Van'da peş peşe depremler korkuttu

VAN ve çevresi merkez üssü Özalp ve Gürpınar ilçeleri olan biri Rihcter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde, 4 ayrı depremle sarsıldı. Depremler bölgede korkuya neden oldu.

Haberler 24.11.2016 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Aratrma Enstitüsünün belirlemelerine göre ilk deprem saat 12.24te yerin 5 kilometre derinliinde 3.5 büyüklüünde meydana geldi. Merkez üssü Van kert merkezine 60 kilometre olan Özalp lçesinin Karlyamaç köyü olan bu depremi saat 13.03te merkez üssü yine Özalpin Hazine köyü olan 4.1 büyüklüündeki deprem izledi.

VAN KORKU çERSNDE

Saat 15.14te merkez üssü Gürpnarn Umut Köyü olan 4.9 büyüklüündeki deprem geni bir alanda hissedildi. Bu depremi saat 15.20de 3.7 büyüklüünde bir deprem daha izledi.

Merkez üssüne yakn yerleim merkezlerinin yan sra Van kent merkezinde hissedilen, ilk belirlemelere göre can kayb ve hasara neden olmayan pe pee depremler yöne halknda korkuya neden oldu.

FAYLAR HAREKET EDECEKTR

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öretim üyesi ve Afet Yönetimi ve Deprem Aratrma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Özvan, Vanda art arda meydana gelen depremleri deerlendirdi. Yrd. Doç. Dr. Özvan, bölgede tek bir fayn olmadn ve aktif bir bölge olduunu belirterek unlar söyledi:

Farkl sistemlerde çalan farkl faylar var. Bu faylar hareket edecektir. Bölgede geçmi yllarda birçok deprem yaand. Zaman geldiinde tabi ki bunlar gerçekleecek. Deprem elbette ki bekliyoruz. An geldiinde tabi ki bunlar gerçekleecek. Gürpnar merkezli 4.9 büyüklüündeki artç ok deil bir depremdi. Bundan sonra da artçlar olacak. Bölge büyük depremleri üretebilecek faylarn barnd bölgedir. Bundan sonra yaplmas gerekenler uygun alanlara tekniine uygun binalar yaplmasdr.

Yer Fizii Ana Bilim Dal Bakan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker ise bu depremleri herhangi büyük bir depremin habercisi olmadn söyledi.

Ana Sayfaya Git