Valiliklere kış uyarısı

İçişleri Bakanlığınca "Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri"ne ilişkin genelge, 81 ilin valiliklerine gönderildi.

Haberler 02.12.2016 - 10:04 Son Güncelleme : 02.12.2016 - 10:06

çileri Bakanlnca, k mevsiminde alnacak trafik tedbirlerine ilikin yaymlanan genelgeye göre, k ve kötü hava ile yol koullarnda trafik akm younluu ve tkanmalarn önüne geçebilmek, toplu tamay özendirmek amacyla mahalli medya organlar ile ibirlii salanarak, halkn toplu tama vastalarndan yararlanmalar tavsiye edilecek.

çileri Bakanlnn K Mevsiminde Alnacak Trafik Tedbirlerine ilikin genelgesi, 81 il valiliklerine gönderildi. Genelgede, trafik kazalarnn yaanmasnda önemli rol oynayan k mevsimi koullar ve trafik güvenliine yönelik olumsuzluklar dikkate alnarak, vatandalarn can ve mal güvenliinin korunmas amacyla tedbirler alnaca belirtildi.

Genelgede, Genel Hükümler, Yerleim Yerlerinde Alnacak Trafik Tedbirleri, Yerleim Yeri Dnda Alnacak Trafik Tedbirleri, Terminal/Otogarlarda Alnacak Trafik Tedbirleri, Denetimde Görevli Personel ve Ekip Araçlar, Karayolu aretlemeleri, Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri balklar yer alyor.

Buna göre, ayn güzergah üzerinde birden fazla ilin sorumluluunda olan karayolu güzergah ve geçitlerinde, youn kar ya, buzlanma, ç ve heyelan gibi durumlarda, iller arasnda koordinasyon salanacak, karayolu elverili hale gelinceye kadar bu güzergahlar kullanacak olan tatlar uygun yerlerde bekletilecek.

ehir içi ve ehirler aras alternatif güzergahlar önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacak. Olumsuz hava koullar nedeniyle karayolunun trafie kapanmas veya trafik akmnn younlamas halinde tat trafii, daha önceden belirlenen ve kamuoyuna duyurulan alternatif güzergahlara yönlendirilecek.

Trafik kazalarna neden olan yanal rüzgarlarn olutuu köprüler, tünel giri ve çklar ile boaz niteliindeki topografik yapnn bulunduu kesimler, yaan karn sürgün eklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu yol yüzeyinde oluan açk ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin karayolu yüzeyi ile olan temasn önleyen bölgeler, erken ve gizli buzlanma riskinin yüksek olduu kesimler tespit edilecek.

- çekiciler uygun yerlerde hazr bulundurulacak

Köprü, tünel ve menfezlerde, karayolunun kuzey yamaçlar ile vadilerden geçen karayollarnda iddetli hava akmna maruz kalan ar tonajl tatlarn sürücüleri, görü mesafesinin azald gizli ve erken buzlanma, sisli, yal veya zincir taklmas gereken yol kesimlerine gelinmeden önce durdurularak uyarlacak.

Yük üzerini branda gibi gereçlerle kapatmayan sürücüler hakknda ilem yaplacak. Denetim amacyla durdurulan kamyon, tanker, römork ve yar römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, yanstc malzeme, takograf, k donanm gibi teknik kontroller yaplacak.

Sis, buzlanma gibi kaza riskinin younlat hava ve yol koullarnda, ivedilikle müdahale edilmesi ve karayolunun trafie derhal açlmas amacyla, çekicilerin güzergahta uygun yerlerde hazr bulundurulmas salanacak ve art niyetli ekilde sürücülerden fahi fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alnacak.

- Toplu tama özendirilecek

Genelgeye göre, k ve kötü hava ile yol koullarnda trafik akm younluu ve tkanmalarn önüne geçebilmek, toplu tamay özendirmek amacyla mahalli medya organlar ile ibirlii salanarak halkn toplu tama vastalarndan yararlanmalar tavsiye edilecek.

Tat ve yaya trafiinin, yol ve kaldrm yüzeyinde oluabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacyla hedef cadde ve sokaklarda tuz varili uygulamas yaplacak. Tuzlama ve küreme ilemleri, trafiin youn olduu saatler dnda yaplacak.

