Van Gölü, 14 bin insanın geçim kaynağı

DÜNYADA sadece Van Gölü'nde yaşayan ve son yıllardaki tedbirlerle nesli koruma altına alınan inci kefali balığının göldeki popülasyonun arttığı belirtilirken, havaların soğuması ile birlikte her birinde 5-10 kişinin çalıştığı 165 balıkçı teknesi, avlanmak üzere göle açılmaya başladı.

Haberler 29.10.2017 - 13:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜNYADA sadece Van Gölünde yaayan ve son yllardaki tedbirlerle nesli koruma altna alnan inci kefali balnn göldeki popülasyonun artt belirtilirken, havalarn soumas ile birlikte her birinde 5-10 kiinin çalt 165 balkç teknesi, avlanmak üzere göle açlmaya balad. Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Mustafa Akku, gölde 50 bin tona yakn balk stokunun bulunduunu, bunun yaklak 14 bin kiiye dorudan veya dolayl geçim kayna olduunu söyledi.

Üreme döneminde Van Gölünün tuzlu ve sodal sularndan çkarak tatl sulara ve dere yataklarna uçarcasna göç eden inci kefalleri, 90 günlük sürenin ardndan yeniden göle döndü. Son yllarda tatl su kenarlar ve dere yataklarnda alnan tedbirler sayesinde popülasyonu önemli ölçüde artan inci kefali, Van Gölü çevresinde yaayan yüzlerce aileye de geçim kayna oluyor. Avlanma yasann bittii 15 Temmuzdan itibaren göle açlmaya balayan ve havalarn soumaya balamas ile birlikte çalmalarn younlatran balkçlar, avdan memnun dönüyor.

VAN GÖLÜNE SAYGI DUYUYORUM

Sabahn ilk klaryla birlikte göle alarn atp, Vira Bismillah diyerek alarn çeken balkçlar, son yllarda alnan tedbirlerden de oldukça memnun. 24 yldr Van Gölünde balkçlk yapan 3 çocuk babas 37 yandaki Mehmet Ate, babasndan ve aabeylerinden etkilenerek bu meslei sürdürmeye karar verdiini söyledi. ini severek yaptn belirten Ate, her gün yüzlerce balk avlayabildiini, bu sayede ailesini rahatlkla geçindirebildiini söyledi. K aylarnda balkçlk yapan ve elde ettii gelirle ailesini geçindiren 40 yandaki Kudbettin Özcan da Van Gölüne ve içinde yaayan inci kefaline olan saygsndan dolay sadece k aylarnda balkçlk yaptn, yasan olduu dönnemlerde ise inaatlarda çaltn anlatt.

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi öretim üyesi Yard.Doç.Dr. Mustafa Akku ise, Van Gölünün dolayl ve dorudan 14 bin insana ekmek kaps saladn söyledi. Yard.Doç.Dr. Akku, göldeki balk stounun 50 bin ton civarnda olduunu ve korunmas gerektiini belirterek öyle konutu:

Bala tek kuru yatrm yapmyoruz. Fakat her yl 14 bin insan istihdam ediyoruz. Bu nedenle inci kefali korunmas gereken bir doal kaynamz ve bildiiniz gibi doal kaynaklar, snrsz olmayan sürdürülebilir kaynaklardr. Van Gölünde inci kefali stounu sürdürülebilirlik ölçütleri içinde yönettiimiz takdirde bugün buradan geçinen 14 bin insann saysn 20 binlere ve daha yukarlara çkarmamz mümkün. Ana hedef; üreme dönemlerinde akarsulara göçen inci kefallerinin derelerde avlanmamas. Biz yaz aylarnda üremek için akarsulara, derelere giden inci kefallerini avlarsak, kn burada bu ii yasal olarak yapan insanlarn ekmeini ellerinden alm oluruz. Bu nedenle üreme dönemlerinde kaçak avcln önlenmesi çok önemli. Van Gölünde bugün yaklak 165 tekne çalmakta ve her bir teknede 5-10 kii istihdam edilmektedir. Biz bu kayna hakkyla koruyabilirsek çok daha fazla insana ekmek kaps salam oluruz.

Ana Sayfaya Git