Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, yaklaşık 300 Van kedisi üzerinde 6 yıl süren işitme testlerinin sonuçlarını açıkladı. Test sonuçlarına göre Van kedilerinin yüzde 86 oranında çok iyi işittiği tespit edilirken, dünyadaki 20 beyaz ırk arasında sağırlık oranında en düşük Van kedileri olduğu belirlendi.

Haberler 05.07.2019 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van YYÜ Kampusu içerisindeki Aratrma ve Uygulama Merkezinde koruma altna bulunan dünyaca ünlü Van kedilerinin sar olup olmad yllardr tartlyordu. YYÜ Veteriner Fakültesi ç Hastalklar Ana Bilim Dal Aratrma Görevlisi olarak görev yapan Funda Almaç, doktora çalmasnda Van kedilerinin sarln aratrd. Sarlk testlerin yaplmas için kedi evine odyometri cihaz alnrken tüm kediler tek tek testlerden geçirildi.

Yaklak 6 yl süren ve 300 kedi üzerinde yaplan çalmalarda sonucunda, Van kedilerinin yüzde 86 orannda çok iyi iittii tespit edildi. Test sonuçlarn paylaan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah evli, bugüne kadar Van kedisinin sarl ile ilgili yanl bilinenlerin gerçek olmadn tam aksine Van kedisinin aslnda iyi iittiini tespit etiklerini söyledi. Rektör evli, Aratrma sonuçlarmzla Van kedilerinin aslnda iyi iittii ve sar olmad tespit edilmi oldu. Bu özellik 2014 ylnda Van kedisinin tescil edilen özellikleri arasna alnacaktr dedi.

YYÜ Van Kedisi Aratrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise doktora çalmasnn yaklak 6 yl sürdüünü ve 300 kedi üzerinde çalma yürüttüklerini anlatt. Gerçein testlerle ortaya çkarldn söyleyen Prof. Dr. Abdullah Kaya, Yaklak 6 yldr Van kedilerinin sarl ile ilgili sürdürdüümüz bir doktora çalmamz vard. Bizler de bu çalmalarn sonucunu merakla bekliyorduk. Bugün itibariyle bu sonuçlarmz aldk ve sonuçlar gayet bizleri memnun etti. Van kedisi bütün dünyada ve Türkiyede sar bir hayvandr söylentileri çkarld. Biz bu durumun böyle olmadn biliyorduk aslnda. Ancak elimizde bilimsel bir veri yoktu. En son teknoloji cihazlarnn kullanld bu çalma ile Van kedilerinde yüzde 86 orannda çok iyi iittii ortaya çkt. Dünyadaki 20 beyaz rk arasnda sarlk orannda en düük Van kedilerinde olduu belirlendi. Bu yanl algnn bundan sonra düzeleceine inanyoruz. En ufak bir sesi bile duyabilen bir kedinin sar olarak adlandrlmas bizim için talihsizlikti. Biz bunun böyle olmadn yaptmz çalma ile ortaya koymu olduk dedi.

Ana Sayfaya Git