Van Gölü'nde yeni kale kalıntılarına rastlandı

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı: - "Van'ın karasal alanlarında çok güçlü arkeolojik ve kültürel yapılar olduğunu biliyoruz. Bunun suyun içinde de olması bizi çok heyecanlandırdı" - "Su altı görüntülerini izledik. Bu gördüklerimiz bizde hayranlık uyandırdı. Çok güçlü anıtsal bir mimarinin su altında devam ettiğini gördük. Adilcevaz Kalesi'nin devamı niteliğinde bir mimari oluşum var"

Haberler 01.07.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Adilcevaz ilçesinde, Van Gölünde aratrma yapan belgesel ekibi, gölün derinliklerinde yeni kale kalntlar tespit etti.

TRTnin Mavi Tutku belgeseli ekibi, önce drone ile havadan görüntüledii göle dal yapt.

Burada bir süre inceleme yapan ekip, Adilcevaz Kalesinin uzants olduu tahmin edilen yeni kale kalntlarna ulat.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl, gazetecilere yapt açklamada, kyya yakn alanda oldukça ilginç ve dikkat çekici mimari yaplar kefedildiini söyledi.

Bu yaplarn kendilerini heyecanlandrdn belirten Ikl, Vann karasal alanlarnda çok güçlü arkeolojik ve kültürel yaplar olduunu biliyoruz. Bunun suyun içinde de olmas bizi çok heyecanlandrd. Bir süredir göle dönük hedeflerimiz ve aratrma projelerimiz vard. Bu belgesel çekimleriyle güzel sonuçlar elde edildi. dedi.

Ikl, yeni görüntüler üzerinde çalma yapacaklarn ifade ederek, öyle konutu:

Su alt görüntülerini izledik. Bu gördüklerimiz bizde hayranlk uyandrd. çok güçlü antsal bir mimarinin su altnda devam ettiin gördük. Adilcevaz Kalesinin devam niteliinde bir mimari oluum var. Bu aamadan sonra biz arkeologlar ve sanat tarihçiler su alt çalmalar ile bu arkeolojik dokuyu analiz edip tarihi ve ilevinin ne olduu konusunda bilgi edineceiz. Bu yaplarn Orta ça arlkl olduunu düünüyoruz. Ama daha kapsaml ve sistematik çalmalar yaplmas gerekiyor. Orta çada buras çok önemli bir merkez ve bir kap konumunda.

Dalgç Cumali Birol ise birkaç gündür belgesel ekibiyle yeni çalmalar yaptklarn anlatt.

Van Gölü havzasnda kefedilmeyi bekleyen yeni yaplar bulunduunu vurgulayan Birol, Buradaki mikrobiyalitlerle ilgili gerek karadaki ksm gerekse su altndaki ksmnn turizme açlmas konusunda çalma yürütüyoruz. diye konutu.

Van Gölünde iki yl önce de 4 kilometrelik alan kaplayan ve su alt peribacalar olarak bilinen yaklak 20 metre uzunluundaki dikitler (mikrobiyalit) görüntülenmiti.

Ana Sayfaya Git