Vahşete suskun kalınmasın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki sivil toplum kuruluşları, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, ülkenin kuzeyindeki İdlib ilinin Han Şeyhun beldesine düzenlediği klor gazı içerikli kimyasal silah saldırısına tepki gösterdi.

Haberler 05.04.2017 - 07:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejiminin, ülkenin kuzeyindeki dlib ilinin Han eyhun beldesine düzenledii klor gazl saldry Dou ve Güneydou Anadolu bölgesindeki sivil toplum kurulular knad.

Özgür Düünce ve Eitim Haklar Dernei (Özgür Der) Diyarbakr ube Bakan Süleyman Nazlcan, Suriyede Esed rejiminin, klor gaz içerikli kimyasal silah saldrsnn tek kelimeyle vahet olduunu söyledi.

Yaanan vaheti dünyann sessiz bir ekilde seyrettiini kaydeden Nazlcan, saldrnn hiçbir ekilde kabul edilebilir olmadn belirtti.

Bu saldr karsnda suskun kalmak vahete ortak olmak demektir. Buna sessiz kalnmas halinde bu ve benzeri vahim olaylar yeniden yaanr. Maalesef iki yüzlü politik bir suskunluk söz konusu. diyen Nazlcan, acilen bütün ülkelerin, duyarl insanlarn buna müdahale etmesi ve Esed zulmüne dur demesi gerektiini bildirdi.

- Bingöl

Bingöl Muhtarlar Dernei Bakan Abdullah Butaku da Esedin yllardr kendi insann tankla tüfekle öldürdüünü, imdi de çoluk çocuk demeden kimyasal silahla insanlar katlettiini belirtti.

Bütün dünya ve Birlemi Milletlerin (BM) bunu seyrettiini, birilerinin artk buna dur demesi gerektiine dikkati çeken Butaku, ölenlerin kannn bütün insanln eline bulatn kaydetti.

Butaku, Söz demokrasiye gelince AB ülkeleri mangalda kül brakmyorlar ama söz konusu Müslüman kan olunca dut yemi bülbüle dönüyorlar. Esed rejiminin bu saldrlarn nefretle knyorum ve Suriyedeki bu savan bir an önce durulmasn temenni ediyorum. ifadelerini kulland.

- Elaz

Memur Sen Elaz ube Bakan brahim Bahi de Esed rejiminin dlibin Han eyhun beldesine düzenledii kimyasal silah saldrsnda sivillerin öldürülmesine tepki gösterdi.

Esed rejiminin Suriyedeki olaylarn balad günden beri oradaki halka kan kusturduunu ifade eden Bahi, her geçen gün saldrlara bir yenisinin eklendiini, çocuk, kadn, yal demeden insanlarn katledildiini dile getirdi.

Klor gaz saldrsn nefretle knadklarn aktaran Bahi, unlar kaydetti:

Esed rejimi, barbarca saldrlarna bir yenisini ekledi. Bu saldrda masum insanlara yönelik kimyasal silah kullanld. Bunun insanlkla badar hiçbir yan yok. Onlarn ii ancak çocuklar ve mazlumlar öldürmek. Sözde insan haklar savunuculuu yapan Batl devletler bu saldrlar karsnda sessiz kalyor. Ben Müslüman devlet yöneticilerini ve halklarna yaplan bu zulme kar durmaya çaryorum.

- Batman

Batmandaki Güneydou Mum I Yetimler Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Zeynep Doantay, bir güne daha bebek katillerinin kanl saldrlaryla uyandklarn, yllardr bebek, çocuk, yal, kadn demeden insanlarn, mazlumlarn kanndan beslenen zalim Esedin yine kimyasal silahlarla bebekleri canndan ettiini söyledi.

Zalim Esed ve yandalarnn ideolojik ya da siyasi düünceleri ne olursa olsun tüyü bitmemi henüz daha kundaktaki bebekleri, elinde oyuncaklar ile oynayan çocuklar bombaladn aktaran Doantay, öyle konutu:

Yerin dibine batn. Sizin o kanl ellerinizi tutan kalle ellerin insanlndan da üphe ediyoruz. nanyoruz ki Peygamber Efendimize kanatlanarak uçan o bebeklerin, o çocuklarn kannda boulacaksnz. Ey dünya duyun artk bu bebelerin çlklarn, hiç mi rüyalarnza girmiyor o gözü açk ekilde katledilen bebeklerin silüetleri? Sizlerin çocuklar yok mu? Sadece bir saniyeliine gözünüzü açp kapatn ve empati kurun; ya o bebekler, çocuklar sizin olsayd.

- Mardin

Uluslararas Stratejik Tahlil ve Aratrma Merkezi (USTAD) Bakan Ahmet Akgül, Esed güçlerinin halkna kar uygulad kimyasal katliamnn sadece dlibten ibaret olmadn, Suriyedeki iç savan balamasndan bu yana kimyasal bomba kullanldn aktard.

Tüm dünyann gözü önünde dlibte onlarca sivil masum çocuun öldüünü, yüzlercesinin sakat kaldn vurgulayan Akgül, bunun bir soykrm olduunu bildirdi.

Esed güçlerinin kimyasal bombayla yapt katliamlara seyirci kalan, kar tedbir gelitirmeyen herkesin bu soykrmn orta olarak anlacan belirten Akgül, öyle devam etti:

Bata bat ülkeleri olmak üzere bölgede Esed ile hareket eden terör örgütü PKKnn Suriye uzants PYD ve ran en az Esed kadar bu katliamdan sorumludurlar. Esed rejiminin dlibte kimyasal silah kullanmak suretiyle öldürdüü kiiler gayrimüslim veya ii bir gruba ait olsayd BM duruma 5 yl öncesinden müdahale eder, Esed rejimine dünyay dar ederdi. Ne ac ki ölenler Müslüman, masum halk olunca dünya üç maymunu oynamaya devam etmektedir.

- rnak

rnak Eitim Bir-Sen l Bakan Abdullah çat, Suriyede insanlarn 5 yldr vatansz kaldn, çocuklarn ana babasz brakldn kaydederek, Esed ve Rusya ibirlii ile dlibte kimyasal silahla saldr sonucu sivillerin hunharca katledildiini söyledi.

çat, 5 yldr Suriyede katliam yapan zalim Esed rejiminin katliamlarnn had safhaya ulatn anlatarak, mazlum Suriye halknn öldürülmesine kar olduklarn ve saldry lanetlediklerini bildirdi.

Uluslararas duyarl güçleri bu vaheti durdurmaya davet ettiklerini dile getiren çat, konumasn öyle tamamlad:

Kimyasal silah kullanarak masum sivil insanlar katleden ve Suriyede her türlü katliam yapan alçak Esed rejimi katlettii sivil canlarn ve çocuklarn hesabn vermelidir. Suriyeye barn ve huzurun gelmesini temenni ediyoruz. Bu vesileyle Suriye ehitlerine Allahtan rahmet, yarallara acil ifa diliyoruz. Sava suçu saylan ve kimyasal silahlarla yaplan dlib katliamn iddetle lanetliyoruz.

Ana Sayfaya Git