilgili birimlere u dönemde çok geldiini belirtmek isterim.

Ana Sayfaya Git