Van Gölü flamingoları ağırlıyor

Bazı kuş türlerinin Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden olan Van Gölü havzasındaki flamingolar görsel şölen sunuyor.

Haberler 22.07.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl belirli dönemlerde Van Gölü havzasndaki sulak alanlara gelen flamingolar, youn olarak görüldüü Erçek Gölü çevresinden sonra Edremit sahillerinde de gözleniyor.

Türkiyedeki yaklak 450 ku türünden 230una ev sahiplii yapan havzada görüntülenen flamingolar, pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor.

Bu arada Edremit Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Atf çiçeklinin talimatyla ilçedeki ku türleri ve yaam alanlarnn korunmasna yönelik çalma balatld.

- Bölge üreme alan olarak kullanlyor

Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Atila Durmu, gazetecilere yapt açklamada, havzadaki Dönemeç Deltasnda çok sayda ku türünün gözlendiini söyledi.

Delta ve çevresinde bir çok aratrma yaptklarn anlatan Durmu, unlar kaydetti:

92 çok önemli ku türü tespit ettiimiz bölge, üreme alan olarak kullanlyor. Örnein nesli tehlike altndaki dik kuyruklu ördek de bu alanda üreme gerçekletiriyor. Bölgede k ziyaretçisi olarak kuular ve kazlar var. Flamingolar, öncü gruplar halinde geliyor. Beslenmenin uygun olduu, su yükselmesine ya da su çekilmesine bal göldeki konumlarn tespit ediyorlar. Hangi bölge beslenmek için uygunsa, orada popülasyon younlayor. Erçek Gölü taraflarnda dönemsel olarak 10 binlere kadar flamingo sayabiliyoruz. Beslenme artlar uygun, tehdit olmadndan dolay bu yl Dönemeç Deltasnda da popülasyonlar artt. Eer muhafaza edilirse her sene daha da artacaktr.

- nsanlar denize girerken flamingolar görsel ölen sunuyor

YYÜ Yaban Hayvanlar Koruma ve Rehabilitasyon Uygulama Aratrma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise merkez olarak bölgedeki yaban hayvanlarnn göç sezonlarn, sazlk ve sulak alanlar kontrol ettiklerini belirtti.

Herhangi bir sorun olduunda Doa Koruma Milli Parklar ekipleri ile irtibata geçerek sorunu çözmeye çaltklarn dile getiren Aslan, Bu sene Edremit tarafndaki sazlklarda çok sayda flamingo görülmesi ilçedeki güvenliin ne kadar önemli olduunu gösteriyor. nsanlar denize girerken flamingolar da görsel ölen sunuyor. Buradaki manzaradan sulak alanlarn ku türleri için ne kadar önemli olduunu görebiliriz. çünkü sulak alanlar doann rahmidir. dedi.

Ana Sayfaya Git