Van kedisi saldırgan değil

Helsinki Üniversitesi'nin 'Van kedisi' araştırmasına tepki: Bu unvanı asla kabul etmiyoruz

Haberler 11.09.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Helsinki Üniversitesinden bilim insanlar, kedilerin karakter ve davranlarn inceleme altna alarak kapsaml bir aratrma yapt. 26 farkl rktan 4 bin 300den fazla kediyle yaplan çalmada, en saldrgan türün Van kedisi olduu belirtildi. Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Aratrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya da aratrma sonuçlarna kar çkarak Van kedisine bir unvan verilecekse, en zeki kedi unvanna sahiptir diyebiliriz dedi.

Farkl göz renkleri ve bembeyaz tüyleriyle ünü ülke snrlarn aan Van kedilerine, korumal mekanlarda özenle baklyor. Türkiyenin birçok kentinden Vana gelenler, Van Kedi Villasndaki birbirinden güzel Van kedilerini görmeden dönmüyor. Finlandiyada Helsinki Üniversitesi bilim insanlar, kedilerin karakter ve davranlar ile ilgili kapsaml bir aratrma yapt.

26 farkl rktan 4 bin 300den fazla kediyle yaplan çalmada, oyunseverlik, korku ve tmar etme seviyeleri dahil olmak üzere 7 temel özellik belirlendi. Animals dergisinde yaymlanan ve dünyaca ünlü kabul edilen Van kedisi de sralamada yer ald. Aratrmaya gör, Van kedisinin en saldrgan tür olduunu belirtilerek nsanlara kar saldrganl en yüksek olan bu türün dier kedilerle sosyallii de düük puan ald ifadeleri kullanld.

VAN KEDSNN SALDIRGANLII

YYÜ Van Kedisi Aratrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, aratrmaya kar çkarak unlar söyledi:

Tabii ki bu bizi ilgilendiren bir eydir. Yllardr Van kedisiyle ilgili aratrma yapan Van Kedisi Aratrma Merkeziyiz. Ne kadar Van kedisi üzerinde çalma yapld, bilmiyoruz. Gerçekten orijinal Van kedisi mi? Onu da bilmiyoruz. Bir aratrma gerçekten kapsamlysa, geni çapl çallyorsa, dünyada en fazla ve orijinal Van kedisi barndran merkezimizin bundan haberi olmas gerekirdi.

Bizim de buna payda olmamz gerekiyordu ki, onun ortaya koyduu davrann nasl deerlendirileceini beraber karar verme imkanmz olurdu. Dolaysyla Van kedisinin saldrgan deil, uysal olduunu sahibiyle duygusal ba kurduunu ve bu nedenle sahibi dnda baka insanlara mutlaka tavr koyduunu, evde de herkesle iliki tarznn deiik olduunu söyleyebiliriz dedi.

Van kedisi üzerine yaklak 20 yldr aratrmalar yaptklarn belirten Prof. Dr. Kaya, Yllardr burada aratrma yapyoruz. Dolaysyla Van kedisi dünyada en saldrgan kedi, unvann asla kabul etmiyoruz ve doru deildir. Eer dünyada kediler deerlendirilecekse en zeki kedi unvann Van kedisine verilmesi gerektiini düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git