Van'da "Alt Paleolitik dönem"den izler

Van'ın Erciş ilçesindeki Meydan Dağı bölgesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında ortaya çıkarılan buluntuların, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya tarafından yapılan kozmojenik tarihlendirme sonucunda "Alt Paleolitik döneme" ait olduğu belirlendi.

Haberler 04.12.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Van Müze Müdürlüü bakanlnca 2014te balatlan çalmalar srasnda ortaya çkarlan buluntular, Vann tarihine yönelik önemli yeni bilgilere ulalmasn salad.

Kaz bakanln Van Müze Müdürü Erol Uslunun, bilimsel danmanln Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. smail Baykarann yürüttüü Meydan Da Gürgür Baba bölgesindeki çalmalarda tespit edilen buluntularn yalandrma çalmalar tamamland.

stanbul Teknik Üniversitesinde yaplan kozmojenik ve radyometrik tarihlendirmeler sonucu, el baltas olduu belirtilen talar ve daire eklindeki çadr tipi barnak olarak tabir edilen alann etrafndaki kayaçlarn Alt Paleolitik döneme ait olduu tespit edildi.

Baykara, 5 yl önce yaptklar aratrma srasnda Meydan Da kompleksinin içinde obsidiyen kaynaklar içeren Paleolitik döneme ait buluntular tespit ettiklerini anlatt.

Daha sonra balattklar kaz çalmalarnda da daire eklindeki bir yapy ortaya çkardklarn belirten Baykara, u bilgileri verdi:

Buray stanbul Teknik Üniversitesinde yaplan kozmojenik, radyometrik yöntemlerle tarihlendirdik. Yaptmz tarihlendirmede buluntularn 315 bin yl öncesine ait olduunu ortaya çkardk.

- Birçok yontma ta alet kalnts Van Müzesinde sergileniyor

Bölgenin obsidiyen kaynaklar açsndan zengin olduunu ifade eden Baykara, öyle konutu:

Buras Türkiyede tek. Türkiyede bilinen en eski alanlardan biri olmas açsndan önemli. Dünyada bunun gibi bilinen 3 yer var. kisi Afrikada, biri Fransada yer alyor, dördüncüsü de Türkiyede bizim bulduumuz alan. Kültürel anlamda çok önemli. Katldm ulusal ve uluslararas sempozyumlarda ilgi çeken bir yer. Birçok aratrmac gelip görmek istediini belirtiyor. Burada tespit ettiimiz birçok yontma ta alet kalnts Van Müzesinde sergileniyor.

- Buluntular, müzede sergileniyor

Müze Müdürü Uslu ise tarihi ve kültürüyle kadim bir kent olan Vanda yaplan kaz çalmalar srasnda tarihe k tutacak bilgilerin elde edildiini söyledi.

Bölgedeki kaz çalmalar srasnda ortaya çkarlan bulgularn, tarihi eser nitelii tayan objelerin Van Müzesi envanterine kayt edilerek sergilendiini aktaran Uslu, unlar kaydetti:

Müzemiz bakanlnda ve smail Baykarann bilimsel danmanlnda kaz çalmalar devam ediyor. Gürgür Baba bölgesinde yürütülen çalmalar srasnda elde edilen buluntularn 315 bin yllk olduuna dair laboratuvar sonuçlar elimize ulat. Buluntular özel vitrinlerde sergileyerek ziyaretçilerimize gösteriyoruz. Müzenin ilk tehir tanzim çalmalarn yaparken Vann tarihini Kalkolitik dönemle balatp Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci ele almay amaçlyorduk ancak yaplan kazlar sonucunda elde edilen verilerle Vann tarihinin Paleolitik dönemle baladn, bundan 315 bin yl önceye gidildiini ortaya çkardk.

Buluntu alanyla ilgili sonuçlarn kendilerine yeni ulatn belirten Uslu, bunun tantmnn yaplmasyla insanlarn daha çok kente gelmek isteyeceini vurgulad.

Ana Sayfaya Git