Vahşiçe öldürüldü 'eziyet yok' denildi

16 yerinden bıçaklanıp boğazı kesilerek öldürüldü, mahkeme 'eziyet yok' dedi.

Haberler 11.10.2017 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, 2013 ylnda 4 çocuk annesi ei, 36 yandaki Canan Tan 7 ayr bçakla,16 yerinden bçaklayp, boazn keserek öldüren 40 yandaki Vedat Tana haksz tahrik indirimi uygulanarak verilen 20 yllk hapis cezas, Yargtay tarafndan az indirim uyguland gerekçesiyle bozuldu. Yeniden yaplan yarglamada, öldürülen kadnn gayri ahlaki ilikisi olduunu belirten mahkeme, cezay 15 yl 10 aya düürdü. Gerekçeli kararda, eini öldüren sann eyleminin canavarca hisle ilenmedii, bu nedenle cezay arttran canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme hükümlerinin uygulanmad belirtildi.

Merkez Balar lçesinde 15 Eylül 2013 tarihinde inaat içisi Vedat Tan, 16 yllk ei Canan Tan, kendisini aldattn öne sürerek 7 ayr bçakla 16 yerinden bçaklayp, boazn keserek öldürdü. Vedat Tan, 4 çocuunu evden çkardktan sonra polise teslim olurken, kadnn evdeki tepsi üzerinde boaznn kesildii tespit edildi. Soruturma ardndan Vedat Tan hakknda canavarca hisle ve eziyet çektirerek eini öldürme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas istemiyle dava açld. ddianamenin kabul edilmesi ardndan Vedat Tann yarglanmas 7nci Ar Ceza Mahkemesinde yapld. lk durumada ifadesi alnan Tan, olaydan önceki gece einin kendisini aldattn, bakasn sevdiini söylediini ifade ederken, Aldatt kii 10 yllk arkadamd. Bunlar duyunca kendimi kaybettim ve yere dütüm. Boanmak istiyordu. Cinnet geçirmitim. Kendimi kaybettim, sonrasn hatrlamyorum. Kendime geldiimde eim kanlar içinde yatyordu dedi.

HAKSIZ TAHRK NDRM UYGULANDI

Mahkeme, 28 Mays 2014 tarihinde kararn açklarken, Vedat Tana eine yönelik kasten öldürme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas verdi. Mahkeme, sann eylemini, Haksz bir fiilin meydana getirdii iddetli elemin altnda ilediini ve yarglamadaki olumlu tavrn dikkate alan mahkeme ceza indirimi uygulayarak 20 yl hapis cezas verdi. Gerekçeli kararda, Canan Tann evlilik birlii içerisindeki sadakat yükümlülüüne aykr hareket etmesi nedeniyle sana haksz tahrik indirimi uyguland ifade edildi.

YARGITAY: AZ NDRM UYGULANMI

Sank Vedat Tann avukat, müvekkiline fazla ceza, Canan Tann ailesinin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl avukat ile Cumhuriyet savcs ise, az ceza verildiini savunarak Yargtaya temyiz bavurusu yapt. Yargtay 1inci Ceza Dairesi, 14 Aralk 2016 tarihinde Canan Tann ailesinin temyiz isteminin reddine karar verdi. Yüksek mahkeme Cumhuriyet Savcs ve müteki avukatlarnn haksz tahrik uygulanmasnn hukuka aykr olduu gerekçesiyle yapt itirazn da reddine hükmetti. Canan Tann 185 günde F.T. isimli kii ile 1268 kez telefon ile görümesi yapt ve 247 kez mesajlat belirtilen kararda, Maktule ile F.T.nin evlilik d ilikileri olduu anlalm olup, sann bu ilikiyi örenmesi nedeniyle kapld öfke sonucu suçu iledii anlaldndan, maktuleden kaynaklanan haksz hareketler nedeniyle, makul bir ceza tayini yerine en alt snrdan indirim yaplarak fazla ceza tayini yaplmtr. Bu nedenle kararn bozulmasna denildi

