Uzmanlardan vatandaşlara ‘taciz’ uyarısı

Diyarbakır ve Antalya’dan peş peşe gelen taciz haberlerinin ardından uzmanlar toplumsal duyarlılığa bakıldığında insanların bu durumu sessizce izlediğin belirterek, “Gösterilecek tepki, bir nebze de olsa tacizi yapma eğiliminde olan insanların bir şekilde çekinmesine vesile olur” dedi.

Haberler 16.12.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve Antalyadan pe pee gelen taciz haberlerinin ardndan uzmanlar toplumun büyük bir kesiminin taciz annda duyarsz kaldnn gözlendiini belirterek toplumsal duyarllk ve farkndalk için gösterilecek tepkinin dier tacizlerinin önüne geçebileceine dikkat çekti. Psikolog Melek Demir, birçou güvenlik kameras görüntüsüne yansyan taciz haberlerinde insanlarn çounun sessizce olay izlediini gördüklerini belirterek, Bir yerde yakalanm veya tek bana sktrlm kadnlar olabiliyor hatta bazen çocuklarn yannda bile tacize urayan kadnlar olabiliyor. Bununla ilgili özellikle toplumsal duyarllk çok önemli. Toplumsal duyarlla baktmz zaman insanlar sessizce izliyor. Sanki normal bir durum yaanyormu gibi kimse müdahale etmiyor, tepki göstermiyor diye konutu.

Tepki, taciz eiliminde olanlar korkutur

Psikolog Demir, gösterilecek tepkinin bir nebze de olsa tacizi yapma eiliminde olan insanlarn bir ekilde çekinmesine vesile olacana dikkat çekerek, unlar kaydetti:

çünkü tepki göreceinden korkar, etrafndaki insanlarn ona fiziksel veya sözlü olarak müdahalede bulunacan düünür. Bu da onlarn bu tür davranlar sergilemesinde bir nebze olsa geri çekilmesinde yardmc olur. Kadnlara baktmz zaman kadnlar fiziksel olarak erkeklerden daha güçsüz. Bu da erkeklerin taciz esnasnda kadnn baskn çkamamasna sebep olabilir. Sokakta unu göremezsiniz; Bir kadn sokakta bir erkei tekme tokat dövemez ama bunu çok fazlasyla erkeklerde görebilirsiniz. Kadn bu güçsüz dütüü durumu fizyolojik olarak da psikolojik olarak da ciddi oranda uzun süre yaar. Ciddi bir destee ihtiyaç duyabilir bundan sonraki süreçte, kadn dar çkmaktan korkar, gündelik yaantsna devam edemeyebilir. Domino ta gibi çocuklarda da ayn korku yaanmaya balayabilir ve toplumsal olarak bu bizim tamammzn gerilemesine sebep olur. Tacize urayan bir kadn yüzde yüz o an silip unutamaz. Mümkün deil ama yaad annn, travmann etkisini azaltabilmek mümkün. Kadnlarn urad tacizin, uratan kiinin dnda bir de korktuklar dier ey de ailelerin tepkileridir. Aileler kadnlara orada ne iin vard diyebiliyor. Sanki kadnn da bunda bir suçu varm gibi ve suç büyük oranda kadndaym gibi yaklamlarda bulunabiliyor. Bu da kadnlarn travmasn çok ciddi oranda etkileyebiliyor. Aileler bu problemin üzerine bir suçlu arayarak gidemez. Özellikle bu suçluyu tacize urayan kadn olarak kabul etmemeliler. Bu durum kadnlarn urad taciz durumunu çok daha travmatik hale getirir. Ailelerin yaklam anlayl olabilmek ve duruma çözüm üretebilmek olmal.

Anormal bir durum olduunun çocua anlatlmas gerekiyor

Psikolojik Danman ve Oyun Terapisti Fatma Yücel de tacizin çocuklar üzerindeki etkisine deinerek, unlar kaydetti:

Toplumumuzda cinsel istismara veya tacize urayan kadnlar aile içi ilikileri de etkileyebiliyor. Bu tür taciz olaylar sosyal medyada çok fazla göz önüne gelen eyler ve bunu gören çocuklar da bunun ya normal olduunu, kabul edilebilir bir olay olduunu gördükten sonra da ileride bu çocuklarda bunlara maruz kalabiliyor. Bu yüzden bu durumun normal olmadn aslnda anormal bir durum olduunun çocuklarmza öretilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git