Sürücüler buzlanma, youn ya, tipi gibi görü mesafesinin azald ve kaza riskinin younlat kesimlerden önce hava, yol ve çevresi hakknda bilgilendirilecek, hatal sollama ve erit kullanma ile takip mesafesi konusunda sürücülere uyarlarda bulunulacak, zincir taklmas gerektiinde zincir taktrlacak, gerektiinde tatlar trafik ekibi öncülüünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecek.

Karayollar ekipleri, trafik zabtas ile ibirlii içerisinde çalmalarn yapacak, arkadan çarpma kazalarnn en aza indirilmesi amacyla kural ihlallerini önlemeye yönelik tedbirler younlatrlacak.

- Terminal girii kontrolleri artrlacak

Terminallere giri ve çk yapan bütün otobüslerin, takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortas, fenni muayenesi ile oförlerin sürücü belgesi ve alkollü olup olmad kontrol edilecek.

Personel ve yolcularn emniyet kemeri kullanm hakkndaki zorunluluu anons edilerek hatrlatlacak. Otobüslerde mevsimsel olarak k lastiinin olup olmad, çekme halat, yangn söndürme tüpünün bulunup bulunmad, k far donanm kontrol edilecek, eksiklii olanlarn tamamlamadan yola çkna izin verilmeyecek.

- Sorgulamalar el terminallerinden

Denetimlerde kullanlacak araçlarn klk bakmlar yaptrlacak, trafik ekiplerinde akaryakt kstlamas yaplmayacak, ihtiyaç halinde ek akaryakt talepleri karlanacak. Trafik personelinin araç ve sürücülere ilikin sorgulamalar el terminallerinden yapmalarna özen gösterilecek.

Farkl illere bal bölge trafik denetleme ekipleri ibirlii içerisinde görev yapacak, radar uygulamalar bata olmak üzere, ayn güzergah üzerinde bulunan istasyonlar, tüm trafik kontrolleri için geçerli olmak üzere, bir istasyon geli yönünde tedbir alrken, dieri de gidi yönünde kontrolleri sürdürecek.

Yakalanma riski algsn artrmak amacyla sabit noktada denetim yapan veya seyir halinde bulunan ekip araçlarnn tepe lambalar açk olacak. Sabit bekleme noktalarnda bulunan ekip araçlar ise karayolu eksenine dik ve sürücüler tarafndan görülebilir ekilde bulundurulacak.

Karayolunda trafiin düzenlenmesi, yönetilmesi, tanzimi ve denetlenmesi ile tat kurtarma, yol açma, temizlik gibi hizmetler srasnda trafik güvenlii hizmetlerini yürüten personel, görünürlüünü artrmak ve bu nedenle meydana gelebilecek kazalar önlemek amacyla, yanstcl kyafet ve apka dahil hava koullar ve aydnlk durumuna göre gerekli donanm kullanacak.

- Karayolu iaretlemeleri

Karayolunun bakm onarm ve iyiletirme yaplan kesimlerindeki çalmalarda iaretler, ilgili karayollar biriminden temin edilecek.

Polis ve jandarma trafik denetleme ekiplerinden, sorumluluk bölgelerindeki yatay iaretlemelerden tamamen silinen, anlamn ksmen yitiren, sürücüler tarafndan alglanmas zorlaan veya farkl anlamlara gelebileceinden kazalara sebebiyet verme ihtimali olanlar konusundaki tespitler zaman geçirmeden bildirilecek.

- Basn yayn organlar bilgilendirilecek

Mahalli yazl ve görsel basn-yayn organlar ve dier iletiim kanallar ile vatandalarn, k artlarnda güvenli tat kullanm, trafikte karlaabilecekleri riskler buzlanma, ç, heyelan, sis nedeniyle riskli bölgeler, tatlarda bulundurulmas gereken avadanlk ve gereçler konularnda düzenli bir ekilde bilgilendirilmeleri salanacak.

Trafik güvenliini olumsuz yönde etkileyen tipi, ç dümesi, heyelan, yol kapanmas gibi hava, yol ve çevresi ile trafik durumlarna ilikin bilgiler, basn ve yayn organlarna ivedilikle verilecek. Ayrca 155, 156 ve 159 KGM yol danma telefon hatlarn arayan vatandalara da gerekli bilgilendirme yaplacak.

Ana Sayfaya Git