SAVCI: BOANMAYI KABUL EDEMED çN ÖLDÜRMEYE KARAR VERD

Yargtay karar ardndan sank Vedat Tann yeniden yarglamas yapld. Dosyaya ilikin esas hakkndaki görüünü açklayan savc, sann aldatldn örendikten sonra eini evlilii devam ettirmeye zorladn, maktulün boanma istemini yinelediini, sann boanmay kabullenemedii için eini öldürmeye karar verdiini belirtti. Tann ee kar kasten öldürme suçundan arlatrlm ömür boyu hapisle cezalandrlmasn isteyen savc, haksz tahrik hükümlerinin uygulanmamasn istedi.

Durumada söz alan sank avukat Burak Göncü ise maktülün sadakat yükümlülüünü ihlal ettiini belirterek, Müvekkil haksz tahrik altnda üzücü bir vaka gerçekletirmitir. Ciddi bir ar tahrik söz konusudur. Haksz tahrik indiriminin en üst düzeyde verilmesini talep ediyoruz dedi.

GAYR AHLAK LK NEDENYLE HAKSIZ TAHRK

Kararn açklayan mahkeme, sank Vedat Tann Ei kasten öldürme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas ile cezalandrlmasna hükmetti. Öldürülen kadnn baka bir erkekle çok sayda telefon görümesi ve mesajlamasnn tespit edildiini belirten mahkeme, Canan Tann gayri ahlaki ilikisinin bulunduunun anlaldn kaydetti. Sann bu nedenlerle suçu haksz tahrik altnda ilediinin kabul edildiini belirten Mahkeme, cezann 19 yla indirilmesine karar verdi. Sana verilen cezann gelecei üzerinde olas uslandrc etki yapmas ihtimalini dikkate alan mahkeme Tann cezasn 15 yl 10 aya indirdi.

CANAVARCA HS VE EZYET çEKTREREK ÖLDÜRME DEL

Gerekçeli kararn açklayan Mahkeme, Canan Tann boanmak istediini, olay günü aldatma gerekçesiyle eler arasnda tartma baladn belirtti. Sann maktulü 16 kez bçaklad ifade edilen kararda, Vedat Tann bça einin vücuduna soktuktan sonra saa sola çevirdii kaydedildi. Sank hakknda, canavarca hisle ve eziyet çektirerek eini öldürme suçundan dava açld belirtilen kararda, canavarca hisle öldürmenin, srf öldürmü olmak için öldürme, ölenin ac çekmesinden zevk duymak için öldürme olduu kaydedildi.

Eziyet çektirerek öldürmenin ise ölümü meydana getirme bakmndan zorunlu olmayan ve ölüme öncelik verecek ekilde vahice hareketler olarak tanmlandn belirten mahkeme, her an için ölüm sonucunu gerçekletirebilme olana bulunan failin, madura ac vermek için hareketlerini tekrarlamas ve ölüm neticesini yava yava gerçekletirmesi durumunda eziyet çektirerek öldürmenin varln kabul etmek gerekeceini savundu. Canavarca hisle öldürme suçunun oluumunda, eylemin gerçekletirili eklinin deil failin sahip olduu hissin ve davrannn önemli olduunu belirten mahkeme, Suçun ileni ekli canavarca hisse deil, eziyet kavramna girmektedir. Maktulede bulunan birden fazla bçak darbesi, sann davrannn açklanan nitelikli hallerden olduunu gösteren olgular olmad anlalmakla sank hakknda canavarca his ile veya eziyet çektirerek öldürme nitelikli hali uygulanmamtr denildi.

Canan Tann, evlilik birlii içerisinde sadakat yükümlülüüne aykr hareket ettiini belirten mahkeme, Vedat Tann ei ve arkada arasnda ba örenmesi üzerine eini haksz tahrik altnda öldürdüünü ve Yargtayn bozma karar dikkate alnarak haksz tahrik hükümlerinin uygulandn vurgulad.

Ana Sayfaya Git