Van Gölü'nde 3 bin yıllık kale bulundu

TÜRKİYE'de en büyük Van Gölü'nün sırlarını ortaya çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. Daha önce hummalı çalışma ile boyları 10 metreyi aşan 'Su altı peribacaları' diye bilinen dikitler olan mikrobiyalitler (Kkayaç benzeri yapılar) tespit edilirken, Van Gölü'nde Urartular dönemine ait 3 bin yıllık kale görüntülendi.

Haberler 12.11.2017 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Adilcevaz lçesine gelen Sualt Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ve beraberindeki Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öretim görevlisi Yard.Doç.Dr. Mustafa Akku, Dal Eitmeni ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kulakaç ve dalgç Cumali Birol, Van Gölüne dal yaparak Urartular dönemine ait 3 bin yllk kaleyi görüntüledi. Yaplan çalmalar Adilcevaz Kaymakam Arif Karaman da izledi. Adilcevaz Kaymakam Arif Karaman, yaplan çalmalarn önemli olduunu ifade ederek, öyle dedi:

lçemizde bulunan tarihi Urartu Kalesinin su altnda kalan ksm gün yüzüne çkarld. Bu yaklak 3 bin yllk bir kaledir. Yaplan bu çalma ilçemizin tarihi açsndan önemli bir çalmadr. Bu tarihin gün yüzüne çkarlmasnda emei geçen herkese teekkür ediyorum.

VAN GÖLÜ SIRLARINA YENS EKLEND

Sualt Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ise, Van Gölü 600 bin yllk bir tarihe sahip olduunu ifade ederek öyle konutu:

Van Gölünün etrafndan birçok uygarlk ve toplumlar yaamtr. Bu toplumlar Van Gölünü yukar deniz olarak isimlendirmi ve Van Gölünün kalbinde birçok gizemi barndrdna inanmtr. Bizler de bu noktadan hareketle Van Gölünün yani yukar denizin kalbindeki srlar aça çkarmak için çalmalar yapmaktayz. Bildiiniz gibi Van Gölünde yaklak 10 yla yakn yaptmz çalmalar ile nci Kefali, Mikrobiyalitler ya da Van Gölü Mercanlar ve Rus Batnn su alt görüntülerini çekerek bütün dünyaya duyurduk. Bugün burada Van Gölünün sular altnda kalm bir kaleyi kefetmekle Van Gölüne ait srlardan birisini daha aça çkarmann heyecan ve mutluluunu yayoruz. Bizde bu tarihi parça parça aratrp üstüne gidiyoruz. Van Gölünde bulunan bu kalenin yan sra daha önce tespit edilen mikrobiyalitlerin bölgenin ekonomisine ve turizmine önemli katklar salayacan düünüyorum. Su altnda bu kaleye rastlamamz mucizevi bir olay. Bu kalenin tarihi hakknda arkeologlar gelip aratrma yapacak ve burann tarihi hakknda da önemli bilgiler edinmi olacaz. Kaledeki surun ta yaps daha çok Urartular döneminde kullanlan kesme talardr. Bu nedenle bu kalenin bir Urartu kalesi olmas daha ar basyor. Burada bulunan kalenin surlar çok geni bir alan kaplamaktadr. Van Gölü suyu sodal bir su olmas dolaysyla kalenin yaplarnda bir bozulma söz konusu deildir. Bu nedenle kale yllardr suyun altnda tahrip olmadan ilk günkü gibi özelliini korumaktadr. Adilcevaz kaymakammz Arif Karamann daveti üzerine yapm olduumuz dal ile Van Gölünün sular altndaki kalenin yerini kesin olarak belirleyerek su alt görüntülerini çektik. Elde ettiimiz bulgular ile bir yla yakn süren aratrmalarmz ileri bir boyuta tanm oldu. Bu aamadan sonra arkeolog ve tarihçilere yeni bir aratrma alan açtmza inanyoruz. Van Gölü srlar ile bizleri büyülemeye devam ediyor. Gölün derinliklerine indikçe bir anlamda tarihe bir yolculuk yapm oluyoruz. Su altnda bir kaleyi görüntülemek ve tarihin parmak izlerine dokunabilmek muhteem bir duygu. Kalenin yan sra etrafndaki yer alan mikrobiyalitleride görüntüledik. Bu manzaralar insan büyüleyen Van Gölünün adeta sralarnn bir araya geldii muhteem manzaralar. Dilerim bu kaytlar bölgenin daha fazla tannmas ve daha fazla dal severin bölgeye gelmesine neden olur.

KALENN KORUNMASI ÖNEML

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akku ise, tespit edilen bu yaplarn bölge ekonomisine önemli katk salayacan belirterek öyle konutu:

Burada yaplan keif ile Van Gölünün önemli srlarndan birsini daha aça çkartm bulunuyoruz. Adilcevaz Kaymakaml ile koordineli olarak yapm olduumuz bu çalmalarmz ile öncelikli amac su altnda bulunan bu kalenin korunmasdr. Van Gölü 600 bin yllk bir geçmie sahip. Van Gölünün çekilmesiyle birlikte, göl etrafnda yaayan uygarlklar zamanla buralarda yerleim yerleri kurmu ve göl tekrardan yükseldiinde ise insanlar tekrar geri çekilmitir. Fakat insanlarn yapm olduu yaplar buralarda suyun altnda mevcut kalmlardr. Buradaki bu yaplarn korunmas gerekmektedir. çünkü ülkemizdeki tarihi kaleleri gördüümüz zaman buralarn tahrip edildiini görmekteyiz. Ancak buradaki göl, suyun altnda kalan kaleye tahrip vermeden koruyucu görevi üstlenerek bu zamana kadar saklamtr. Yapm olduumu çalmalar neticesinde Van Gölüne ait birçok gizemli yapy ortaya çkarttk. Bunlarn yeterince tantmn yapabilirsek Van Gölü etrafnda onlarca dal okulu açlacak ve bu nedenle binlerce insan dal yapmak için buralara gelerek bu güzellikleri yerinde görebileceklerdir. te bu güzellikler bölgede bir eko turizm sektörünün domasn salayacaktr. Buda bölgede ekonomik açdan bir canlla sebep olacaktr. Arkeologlarn da burada yapaca çalmalar sayesinde inanyorum ki bu kale ile ilgili bizleri heyecanlandracak ve bizi hayrete düürebilecek daha çok bilgilere ulaacaz. Bu sayede bu kalenin cazibesi her geçen gün artacak. Bu kalenin göl kenarnda bulunmas hem de dünyada bulunan en büyük mikrobiyalitler ile çevrili olmas sayesinde buraya dalacak olanlar iki muhteem güzellii bir arada görebilme imkanna ulaabilecek.

Ana Sayfaya Git