Van gölü martılarının Diyarbakır serüveni!

DİYARBAKIR'da koloniler halinde yaşayan Van Gölü martıları, kent merkezi çevresindeki su kaynaklarında yeterince yiyecek bulamadığı için her gün beslenmek için Karacadağ'daki çöp imha sahasına giderek burada yiyecek arıyor.

Haberler 06.12.2016 - 09:10 Son Güncelleme : 06.12.2016 - 09:13

Diyarbakrda bulunan Devegeçidi Baraj Gölünde koloni halinde yaayan binlerce Van Gölü marts, beslenmek için her gün yaklak 40 kilometrelik yolu kat ederek Karacada eteinde bulunan ve kat atklarn imha edildii çöp alanna gidiyor. çöplerin yakld alanda bakr, demir, naylon ve cam gibi geri dönüümü salanabilen maddeleri arayanlar ile binlerce mart da yiyecek aryor.

MARTILARIN DYARBAKIR SERÜVEN

Deniz martlarnn aksine daha çok iç bölgelerde kalabalk popülasyonlar halinde, yüksek dalk göllerde bulunan Van Gölü martlar, Diyarbakrn yan sra Van Gölü, Tuz Gölü ve Beyehir göllerinde yayor. K aylarnda Dou Akdeniz kylarnda da görülen Van Gölü marts, gümü martdan biraz küçük, ba daha yuvarlak, gözleri koyu renkli, gagas daha ksa ve ince olarak tannyor. Bunlarn üreme döneminde gagasnn ucunda siyah bir leke beliriyor, kanatlar ve srt daha koyu gri renkte oluyor. Kanat ucunda daha fazla siyah bulunuyor ve beyaz benekleri daha küçük halde oluyor.

GÖçMEN KULARIN ARATIRMASI

Bu martlar Gürcistan, Ermenistan, Türkiye ve bat randa da göllerinin yannda yuva yapyor. En büyük koloniler Ermenistandaki Sevan Gölü ve Arpilich Gölü nde görülüyor. Ksmi göçmen olurken, birçok kula birlikte k Türkiye kylar, Lübnan ve srailde geçiriyorlar. Daha küçük saylardaki gruplar, Kbrs, Msr ve Basra Körfezine kadar uzanyor.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dal öretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Klç, martlarn yeterince yiyecek bulamad için çöplük alanna gittiini belirterek, Devegeçidi Baraj kular aratrmamz srasnda martlar defalarca izleyebildik. Yiyecek konusunda baraj göleti ve civar yeterli olmadndan çöplüe geliyorlar. Ayrca daha rahat ve bol yiyecek olduu için bu mekanlar tercih ediyorlar.

Ana Sayfaya Git