Van Gölü Koruma Eylem Planı tamamlandı

Uzaydan çekilmiş fotoğrafıyla NASA’nın düzenlediği yarışmada birinci olarak tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Van Gölü’ü için hazırlanan eylem planı tamamlandı. Proje ile gölün çevresinin temizlenmesi, kirliliğin giderilmesi ve gelecek nesillere ilham kaynağı olması hedefleniyor.

Haberler 29.04.2021 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak bir yldr Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayelerinde, çevre ve ehircilik Bakanl koordinasyonunda ilgili tüm bakanlklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kurulularnn katklaryla hazrlanan Van Gölü Koruma Eylem Plan uzun görümeler sonunda tamamland.

çevre ve ehircilik Bakanl koordinasyonunda, Cumhurbakan Ba Danman ve Van Milletvekili Gülen Orhann bakanlnda bir yldr sürdürülen kurtarma plan hazrlklar kapsamnda tüm paydalar çok sayda toplantda bir araya gelerek Van Gölünün mevcut sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini tartt.

Tüm bu görümeler nda Tarm ve Orman Bakanl, Ulatrma ve Altyap Bakanl, Kültür ve Turizm Bakanl ile dier bakanlk ve il müdürlüklerinin katklar, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez bakanlndaki yerel yönetim çalmalar ile bölgesel ve ulusal sivil toplum kurulularnn destekleriyle hazrlanan eylem plan tamamland.

KORUMA PLANI

Van Gölünü esiz doal ve kültürel güzelliklerini koruyarak daha mavi ve temiz bir gelecee brakmak amacyla oluturulan plan ile bölgedeki tüm atklarn kontrol altna alnmas, atk sulardan kaynakl kirliliin giderilmesi, gölün temizlenmesi ve bölgedeki farkndaln artrlmasna yönelik çalmalar yaplacak.

Plan çerçevesinde bölgedeki ortaokul örenci ve öretmenlerine Sfr Atk Mavi eitimleri verilerek denizlerin ve su kaynaklarnn önemi aktarlacak. Van Gölünün korunmas için bireylerin üzerine düen sorumluluklarn toplumsal olarak benimsenmesi salanacak.

Van Gölü Koruma Eylem Plannda yer alan uygulamalar tamamlandnda bölgede uzun yllardr devam eden çevre sorunlarnn ortadan kalkmas bekleniyor. Kat atklar sebebiyle gölde meydana gelen kirliliin önüne geçilecek, kanalizasyon kaynakl kirlilik atksu artma tesisleriyle önlenecek, tarm ve hayvanclk faaliyetleri daha modern artlarda gerçekletirilecek. Sfr Atk ve Sfr Atk Mavi seferberlikleriyle atklarn ekonomiye geri kazandrlmas salanacak, atksu ve hayalet alarn göle karmasnn önüne geçilecek. Bölge halknn farkndaln artracak eitim ve etkinlikler düzenlenecek.

Ana Sayfaya Git