Van Gölü'nün derinliklerindeki gizemi araştırıyor

Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve dalgıç Cumali Birol, Van Gölü'nün derinliklerine yaptığı dalış sırasında karşılaştığı batık gemi, mikrobiyalit gibi zenginlikleri akademisyenlerle paylaşarak bölge turizmine kazandırılmasını sağlıyor.

Haberler 21.10.2019 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Adilcevaz lçesi Kültür Sanat ve Turizm Dernei Bakan ve dalgç Cumali Birol, Van Gölüne yapt dallar srasnda karlat zenginlikleri bilim insanlaryla paylaarak turizme kazandryor.

Yllardr farkl noktalara yapt dallar srasnda boyu 80 santimetreden balayarak 40 metreyi bulan mikrobiyalitleri (mercan), kale kalnts ve batk gemi gibi gölün derinliklerindeki gizli kalan güzellikleri bulan Birol, buluntularn bilimsel olarak aratrlmas amacyla Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) akademisyenleriyle görütü.

Bölgeye gelen akademisyenlerle dallar yaparak karlat buluntularn yerini gösteren Birol, bu sayede gölün derinliklerindeki gizli güzelliklerin ortaya çkarlmasnda önemli rol oynad.

Birol, babasyla balkçlk yapt srada aa mikrobiyalit parçasnn taklmasyla Van Gölünün derinlikleriyle ilgili meraknn baladn söyledi.

6 yl önce dalgçla baladn ve günden bu yana Van Gölünün derinliklerini kefetmeye çaltn belirten Birol, unlar kaydetti:

Mikrobiyalit parças bize k tuttu. Bunun üzerine çalrken babam bizi batk Rus gemisine götürdü. Geminin bayrak direi yaklak 30-40 santimetre suyun üzerindeydi. Van Gölüne ilk dal mikrobiyalitler için gerçekletirdik. Sonra 1958 ylnda batan gemi ve ardndan kale kalnts için dal yaptk. Karlatmz buluntular üniversitedeki bilim insanlaryla paylatk. Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku ve daha önce Vanda görev yapan Bandrma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mustafa Sar ile bu güzelliklerin ortaya çkarlmas için çaba sarf ediyoruz. Van Gölü halen gizemini koruyor. 2020de üniversiteler aras i birliiyle Van Gölünde su alt çalmas yapmay hedefliyoruz.

Kazma Deresindeki mikrobiyalitlerin Van YYÜ Mühendislik Mimarlk Fakültesi Jeoloji Mühendislii Bölümü Dr. Öretim Üyesi çetin Yeilovann yapt aratrma sonucu 110 bin yllk olduunun tespit edildiini bildiren Birol, Van Gölünün derinliklerinin daha iyi aratrlmas için sualt arkeologlaryla görütüklerini aktard.

- Van Gölü gizemini koruyor

Yaplacak tantm çalmalaryla Van Gölünün dal turizmi açsndan Türkiyenin en önemli merkezlerinden biri olabileceini vurgulayan Birol, öyle devam etti:

Bölgede dal okulu açmak istiyoruz. Su üstü ve sualt kaynaklarmz turizme açma noktasnda çalmalarmz devam ediyor. nsanlar dal yapmak için Msra gidiyor. Van Gölü stanbula iki saat. Uçakla gelip gidilebilecek bir mesafe. Dünyada ei ve benzeri olmayan mikrobiyalitler, Adilcevaz Kalesi ile batk gemi kalntlar burada. Bugün dal yaptmz yerdeki kalntlar 2,5 kilometreye tekabül ediyor. Bu güzellikler dal turizminin gelimesini salayacaktr. Van Gölünün derinlikleri hala gizemini korumaya devam ediyor. Gelecek yllarda daha güzel eylerin çkacana inanyorum.

Van Gölünün sahip potansiyelini deerlendirmek için çalmalarn sürdüreceini kaydeden Birol, Türkiye ve dünyann her yerinden dalgçlar, aratrmaclar bölgeye beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git