Uzun tahliye edildi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Haberler 09.07.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anakara 22. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, tutuklu sank Uzun, avukatlar ve yaknlar katld. Durumay izleyenler arasnda eski Emniyet Müdürü Hanefi Avc da yer ald.

Kimlik tespitinin ardndan savunmasna balayan Uzun, meslek hayat boyunca FETÖ ile mücadele ettiini anlatt.

Örgütün kirli yüzünü anlatan bir kitap yazdn, yurt dndaki örgüt üyelerinin iadesi için yetkililerin bu eserinden yararlandn anlatan Uzun, Kitabn son cümlesini Hakknz helal edin diye yazdm. Bugüne kadar böyle bir cümle okuduunuz kitaplarda geçiyor mu? Türkiye Cumhuriyetinde benden daha fazla FETÖ ile mücadele eden birisi çkarsa davadan çekilirim diye konutu.

Görevde bulunduu dönemde FETÖcüler hakknda çok sayda dava açtn, bu kapsamda yaklak 30 kez ifadesine bavurulduunu aktaran Uzun, Benim hakkmda 2014te biri ifade vermi, Cemaate yakn demi. Ben bu adam tanmyorum. 2015te de Batmanda bir polis memuru ifade vermi. Aradan kaç yl geçmi, demek ki bunlar biriktirilmi. 2016dan beri yakn koruma altna alnm biriyim. Korumalar Ankara l Emniyet Müdürlüü personeli ama onlara sorulmuyor Bu adamn FETÖ ile balants var m? diye ifadelerini kulland.

Paylamlar bana ait

Sosyal medya hesab üzerinden yapt paylamlarn hatrlatlmas üzerine Uzun, Paylamlarn hepsi dorudur, bana aittir. Düündüklerimi, hissettiklerimi ve yanl gördüklerimi paylatm. ntikam duygusuyla paylamadm cevabn verdi.

Mahkeme Bakan Bahtiyar çolakn 2002de FETÖye ilikin bir rapor hazrland m? sorusuna Uzun, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcs Nuh Mete Yükselin stihbarat Daire Bakanlndan örgüte ait kurulularn listesini talep ettiini aktard.

Tespit ettikleri 500e yakn irketi savcla bildirdiklerini anlatan Uzun, Tarihleri tam olarak çkaramyorum ama FETÖnün bu irketlerini yazdk. Hatta Nuh Mete Yüksel, Bugüne kadar en fazla bilgi bize stihbarat Bakanlndan geldi demiti. Buna da dikkatinizi çekmek istiyorum diye konutu.

Uzun ve avukatlarnn savunmasnn ardndan tank beyanlarna geçildi.

Tank Cahit Polat, 2003te kendisini, Sabri Uzunun adam diye tantan bir kiinin iki katl evini satmas için kendisine bask yaptn iddia etti.

Polat, söz konusu kiinin Uzunun talimat ile kendisine basky yapp yapmadna dair bilgisinin bulunmadn sözlerine ekledi.

FETÖnün içine szdm

Tank Hulusi Cemil Altnl da Sabri Uzun ile uzaktan akraba olduklarn, bir dönem istihbarat ubede polis memuru olarak görev yaptn ifade etti. Uzunun stihbarat Daire Bakan olarak atandnda tebrik etmek için makamna gittiini belirten Altnl, öyle devam etti:

Sabri Uzun, görümemizde Fetullahçlarn devlet kurumlarn ele geçirmeye çaltklarn, emniyet istihbaratta da çoaldklarn, Türkiyedeki cemaat ve tarikatlarn insanlarn maneviyatna yönelik çalmalar yaptn ancak Fetullahçlarn devlet kadrolarnda virüs gibi çoaldklarn aktard. Ayn zamanda, Bunlar devlet içine yerleiyor, bizim de bunlarn içine girmemiz gerekiyor. Gel seni bunlar içine szdraym. Hatta bunlarn içine szmaya gerek yok, bunlar bizim içimizde. dedi. Bu resmi bir görevlendirme deildi, zaten yasalar buna izin vermiyordu. Telefon yerine ahit olduklarm ifahi olarak bildirmemi istedi. Diyarbakrda göreve baladktan sonra örgütle balant kurabilmek için muhafazakar bir görüntü vermeye baladm. Açktan namaz kldm, sa parmama gümü yüzük taktm. Zor oldu ama eimin ban kapatmasn saladm. Bir zaman sonra Fetullahçlar bana Yanl yapyorsun, 28 ubat sürecinden geçiyoruz, hedef olursun, gel bunu biz de gizli yapalm. dedi. Bu ekilde onlarla temas kurdum. Sonra bu durumu Ankaraya gelerek Uzuna bildirdim. O da alnmdan öptü, tebrik etti.

FETÖnün içine szdktan sonra örgütün kendisinden emniyet birimlerine ilikin bilgi talep ettiini aktaran Altnl, FETÖ, ehit Emniyet Müdürü Gaffar Okan hiç sevmiyordu. O dönem istihbaratçlar arasnda ülkücüler ile FETÖcüler arasnda çatma vard. Diyarbakrda da böyle iki ballk çkt. Bu durum Gaffar Okana gidiyor, o da Devlette iki ballk olmaz deyip çounluu Fetullahç olan istihbaratçlar baka birimlere gönderiyor. Bu nedenle örgüt onu sevmezdi diye konutu.

Tank Tamer Topsakal da Sabri Uzunu ahsen tanmadn ancak meslek büyüü olarak bildiini, FETÖ ile ilikisine ahit olmadn ifade etti.

lk ifadesinde, Sabri Uzun, cemaate yakn birisiydi. eklindeki ifadesi hatrlatlan Topsakal, fademde bize kumpas kuranlarn Sabri Uzun döneminde görev yapan isimler olduunu söylemitim. Bu ifadem yanl aktarlm olabilir. u anki beyanlarm dorudur dedi.

Tank eski Emniyet Genel Müdür Yardmcs Emin Arslan ise 2003te FETÖ mensubu polislerin rütbe almalarna erh koyduu için kumpasla tutuklandn söyledi.

Uzunu FETÖ ile mücadele eden bir isim olarak bildiini aktaran Arslan, suçlamalara ilikin hususlara ahit olmadn ifade etti.

Ara karar

Sank, avukatlar ve tank beyanlarnn ardndan ara karar yönelik mütalaasn sunmas için söz verilen savc, Uzunun tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Ardndan ara kararn açklayan mahkeme, adli kontrol artyla Sabri Uzunun tahliyesine hükmetti.

Ana Sayfaya Git