Van depreminin 6. yılı

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, 6 yıl önce Van'da meydana gelen depremle ilgili, "Depremden 3-4 saat sonra kabinesinin yarısı ile Van'a gelen bir başbakan vardı. Van'dan Erciş'e gitti ve sabaha kadar Erciş'te kaldı. Devletin burada hazır olduğunu göstermesi psikolojik açıdan çok önemliydi." dedi

Haberler 24.10.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van depreminin 6. yldönümü nedeniyle Edremit ilçesindeki bir otelde Büyükehir Belediyesi öncülüünde, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi, AFAD l Müdürlüü ve çevre ehircilik l Müdürlüünün desteiyle Deprem Gerçeine Kar Geç Olmadan Kentsel Dönüüm çaltay düzenlendi.

çaltay, 23 Ekim 2011de yaanan 7,2 büyüklüündeki depremle ilgili sinevizyon gösterimiyle balad.

çaltayda konuan AK Parti Van Milletvekili Kayatürk, Vanda her 40 ylda bir deprem yaandn belirtti.

1904, 1942, 1976 ve son olarak 2011de Vanda deprem yaandn ve her depremin ciddi manada felaket ve gözya getirdiini anlatan Kayatürk, 2011 depremi ile sonrasnda hükümet olarak üzerlerine düeni yaptklarna inandn söyledi.

1976 depreminde enkaz altnda kalan kardeinin 4 ay sonra çkarlabildiini anlatan Kayatürk, Burada depremden 3-4 saat sonra kabinesinin yars ile Vana gelen bir babakan vard. Vandan Ercie gitti ve sabaha kadar Ercite kald. Devletin burada hazr olduunu göstermesi psikolojik açdan çok önemliydi. diye konutu.

-Halkn arasnda olmaya gayret gösterdik

Depremin ilk üç günü Ercite yaklak 4 bin kurtarma ekibinin çalma yaptn kaydeden Kayatürk, öyle devam etti:

Türkiyenin her tarafndan gelen ekipler oldu. çok ksa bir süre içinde 75 bin çadr ve peinden 45 bin konteyner geldi. Bu, insanlarn biraz daha rahatlad bir süreçti. Bir yl içinde 15 bin 250 tane konutu bitirdik ve teslim ettik. O dönemde Babakan Yardmcs Beir Atalay sürekli buradayd. 1 yl içerisinde babakanmz 4 defa geldi. Yine ayn süre içerisinde bir ya da birden fazla bakan her gün buradayd. Biz iktidarn 4 vekili olarak 2si Vanda, 2si de Ercite kaldk. Halkn arasnda olmaya gayret gösterdik ve bu bölge bir dakika bile unutulmad.

Vali Yardmcs Sinan Aslan da 23 Ekim 2011de ülke tarihinin en iddetli depremlerinden birinin yaandn anmsatt.

Depremde Van merkezde 6, Ercite 81, köylerde 2 bin 250 olmak üzere toplam 2 bin 337 konutun ykldn aktaran Aslan, u bilgileri verdi:

Depremin duyulmasnn ilk anndan itibaren arama kurtarma ve salk hizmetlerine destek salamak amacyla bata çevre iller olmak üzere ülkemizin dört bir yanndan 2 bin 763 arama kurtarma ekibi ve 2 bin 400 salk personeli bölgeye sevk edildi. lk depremde 253 vatandamz yaral olarak enkaz altndan çkarld. Maalesef 604 vatandamz kaybettik. Tam da depremin yaralarn saran vatandalarmz çadrlardan evlere dönmeye balarken 9 Kasm 2011 tarihinde merkez üssü Edremit ilçesi olan 5,6 iddetinde bir deprem daha yaad. kinci deprem sonrasnda ilimiz merkezinde toplam 25 konut ykld. Yürütülen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde 30 kii enkaz altndan kurtarld, 40 vatandamz hayatn kaybetti. 2011 ylnda 644 vatandamz kaybettik.

- Kriz Vanda iyi yönetildi

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da depremin korkunç ve dehet verici bir doal afet olduunu belirterek, insanlarn o anda ne yapacan ardn anlatt.

Bu nedenle düzenlenen çaltayn, üzerinde önemli durulmas gereken bir etkinlik olduunu vurgulayan Battal, öyle konutu:

nsan düzelirse bina düzelir. Bunlara dikkat ederek yaptnz zaman yüksek binalar göründüü kadar tehlikeli deildir. Yüksek bina öldürür diye bir ey yok. Yanl bina öldürür. Bir katl, iki katl binalar da çok çöktü. Bu demek ki bizden kaynaklanyor. Doal afetler bir kriz yönetimi gerektiriyor. Kriz yönetimi Vanda doru yönetildi. Bizi destekleyen bata Cumhurbakanmz, hükümet üyeleri, bütün bürokratlar ve 80 milyonun kalbiyle buraya akmasyla ayaa kalktk.

çaltaya, Jandarma Asayi Kolordu Komutan Korgeneral Salih Karata, çatak Kaymakam Hac Asm Akgül, Tuba Belediye Bakan Fevzi Özgökçe, Geva Belediye Bakan Sinan Hakan, kurum müdürleri, üniversite öretim üyeleri ve belediye çalanlar da katld.

Ana Sayfaya Git