Van Gölü için UNESCO atağı

Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlattı.

Haberler 23.09.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eşsiz güzelliği, masmavi görüntüsü, sodalı suyu ve sahilleri ile kenti ziyaret eden turistlerin hayran kaldığı Van Gölünün, dünya mirası listesine alınarak kirlilikten kurtarılması amaçlanıyor.

Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, çevresindeki yanardağların patlamasıyla püsküren lavların su akıntılarının önünü kesmesi sonucu oluşan Van Gölünü temiz tutarak dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Daha önce kentin en önemli değerleri arasında yer alan Van Kalesi ve Akdamar Adasının dünya mirası geçici listesine alınmasını sağladıklarını anımsatan Aktuğ, Van Gölü için de aynı süreci başlattıklarını bildirdi.

Aktuğ, Van Gölünün kent için çok önemli bir değer olduğunu ancak gün geçtikçe kirlendiğini vurgulayarak, Gölün bir an önce sahiplenilmesi açısından dünya mirasları listesine alınması konusunda çalışmalarımızı başlattık. Müze müdürlüğümüze bu konuda gerekli talimatı verdik. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile bu çalışmayı yürüteceğiz. dedi.

- Dosyalarımızı ilgili kurumlara göndereceğiz

Van Gölünün, dünyanın en büyük sodalı gölü olduğunu bildiren Aktuğ, şöyle konuştu:

Van Gölünün suyunun insan sağlığına faydaları, yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Biz bunun duyurusunu, tanıtımını yapamadık. Böyle bir çalışma yaparak Van Gölümüzü UNESCO listesine alabilirsek, zannediyorum ki kurtarmış olacağız. Aksi takdirde bu kirlenmenin sonucunda gölümüzü kaybedeceğiz. Gün geçtikte kirleniyor ve sahiplenilmesi gerekiyor. Kentimiz için çok önemli olan bu değerin korunması gerekiyor. Kısa süre içinde dosyalarımızı tamamlayarak ilgili kurumlara göndereceğiz. Van Gölünün de diğer değerlerimiz gibi listeye alınacağına inanıyoruz.

Aktuğ, bölgede yaşanan terör olaylarının kentin ekonomisine ve turizme büyük zarar verdiğini dile getirdi.

Bu olayların yaşanmaması durumunda turizmde hak ettikleri yere gelebileceklerini anlatan Aktuğ, Van gerçekten bir turizm kenti. Tarihi, doğası ve kültürüyle insanlar tarafından tercih edilmesi gereken bir kent. Turizmin gelişmesi, kentimizin tanıtımı ve imajı açısından UNESCO listesine girmek çok önemli. İnşallah bunun karşılığı önümüzdeki günlerde kendini gösterir. diye konuştu.

- Geç kalınmış bir çalışma

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise Van Gölünün UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması projesinin geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyledi.

Van Gölünün, sadece Vanın ya da Türkiyenin değil, dünyanın en önemli değerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Battal, Bu tür güzellikler bütün insanlığın sahiplenmesi gereken yerlerdir. İnsanların dikkatini buraya çekmek, varlığını hissettirmek Van Gölünün korunmasını sağlamak açısından önemlidir. Biz üniversite olarak bu konuda birçok bilimsel çalışmaya imza attık. Şu anda da Van Gölünün bütün çevresinde kirlilik parametreleri aldığımız projemiz son aşamaya geldi. Kentteki bütün dinamiklerle birlikte hareket ederek bu süreci olumlu sonuçlandırmalıyız. dedi.

Battal, dünyanın en önemli değerlerinden biri olan Van Gölünün dünya mirası listesine girmesi için tüm imkanları seferber edeceklerini kaydetti.

Vanlılar olarak yıllarca göle sırtlarını dönerek yaşadıklarını, artık yüzlerini göle dönmeleri gerektiğini savunan YYÜ Rektörü Battal, Bunun için birçok proje yürütüyoruz. Gölümüzün dünya mirası listesine alınmasıyla, korunması ve temizliği konusunda daha etkin adımların atılması sağlanacak. Kirliliğin en büyük nedeni arıtma tesislerinin yetersizliği. Bu konuda büyük projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. ifadesini kullandı.

Ana Sayfaya Git